Note din Haga, ep. 1

Jun 10, 2012
Bogdan

Au trecut deja aproape 2 săptămâni de când am ajuns în Haga și a început ușor, ușor să-mi reintru în pâine, ca să zic așa. Vă transmit din Haga cea ploioasă, unde probabil sunt mai multe biciclete decât oameni. Zilele trecute am avut prima dată poftă de gătit de când sunt aici, așa că am dat o raită printr-un supermarket asiatic și prin versiunea olandeză de Ikea, Hema, sa-mi procur o tavă de tort. Cu pofta de gătit a venit și inpirația pentru scris, așa că vă povestesc câte ceva despre Haga prin ochii unui gurmand.

Începutul e mai greu pentru că nu știu mai deloc olandeză și mi-e tare greu să mă orientez printre rafturile de la magazine. Mai toate produsele au etichete numai în olandeză, lucru care poate naște niște confuzii. Am cumpărat lapte acru în loc de lapte dulce și un unt ciudat de gălbui și de moale care nu știu încă ce e. Am învățat apoi să le disting, dar tot trebuie să petrec câteva minute să analizez etichetele ca să realizez ce vreau să cumpăr.

Proaspăt ajuns în oraș, am vrut să fac o supă pentru că mi-era tare poftă de ceva cald care să nu fie luat din magazin. Așa că am mers în Albert Heijn, probabil cel mai mare lanț de magazine de pe aici, să cumpăr niște legume pentru supă. Am căutat și căutat până mi-am dat seamă că nu voi găsi țelină și păstârnac în magazin. Ce aveam însă erau pungi cu legume curățate și tocate pe care le pui direct în niște apă în care ai dizolvat concentrat de supă. Neavând altă opțiune le-am luat și le-am folosit; m-am ales cu o zeamă verzuie și cu gust ușor chimic ce nu seamăna mai deloc cu gustul de acasă.

Cam aşa arată mixul de supă de care v-am povestit:

Că tot veni vorba de asta, mi s-a spus că olandezilor nu le place să gătească. Și când m-am uitat prin magazine am și aflat de ce: au totul gata preparat, condimentat și ambalat. Salatelor nu trebuie să le adaugi decât dressing-ul care vine inclus, cartofii sunt curățați și feliați, salatele de fructe sunt gata făcute iar carnea e condimentată dinainte. Totul e așa ușor și simplu încât nu îți vine să stai în bucătărie să faci totul de la 0. Partea proastă însă e că multe dintre alimentele semipreparate au multe E-uri și aditivi, așa că nu-s chiar cea mai sănătoasă masă.

O altă problemă cu care m-am confruntat a fost pâinea. Nu mănânc prea multă, de obicei numai la micul dejun, așa că în România cumpăram una feliată și o terminam în vreo 2 săptămâni. Găsisem chiar o pâine tare bună, cu fibre și fără aditivi (Bongrana) pe care o mâncam cu plăcere. Aici însă se găsesc numai 2 feluri de pâine – una feliată și proaspătă care expiră în aceeași zi și una pe jumătate coaptă, pe care trebuie să o mai încălzești în cuptor vreo 8 minute. Sunt bune ambele variante dar amândouă conțin cam multe E-uri pentru o pâine, lucru care mă face să nu le savurez cu plăcere. Am reperat câteva brutării, o să le fac o vizită cât de curând.

Ce-mi place tare mult la magazinele de aici e că au o varietate imensă de produse. Sunt supermarket-urile clasice, dar sunt și multe magazine cu specific (asiatice, ecologice, africane etc.) unde găsești câte în lună și-n stele. Și asta am descoperit doar umblând prin centrul, încă nu am fost prin alte cartiere unde probabil voi găsi mai sunt și altele. Când am intrat prima dată într-unul, m-am simțit ca un copil în magazinul de dulciuri – îmi venea să îmi pun de toate în coș și cu greu m-am abținut să nu o fac. Evident am umplut coşul cu tot ce-mi făcea cu ochiul, inclusiv un sorbet delicios de mango:

Zilele astea plănuiesc să vizitez piața din Haga, care am înțeles că-i cea mai mare din Europa, so stick around!




Comentarii la acest articol

  • Bogdan, untul ala poate era Ghee, sau unt clarefiat, specific Indiei.
    Multumim ca iti impartasesti experientele olandeze si cu noi, asteptam urmatoarele episoade, poate si cu preparate inspirate de ingredientele si cultura lor :) Bafta!

    • Gina, am aflat eventual ca era ceva unt combinat cu ulei de rapita si iaurt. Ciudata combinatie :)
      Nu m-am documentat prea bine cu privire la bucataria olandeza, dar nu am auzit lucruri prea bune (totul se invarte in jurul combinatiei carne cu cartofi). Dar daca tot sunt aici, trebuie sa incerc si asta. Revin cu impresii, desigur! Numai bine!

  • Bogdan, mult succes in aventura ta olandeza!

    • Mersi Alina! Mai ai drumuri pe aici? :D

      • Cu siguranta mi-ar placea sa vad Olanda, cred ca e incomparabil cu traiul de aici. As face un tur, si sigur Haga ar fi de punctat. Din cauza ta, ma gandesc serios sa ma apuc de gatit lucruri diferite de bucataria noastra romaneasca :).

        • Eu credeam ca ai vazut-o pana acum.
          Daaa, experimenteaza in bucatarie, de mancare romaneasca cred ca te-ai saturat deja. Asta a fost si scopul meu cand am pornit blogul – sa incurajez cititorii sa gateasca cat mai divers si mai sanatos. So far, so good!

  • Buna Bogdan, recunosc impresiile tale … asa cautam si eu la inceput… si mai ales imi aduc aminte de “imbarazzo della scelta” … prea multe produse din aceeasi categorie… keep it simple, man!
    telina o gasesti la magazinele turcesti. din pacate pastarnacul e o radacinoasa uitata… dar (cu noroc) il poti gasi la Gostat :-)
    joy, ease and glory!

    • Inca ma incanta varietatea asta imensa, dar deseori ma gasesc holbandu-ma la rafturi sau vitrine nestiind ce sa aleg. Si desi am fost de multe ori la magazin, parca simt ca am vazut numai jumatate din el. :)

      Dau o raita sambata pe la piata si caut mai bine, poate am noroc si gasesc si pastarnac. Acum ca nu-l mai gasesc parca mi-e si mai pofta de el. :))

  • :) imi amintesti de mine, proaspat ajunsa pe meleaguri finlandeze. Mi-a luat ceva timp sa invat cuvintele si sa le asociez cum trebuie cu produsele de pe rafturi, apoi a fost floare la ureche. :)
    Eu ma gandesc ca sigur vei gasi niste piete cu prospaturile si verziturile aferente…
    BTw, unul dintre blogurile mele preferate e al unei olandeze – http://www.kayotic.nl/blog/ , poate ti-o fi de folos vreodata :)

    Spor la descoperit lumea noua! :)

    • Anki, tare as fi curios de aventura ta pe meleagurile finlandeze. Poate ne povestesti pe blog cate ceva despre bucatele si obiceiurile lor. Tu ai fost intr-o situatie mai grea, finlandeza e tare grea. :)
      M-am abonat la blogul olandezei si la al tau. Spor la bucatareli!

  • Boeren soepgroente = verdeturi pentru supa (ciorba) taraneasca, boeren = tarani, groente = verdeturi, legume, soep e evident :). Felicitari si de la mine pentru job, deci asta era secretul :). Despre bucataria olandeza nu stiu prea mare lucru, se pare ca una dintre specialitatile lor supreme e un fel de iahnie de mazare plina de afumaturi, pe care se incapataneaza sa o numeasca supa (erwentsoep), precum si heringii care inca nu si-au depus icrele, la care in Belgia le zice maatje si care sunt acum in plin sezon. Mie mi se pare insa ca in Belgia se gateste mult mai bine (tot nu e Italia, insa), de exemplu, exista tot felul de moduri de a gati midiile (moules-mussels), in vin, cu legume, andive invelite in jambon si date la cuptor cu sos bechamel, carbonnade a la flamande etc. Aici gasesti si telina, si pastarnac radacina, morcovi, tot felul de verdeturi la ghiveci, imi vine greu sa cred ca in NL nu gasesti. Patrunjel radacina nu am gasit decat in Germania. Nici leustean, dar gasesti uscat, prin magazinele bulgaresti, romanesti etc. Succes la noul job!

    • Multumesc, Ana. :)

      De acord cu tine, belgienii au o bucatarie mult mai interesanta si inteleg de unde, avand o puternica influenta de la francezi. Olandezii, in schimb, in afara si carne cu cartofi si pestii mirositori, nu prea au cu ce sa se laude. La deserturi stau cat de cat bine atat timp cat nu au aroma aia gretoasa de licorice :D Si chiar nu am gasit radacinoase, desi am mers prin 3 magazine, daca vrei sa faci o supa de la 0 nu prea ai cum. Tu stai in Belgia?

      • Da, eu stau in Belgia, dar la granita cu Luxemburgul; la Bruxelles sunt in timpul saptamanii, pentru munca, in week-end plec acasa.
        Deci deplasarile mele sunt mai mult catre est, catre Germania si valea Moselei, orasul Trier etc. o zona foarte frumoasa si pitoreasca. Despre Olanda imi aduc aminte doar ca am fost la Amsterdam si Rotterdam prin 2007, dar stiu ca multi belgieni isi fac cumparaturile acolo (un belgian din 5 isi face cumparaturile in alta tara :). Am o prietena din copilarie care lucreaza la Haga, recunosc cu rusine ca nu am contactat-o de cand sunt pe aici, plus sotul are niste prieteni la Rotterdam care ne tot invita sa-i vizitam. Poate treci granita pentru cumparaturi, mai ales daca-ti place ciocolata, plus ca gasesti sorbetul cu maracuja, eu il stiam din RO, de la Mega Image, care am aflat ca tine de un grup belgian si se numeste Delhaize aici.

        • Daca despre acel sorbet vorbesti, sa stii ca l-am gustat si eu, il aveam si la Mega Image in Bucuresti si e intr-adevar foarte bun. :) Acum mi-ai starnit o curiozitate – de ce belgienii isi fac cumparaturile in alta tara?
          Planuiesc un drum prin Belgia si cand o fac, chiar vreau sa vad cum arata Delhaize acolo. Planuiesc tot atunci sa-mi fac si plinul cu ciocolata :D

          • Ca e mai ieftin, of cors. Aici munca e supraimpozitata, prin urmare, toate produsele din magazin sunt mai scumpe decat in Olanda, Germania sau Franta, ca sunt mai mari costrile cu munca. Si cum Belgia e mica, multi belgieni stau pe langa o granita. Tocmai am venit de la cumparaturi din Germania. Q.e.d. Doar ciocolata cred ca e mai ieftina la belgieni. Si legumele sau fructele din supermarket au o calitate mai buna decat in Germania, dar nu ca in Franta. Da un semn daca ajungi pe la Bruxelles (eventual pe mail).

          • Cu siguranta. Tinem legatura :)

  • A, si incearca si sorbetul de fructul pasiunii-maracuja, e preferatul meu :)!

    • Really? Am gasit doar iaurt cu aroma asta dar nu sorbet.

  • In vizita mea de o saptamana prin Olanda am vazut restaurante italiene, turcesti, grecesti, frantuzesti etc, dar numai cu specific olandez nu m vazut. Si inca ceva am mai remarcat: olandezii mananca foarte des la restaurant. Zic asta pentru ca am stat 11 zile acolo si de luni pana duminica restaurantele erau lafel de pline. Asta ca sa intaresc si mai mult din ceea ce povestesti tu!
    Acomodare cat mai usoara!

    • Da, olandezii is cam lenesi in ceea ce priveste bucatarie. Dar cu o oferta asa bogata, ii inteleg. Uite, chiar imi propun sa fac ceva tipic olandez si sa pun pe blog. Stii cum se zice, when in Rome…

  • Uai, abia astept episodul doi! Pe asta l-am citit cu sufletul la gura, doar ca n-am gasit deloc ce ma asteptam. Ma gandeam ca o sa ne dai pe spate cu multimea de verdeturi, legume proaspete, bio, nebunii, ingrediente, ce sa mai.
    Da’ lasa, poate la piata e mai bine :)
    Te pup, iti tinem pumnii!

    • Dar staaaai, ca nu v-am povestit decat ce am gasit prin centru. Mai multe in episodul 2! :D

Comentează si tu

Read more:
Tarte au citron

Pe vremea când mă mulțumeam doar cu gustat și nu cu gătit, adică acum vreo 2 ani, am gustat printr-o...

Close