Îngheţată cu caise coapte, amaretto şi biscuiţi şi cum folosim guma de xanthan

De fiecare dată când vine vorba de deserturi, provocarea în cazul reţetelor mele e să le adaptez ca să fie cât mai sănătoase. Şi asta înseamnă mai puţine grăsimi, mai puţin zahăr şi o cantitate cât mai mică de carbohidraţi din aceia dăunatori de culoare albă. La îngheţată, problema e puţin diferită. O îngheţată tipică se face deseori cu gălbenuşuri iar pentru a preveni cristalele de gheaţă se adaugă alcool sau grăsimi. Şi oricât de delicioasă ar fi în felul ăsta, celelalte arome din compoziţie sunt acaparate de grăsimea din smântână sau de dulceaţa zahărului.

Zilele trecute, în timp ce comandam nişte condimente precum vanilie şi păstăi de tonka, am dat şi peste un prăfuleţ numit gumă de xanthan. Mi se părea cunoscut din lista de ingrediente ale unor sosuri sau creme, dar avea un nume dubios aşa că am încercat să-l evit. Se pare, însă, că guma de xanthan nu e chiar atât de artificială precum suna. Praful rezultă din fermentarea zaharozei, fructozei şi a lactozei cu ajutorul unei bacterii. Şi este ce marile companii folosesc pentru a îngroşa sosurile, cremele, vinegretele sau îngheţatele.

Guma de xanthan ajută la îngroşarea unei compoziţii reci, deci fără a o încălzi precum facem cu amidonul. Se foloseşte o cantitate foarte mică pentru 1 litru de lichid si se încorporează folosind un blender sau robot de bucătărie. Pe lângă asta, previne formarea cristalelor mari de gheaţă, dă o textură asemănătoare smântânei şi e folosit şi în pâinea fără gluten. E perfect pentru veganii care vor o îngheţată cremoasă fără ouă sau lactate. Pentru compoziţii, se foloseşte aproximativ 1/4 linguriţă la 1 litru. Dacă dozaţi prea mult, vă va ieşi o textură cauciucoasă în loc de una catifelată.

Şi cum aveam nişte caise tare arătoase dar cam fără gust, m-am decis să inaugurez noul ingredient într-o îngheţată pe bază de cocos, cu caisele cu o aromă intensificată prin coacere şi nişte accente delicate de Amaretto. Biscuiţii au contribuit la un desert puţin mai consistent, după o idee inspirată de îngheţata celor de la Ben & Jerry, Strawberry Cheesecake. Combinaţia o puteţi face cu ce fructe sunt în sezon, numai aveţi grijă să nu fie prea apoase, că altfel se vor forma prea multe cristale de gheaţă.

Reţetă îngheţată cu caise coapte, amaretto şi biscuiţi. 

inghetata de caise si amaretto


Îngheţată cu caise coapte, Amaretto şi biscuiţi

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 20 minutes

Porţii: 4

Ingrediente:

 • 500g caise
 • 1/2 cană zahăr brun
 • 1 cutie (400ml) lapte de cocos
 • 1 lingură unt
 • 1/8 linguriţă gumă de xanthan (un vârf)
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 1 lingură Amaretto
 • 200g biscuiţi digestivi

Preparare:

 1. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 200C.
 2. Spală caisele, taie-le în doua şi scoate-le sâmburii. Aşază-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt cu coaja în sos şi presară 2-3 linguri de zahăr brun peste ele.
 3. Pune caisele în cuptor pentru aproximativ 20 minute pe raftul din mijloc.
 4. Între timp, macină biscuiţii într-un robot de bucătărie sau punându-i într-un prosop şi lovindu-i cu un ciocan de şniţele. Pentru o aromă mai intensă, poţi rumeni biscuiţii în cuptor până devin uşor crocanţi.
 5. Amestecă-i cu untul topit şi pune-i deoparte, în frigider.
 6. Pentru cremă, amestecă laptele de cocos cu restul zahărului, extractul de vanilie, Amaretto într-un robot de bucătărie. Adaugă guma de xanthan şi mai porneşte robotul pentru 30 secunde să o încorporezi.
 7. Combină apoi caisele coapte şi răcite cu restul compoziţiei şi transferă totul într-o casoletă. Înainte de a congela, amestecă în îngheţată bucăţi pasta de biscuiţi.
 8. Dacă foloseşti o maşină de îngheţată, presară biscuiţii pe îngheţată înainte de servire. Enjoy!

Note/observaţii:

În loc de a amesteca pasta de caise cu îngheţata, am adăugat-o înainte de a congela compoziţia pentru a nu amesteca gusturile. Pasta de caise a făcut cristale de gheaţă, aşa că trebuia să îi pun şi ei gumă de xanthan, tot un vârf.

inghetata de caise coapte
Comentarii la acest articol

 • Imi place! Dar de unde se poate procura guma de xanthan?

  • Elise, sunt magazine online in Romania care vand ingredientul. Cauta pe google.ro “guma de xanthan” si vei gasi cel putin unul :)

 • […] unei bacterii a glucozei sau zaharozei, in special provenite de la varza. Bogdan de la Blog Culinar a facut recent un preparat cu guma de Xanthan. In magazinele mari alimentare din Dublin se gaseste de vanzare guma de Xanthan, […]

Comentează si tu

Read more:
Midii în sos de vin alb şi usturoi

Mi-au sclipit ochii când am văzut în Carrefour Orhideea midii proaspete la un preţ suspicios de mic - 10 RON/kg....

Close