Lebkuchen – fursecuri cu mirodenii

Lebkuchen, pronunţat leb-koo-ken, sunt nişte fursecuri nemţeşti care se fac de obicei de Crăciun şi care seamănă tare mult cu turta dulce. Inventate de călugării germani pentru a se servi în preajma sărbătorilor de iarnă, eu vă prezint reţeta după ce au trecut, în speranţa că veţi vrea să încercaţi reţeta şi dacă nu aveţi un brad în cameră. Lebkuchen nu conţin zahăr, dar sunt îndulciţi cu miere şi parfumaţi cu mirodeniile specifice iernii, precum scorţişoara sau cuişoare. Sunt crocanţi la exterior şi usor moi în interior, perfecte pentru micul dejun sau o degustare între mese. Cea mai bună parte e că-s perfecţi pe vremea asta mohorâtă fiindcă-ţi încălzeşte bucătăria şi o umple de parfumurile mirodeniilor.

Reţetă Lebkuchen – fursecuri cu mirodenii


Lebkuchen

Timp de pregătire: 30 minutes

Timp de gătire: 30 minutes

Porţii: 12-15

Ingrediente:

  • 1 şi 2/3 căni făină
  • 2/3 căni făină de migdale
  • 1 cană miere
  • 85g unt
  • 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 2 linguriţe ghimbir măcinat
  • 1/2 linguriţă nucşoară măcinată
  • 1/2 linguriţă scorţişoară măcinată
  • 1/2 linguriţă cuişoare măcinate
  • coaja de la o lămâie şi o portocală
  • fulgi de migdale, pentru decor

Preparare:

  1. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 180C/treapta mică spre medie.
  2. Amestecă într-un castron ingrediente uscate: mirodeniile, coaja de la citrice, făina de grâu şi de migdale, praful de copt şi bicarbonatul de sodiu.
  3. Separat, topeşte pe foc mic untul cu mierea şi amestecă până se omogenizează. Pune amestecul peste ingredientele uscate şi amestecă până se formează coca.
  4. Acoperă aluatul rezultat cu folie de plastic şi lasă-l la frigider 10-15 minute să se mai întărească.
  5. Scoate coca din frigider şi formează din ea biluţe de aproximativ 3cm diametru. Pune biluţele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând destul spaţiu între ele să se lase. Apasă uşor cu degetel în fiecare biluţă câţiva fulgi de migdale.
  6. Pune fursecurile la cuptor pentru 20 de minute, având grijă să le întorci dacă e nevoie. Ies cam 20-25 de fursecuri, care se servesc reci şi se păstrează câteva zile la rând într-o casoletă sigilată. Enjoy!

Note/observaţii:

Puteţi înlocui făina de migdale cu făină din alte nuci ori alune. făină integrală, de soia sau de hrişcă.




Comentarii la acest articol

  • mmmmm,ce bine arata!

  • Sunt foarte gustoase aceste fursecuri,dar te rog sa imi spui de unde pot sa cumpar toate ingredientele. multumesc

Comentează si tu

Read more:
Curs de gătit la Veranda, Crowne Plaza

Am primit zilele trecute o invitaţie de a participa la prima dintr-o serie de lectii/demonstraţii de gătit organitate de Crowne...

Close