Lasagna cu ciuperci

Jun 2, 2011
Bogdan

Lasagna e una dintre mâncărurile mele preferate, când e făcută cum trebuie. Şi, deşi mă feresc de ea în restaurante pentru că niciodată nu poţi şti ce e în acea carne tocată, acasă aş face-o odată la fiecare săptămâni. De data asta, mi-am spus să încerc o variantă mai redusă în grăsimi pentru o digestie mai uşoară. Am eliminat şi sosul bechamel pentru că untul cu făina în sosuri nu se înţeleg bine în cartea mea de bucate. Lasagna cu ciuperci rezultată a fost aşa bună încât nici nu ai spune că nu avea carne. Şi dacă ţii post sau regim, poţi face lasagna vegetariană cu uşurinţă eliminând mozzarella şi smântâna lichidă.

Reţetă lasagna cu ciuperci

Ingrediente:
– 1 cutie foi lasagna (din care am folosit aprox. jumătate)
– 1 kilogram ciuperci
– 1 pahar vin roşu
– 1 cutie roşii cuburi
– 1 cutie roşii pasate
– 2 cepe
– 4 căţei usturoi
– unt, ulei de măsline, sare, piper
– o mână frunze de busuioc
– 400 ml smântână lichidă
– 2-300 grame mozzarella
– parmezan pentru servit

Preparare:
La prepararea sosului, m-am folosit de o tigaie mare în care să încapă 1kg de ciuperci. Toacă ceapa şi usturoiul mărunt. Spală ciupercile şi taie-le cuburi. Încălzeşte nişte ulei de măsline şi căleşte ceapa şi usturoiul 1-2 minute. Adaugă ciupercile, sare şi piper, amestecând la fiecare minut până sunt călite uniform şi îşi lasă zeamă. Când zeama s-a redus, adaugă vinul şi mai găteşte-le 2-3 minute până vinul s-a evaporat aproape complet.

Adaugă roşiile cuburi şi cele pasate şi lasă sosul să fiarbă la foc min 15-20 minute. Chiar înainte de a-l lua de pe foc, adaugă busuiocul tăiat mărunt.

Porneşte cuptorul, unge tava în care vei face lasagna cu puţin unt şi pune un strat de foi. Adaugă peste ele cam 100 ml smântână lichidă întinsă uniform, 1/3 din sosul cu ciuperci. Fă aşa pentru următoarele 2 straturi. Pe deasupra, toarnă restul smântânii şi mozzarella rasă.

Acoperă tava cu folie de aluminiu şi pune-o în cuptor timp de 30 minute. Ia apoi folia şi mai lasă lasagna pentru încă 10 minute să se rumenească deasupra.

Serveşte lasagna caldă cu parmezan ras pe deasupra. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Buna idee! Am aplicat-o aseara, eram in criza de idei de gatit si aveam deja foi de lasagna! A iesit tare buna, cred ca mai buna decat varianta cu carne.

    • Asa am zis si eu :D

  • Buna Bogdan,

    vreau sa incerc si eu maine aceasta reteta, dar nu stiu cum sa procedez cu foile de lasagna. Inainte sa le pun in tava, ele trebuie firte in apa cu sare inainte (ca orice pasta), sau asa cum sunt in cutie le pun in tava? Chiar nu am mai gatit asa ceva niciodata si nu am nici cea mai mica idee.

    Merci,
    Alina

    • Hey Alina,

      Foile nu trebuie fierte dinainte, pentru ca se vor inmuia la cuptor, cu sosul intre ele. Smantana lichida e optionala si da un plus de gust, dar o poti exclude daca vrei ceva mai usor. Spor!

  • Am facut lasagna! Mi-a iesit foarte bine, nici nu avea cum sa nu imi iasa pentru ca am respectat intocmai reteta! Merci pentru sfaturi!

    • Cu mare placere! Mai poti improviza putin, sa-i adaugi fasii de zuchini sau de vinete pe gratar. Spor la bucatareli!

  • […] cu alte cuvinte mi-a iesit, toata tava s-a mancat intr-o zi. Reteta o puteti lua de aici: http://www.blogculinar.ro/lasagna-vegetariana-ciuperci.html. A, cand am spus ca nu mai mananc carne, m-am referit decat la aia de la animalele terestre, inca […]

Comentează si tu

Read more:
robotul meu
Cu şi despre roboţi de bucătărie

A trecut ceva timp de când mi-am înnoit bucătăria cu un robot de bucătărie (a fost anul trecut, în decembrie)...

Close