Muschiuleţ de porc cu sos de smochine

Mar 5, 2012
Bogdan

Mă ştiţi pe mine, nu mănânc de obicei porc, chiar îl evit în majoritatea timpului. Dar aveam o bucată de muşchi aşa aspectuoasă pe care era păcat să nu o folosesc la o reţetă. O reţetă mai neobişnuită, unde dulcele se combină cu săratul, temperate de puţin gust acid, cât să dea un sos genial care face cinste muşchiuleţului. Iar la sosul ăsta, spre deosebire de alte preparate unde nu trebuie prea multă perfecţionare, am stat să-l tunez şi să-i ajustez gustul, să nu fie nici prea dulce, nici prea sărat. Lucru care ţi-l recomand să-l faci şi tu, în funcţie de gust.

Reţetă muschiuleţ de porc cu sos de smochine

Muschiuleţ de porc cu sos de smochine

Timp de pregătire: 15 minutes

Timp de gătire: 30 minutes

Porţii: 2-3

Ingrediente:

  • 500g muşchi de porc
  • 2 linguriţe paprika
  • 2 linguriţe usturoi granulat
  • 3-4 linguri gem de smochine balsamic sau 6 smochine tocate
  • 1 ceapă roşie
  • 1/4 cană vin roşu, sec
  • 1 lingură unt
  • 1-2 linguriţe zeamă de lămâie
  • 1 linguriţă ulei de măsline al peperoncino (opţional)
  • sare, piper

Preparare:

  1. Freacă muşchiul de porc cu sare, piper, paprika şi usturoi şi rumeneşte-le pe fiecare parte într-o tigaie sau grătar. Apasă cu degetul în bărbia ta; dacă muşchiul are aceeaşi textură, înseamnă că e gata. Pune-l deoparte până faci sosul.
  2. Toacă ceapa mărunt şi căleşte-o în puţin ulei de măsline.
  3. Adaugă smochinele (sau gemul), lasă-le 2 minute, apoi adaugă vinul roşu şi zeama de lămâie.
  4. Condimentează cu sare şi piper după gust şi lasă sosul la fiert 10-15 minute să scadă.
  5. Adaugă unt la final, miere sau lămâie dacă mai este nevoie, eventual uleiul de măsline picant.
  6. Serveşte sosul peste feliile de muşchi, alături de nişte bucheţele de broccoli sau legume coapte. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Ce reteta deosebita! Cred ca are un gust incredibil. O sa ma uit si eu in magazine dupa gem de smochine

Comentează si tu

Read more:
Hibiscus şi gem cu aloe

De câteva luni, mă fascinează florile de hibiscus, o rudă îndepărtată a trandafirului. Au un miros tare plăcut, puţin mai...

Close