Mămăliguță cu sos afumat de roșii și creveți

Apr 30, 2014
Bogdan

A trecut prea mult timp de la ultima postare și e cam jenant. Acum un an, doi, pe vremea asta, postam mult mai des și eram mai vorbăreț. Dar cu atât de lucru, cu proiecte personale și cu restricții alimentare pe care încă le aplic, frecvența postărilor n-avea cum să rămână la fel. Trecând la mâncărurile noastre, dacă în timpul săptămânii evit pe cât pot carbohidrații și zahărul, în weekend o mai iau razna și îmi fac poftele ca să am tărie pentru o altă săptămână. Ba o înghețată, ba tradiționalele pancakes ce-și fac prezența în fiecare dimineață leneșă de weekend.

Iar unul dintre preparatele cu care mă mândresc cel mai mult în ultimul timp este rețeta de mai jos, o reintrepretare a unui preparat ce l-am descoperit în New Orleans anul trecut. Originalul de la care am pornit era un shrimp & grits, adică o mămăligă/terci cremos, tipic sudist, însoțit de un sos de roșii cu creveți suculenți. Eu nu am găsit mălai grunjos (coarse grits) prin împrejurimi, așa că m-am mulțumit cu o făină de porumb pe care italienii o folosesc des la polenta. Restul e improvizat din memoria papilelor și, dacă acea memorie nu mă înșală, gustul e cel puțin similar în proporție de 80%. Așă că vă prezint un preparat demn de un restaurant de fițe, de făcut fără prea mult stres în bucătăria proprie.

Mămăliguță cu sos afumat de roșii și creveți

mamaliguta cu sos de rosii afumat si creveti


Mămăliguță cu sos afumat de roșii și creveți

Timp de pregătire: 10 minutes

Timp de gătire: 20 minutes

Porţii: 2-3

Ingrediente:

  • 1 cană făină de mălai
  • 4-5 linguri unt
  • 2 căni supă de pui/apă
  • 100ml smântână lichidă
  • 400g creveți decorticați
  • 400ml roșii pasate
  • 200ml vin alb
  • 1 ardei gras
  • 2 șalote
  • 3 căței usturoi
  • 1 linguriță paprika afumată
  • 1 linguriță pătrunjel tocat
  • ulei de măsline
  • sare, piper
  • 1 lămâie

Preparare:

  1. Gătește mămăligă conform instrucțiunilor de pe ambalaj. În loc să folosești în întregime apă, pregătește mămăliga cu cele 2 căni de supă și restul apă. Adaugă la sfârșit 2 linguri de unt și 50ml smântână lichidă pentru a face mămăliga mai cremoasă, apoi pune-o deoparte.
  2. Pentru sos, toacă mărunt ceapa, ardeiul gras și usturoiul. Călește în puțin ulei de măsline ceapa și ardeiul până devin translucide, aprox. 5-7 minute. Adaugă apoi usturoiul și paprika afumată, amestecă bine și stinge cu vin.
  3. Lasă vinul să se reducă apoi adaugă roșiile și lasă sosul să fiarbă pe foc mediu aprox. 10 minute până s-a mai îngroșat. Condimentează după gust cu sare și piper, adaugă 1 lingură de unt și restul smântânei.
  4. Pune apoi creveții în sos și gătește-i cam 2-3 minute pe fiecare parte. Verifică dacă mai are nevoie de sare sau piper.
  5. Servește sosul cu o porție de mămăligă, puțin pătrunjel proaspăt deasupra și suc de lămâie, după gust. Enjoy!

Note/observaţii:

Instrucțiunile de pregătire ale mămăligii nu le detaliez, pentru că am folosit făină de porumb, care e mai fină decât mălaiul nostru și se gătește mai repede.





Comentarii la acest articol

  • I’m in! Daca este polenta eu ma bag oricand.

    • Tu poti sa faci direct grits acolo, ca ai materia prima necesara :D

Comentează si tu

Read more:
Moelleux au chocolat

E greu să găsești un mix bun, în special la dulciuri care ba sunt prea dulci, ba prea simple. Moelleux-ul...

Close