Melopita (tartă cu brânză şi miere)

Nov 9, 2012
Bogdan

Şi am ajuns la finalul săptămânii greceşti cu o tartă delicioasă cu brânză. E un fel de cheesecake, dar mai uşor pentru că nu are blatul de biscuiţi cu unt şi mai delicat, cu un gust discret de miere şi lămâie. Pentru mine a fost o revelaţie, cum nişte ingrediente simple pot merge aşa bine împreună şi pot da un desert aşa delicios.

Reţetă melopita (tartă cu brânză şi miere)


Melopita (tartă cu brânză şi miere)

Timp de pregătire: 10 minutes

Timp de gătire: 30 minutes

Ingrediente:

  • 500g brânză ricotta
  • 4 linguri miere
  • 2 ouă
  • 4 linguri zahăr
  • 2 linguri făină
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 lingură coniac
  • 1 linguriţă scorţişoară

Preparare:

  1. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 170C. Unge cu puţin unt o tavă de ceramică sau iena (a mea are cam 25cm diametru).
  2. Într-un castron, bate ouăle cu 3 linguri zahăr folosind mixerul până devin o spumă, cam 3 minute. Încorporează făină, apoi mierea, zeama de lămâie, coniacul şi brânza, omogenizând bine.
  3. Toarnă compoziţia în vas şi coace-o până e fermă şi uşor arămie, cam 30 minute.
  4. Presară tarta după ce o scoţi cu 1 linguriţă de scorţişoară amestecată cu 1 lingură de zahăr. Enjoy!

Note/observaţii:

Reţeta tradiţională foloseşte brânză mizithra, însă ricotta merge la fel de bine.

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • Am sa o incerc si eu !

  • Arata super, pare o uimitoare combinatie intre ceva dulce si hranitoar, ceea ce ma incat mai mult decat este cazul.
    Mersi frumos pentru reteta, in mod categoric mai convins sa incerc si eu sa gatesc o astfel de reteta.

  • pare foarte delicioasa aceasta tarta

  • Am incercat-o aseara si e extrem de buna. Ce miros de scortisoara in casa! Ideala pentru aceasta perioada, inainte de Craciun.

    • Ai dreptate! Singura problema e ca pare prea “usoara” si iti vine sa o mananci pe toata :)

Comentează si tu

Read more:
Cum şi de ce să coci usturoiul

Usturoiul e unul dintre acele ingrediente care pot face dintr-un preparat mediocru unul perfect. Fiind unul dintre ingredientele mele preferate,...

Close