Muffins cu cacao şi cireşe amărui

Ideea asta de muffins mi-a venit când am aruncat un ochi în cămară şi am realizat că am prea multe gemuri şi dulceţuri de vişine sau cireşe (evident, nu făcute de mine) pe care n-avem cum să le consum iarna asta. Aşa m-am gândit să le includ în nişte muffins, combinându-le cu o aromă intensă de cacao pentru a le mai lua din caracterul dulce. Din acele borcane, am făcut prima reţetă cu dulceaţa de cireşe amărui de la Cătălina (care e genială, btw), un ingredient care a făcut muffins-urile de mai jos cu atât mai bune.

Reţetă muffins cu cacao şi cireşe amărui


Ingrediente:
– 1 borcan gem sau dulceaţă de cireşe ori vişine (aprox. 1 cană)
– 1/2 cană unt
– 1/3 cană lapte
– 2 ouă
– 2 linguriţe extract vanilie
– 1 cană şi 1/2 făină
– 1 linguriţă praf de copt
– 1/2 cană cacao
– 1/2 linguriţă cardamom verde măcinat
– 1 linguriţă sare

Preparare:
Preîncălzeşte cuptorul la treapta medie spre mare, 200°C. Topeşte untul pe foc mic până începe să devină maroniu. Lasă-l să se răcească puţin şi amestecă-l cu laptele. Cu un tel, încorporează apoi ouăle şi extractul de vanilie. Într-un castron separat, combină ingredientele uscate: făină, cardamomul, sarea, praf de copt şi cacaua.

Combină amestecul lichid cu cel uscat cu o spatulă, încorporând cireşele sau vişinele. Toarnă compoziţia în foile de muffins aşezate în prealabil în tavă şi pune tava în cuptorul preîncălzit. Lasă muffins-urile în cuptor 25-30 minute şi apoi să se răcească încă 10 minute. Ies cam 12 muffins ca cele din imagne. Serveşte-le cu cafeaua sau ceaiul de dimineaţă sau ca desert. Enjoy!

De curiozitate, voi ce faceţi cu gemurile şi dulceţurile din cămară (în afară de a le servi pe pâine prăjită)?




Comentarii la acest articol

  • Le folosesc la clătite…

  • French toast. Ca spread intre doua felii orizontale de blat de tort. Daca sunt acrisoare ca sos de friptura (pe modelul suedez si american cu cranberry sau lingonberry jam). Ca topping de cheesecake. In crumbles (in loc de fructe proaspete si zahar, ca oricum se transforma in gem la cuptor – dar nu merge inlocuit chiar 100% din the whole fruit cu asta).
    Uns pe english muffins sau pop-overs sau alte painici de casa calde si mai putin dulci.
    In Linzer torte (sau mini-linzer cookies), ca aici: http://adventuresinflavorland.blogspot.com/2011/03/orange-jam-linzer-torte.html
    Ca topping pe moristi de patiserie inainte sa le pui la cuptor, ca aici: http://adventuresinflavorland.blogspot.com/2011/03/orange-caramel-pastry-windmills.html
    Ca topping de panna cotta. Si cam atat

    Sper ca ti-am dat idei :)

    • Mi-ai dat idei si chiar cateva valoroase. Popovers neaparat incerc, arata irezistibil. Trebuie sa incerc si celelalte propuneri, timp sa fie. Mersi Miriam! :)

      • Nici eu n-am incercat inca tot ce-am enumerat mai sus dar imi propun :). Cu placere :)

  • Buna :) Observ ca in poza se vad 6 muffins dar trebuie sa ma conving pt ca as vrea sa incerc reteta maine. Ingredientele sunt pt 6 muffins, pana la urma?:D (eu am tava pt 12 si vroiam sa stiu daca sa le dublez :P )

    Multumeeeesc si la cat mai multe retete delicioase :D

    • Din ce retin, mi-au iesit cam 10 muffins. Deci foloseste ingredientele date cu incredere. Spor! :)

  • Perfect :D Multumesc :P

  • Salut Bogan, nu prea mi-au iesit :( aluatul a iesit cam tare, am mai pus lapte.
    nu trebuia adaugat si zahar? :) visinele nu au fost suficient de dulci.
    si untul, ce cantitate? am pus in jur de 60g

    • Imi pare rau, dar am uitat sa adaug untul la ingrediente.

      Eu nu am adaugat zahar pentru ca aveam dulceata de visine care era foarte dulce. Plus ca-mi place combinatia dulce-amarui. Iti recomand, nu numai la reteta asta, sa gusti si sa ajustezi zaharul dupa gustul tau. Eu unul folosesc de regula mai putin decat este in reteta.

  • BUNA,RETETELE ACESTEA SUNT CU FAINA FARA GLUTEN SAU CU GLUTEN?VA ROG RASPUNDETI-MI!MULTUMESC

    • Andreea, retetele sunt majoritatea cu faina de grau, deci cu gluten. Daca vrei fara, poti inlocui faina din deserturi cu faina de migdale, soia sau hrisca.

Comentează si tu

Read more:
Tapenadă de măsline şi pastă de ardei copt cu chevre

În timp ce vă scriu aceste rânduri, realizez că încă nu m-am trezit de-a binelea din visul ce a fost...

Close