Gemista (roşii şi ardei umpluţi)

Nov 5, 2012
Bogdan

Dacă aţi fost prin Grecia sau printr-un restaurant cu specialităţi elene, probabil aţi văzut că au şi ei ceva asemănător cu ardeii noştri umpluţi. Am încercat gemista pentru prima dată acum vreo 2 ani, în drum spre o plajă cu un albastru turcoaz ireal, şi mi-a plăcut tare mult. Roşiile erau umplute cu un amestec aromat şi proaspăt de orez şi erau perfecte pentru un prânz uşor într-o zi călduroasă de vară. Am încercat zilele astea să văd dacă îmi iese acelaşi preparat proaspăt şi a fost tare bun: mai uşor decât ardeii noştri copţi şi cu arome mai vibrante. Aşa că atunci când aveţi poftă de nişte gusturi mediteraneene, vă recomand

Reţetă Gemista (roşii şi ardei umpluţi)

Gemista – roşii şi ardei umpluţi

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 1 hour

Porţii: 2

Ingrediente:

  • 6 ardei graşi şi/sau roşii
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 3 căţei usturoi
  • 200ml (1 cană) roşii pasate
  • 5-6 linguri ierburi tocate (pătrunjel, mărar, mentă)
  • 1 linguriţă oregano uscat
  • 50g (1/4 cană) orez arborio
  • 300g carne tocată
  • sare, piper
  • Iaurt grecesc (pentru servit)

Preparare:

  1. Taie vârful ardeilor şi roşiilor şi scobeşte miezul. Toacă ceapa şi căţeii de usturoi mărunt.
  2. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 200C.
  3. Căleşte într-o lingură de ulei ceapa pentru 4-5 minute, apoi adaugă usturoi pentru un minut. Adaugă apoi carnea de vită, separând cu o lingură mănunchiurile care se formează; căleşte carnea până se rumeneşte uşor.
  4. Amestecă apoi orezul, ierburile, sare, piper şi roşiile pasate. Umple roşiile şi ardeii cu amestecul de carne şi orez, pune-le într-un vas înalt de iena şi adaugă apă cât să ajungă până la jumătate.
  5. Coace roşiile şi ardeii pentru apromativ 1 oră, până se înmoaie şi se rumenesc uşor. Enjoy!

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • Delicioasa mancare, si taare frumos prezentata!

  • Exact cum le face mama acasa!!!! Sambata trecuta i-am gatit ardeii umpluti cu mamaliguta sotului meu care a ramas incantat ( nu i-a incercat niciodata – in sudul Italiei nu se prea gatesc astfel de specialitati :P ).

    • Banuiesc ca sotul e italian. Cred ca o sa fie si mai incantat de sarmale… e primul lucru pe care l-as gati unui strain :)

Comentează si tu

Read more:
Sunday breakfast: French toast cu ricotta și mere caramelizate

Deşi scriu mai rar de ceva timp, pofta mea pentru citit reţete, tips-uri şi aventuri culinare nu s-a domolit. Urmăresc...

Close