Gemista (roşii şi ardei umpluţi)

Nov 5, 2012
Bogdan

Dacă aţi fost prin Grecia sau printr-un restaurant cu specialităţi elene, probabil aţi văzut că au şi ei ceva asemănător cu ardeii noştri umpluţi. Am încercat gemista pentru prima dată acum vreo 2 ani, în drum spre o plajă cu un albastru turcoaz ireal, şi mi-a plăcut tare mult. Roşiile erau umplute cu un amestec aromat şi proaspăt de orez şi erau perfecte pentru un prânz uşor într-o zi călduroasă de vară. Am încercat zilele astea să văd dacă îmi iese acelaşi preparat proaspăt şi a fost tare bun: mai uşor decât ardeii noştri copţi şi cu arome mai vibrante. Aşa că atunci când aveţi poftă de nişte gusturi mediteraneene, vă recomand

Reţetă Gemista (roşii şi ardei umpluţi)

Gemista – roşii şi ardei umpluţi

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 1 hour

Porţii: 2

Ingrediente:

  • 6 ardei graşi şi/sau roşii
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 3 căţei usturoi
  • 200ml (1 cană) roşii pasate
  • 5-6 linguri ierburi tocate (pătrunjel, mărar, mentă)
  • 1 linguriţă oregano uscat
  • 50g (1/4 cană) orez arborio
  • 300g carne tocată
  • sare, piper
  • Iaurt grecesc (pentru servit)

Preparare:

  1. Taie vârful ardeilor şi roşiilor şi scobeşte miezul. Toacă ceapa şi căţeii de usturoi mărunt.
  2. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 200C.
  3. Căleşte într-o lingură de ulei ceapa pentru 4-5 minute, apoi adaugă usturoi pentru un minut. Adaugă apoi carnea de vită, separând cu o lingură mănunchiurile care se formează; căleşte carnea până se rumeneşte uşor.
  4. Amestecă apoi orezul, ierburile, sare, piper şi roşiile pasate. Umple roşiile şi ardeii cu amestecul de carne şi orez, pune-le într-un vas înalt de iena şi adaugă apă cât să ajungă până la jumătate.
  5. Coace roşiile şi ardeii pentru apromativ 1 oră, până se înmoaie şi se rumenesc uşor. Enjoy!

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • Delicioasa mancare, si taare frumos prezentata!

  • Exact cum le face mama acasa!!!! Sambata trecuta i-am gatit ardeii umpluti cu mamaliguta sotului meu care a ramas incantat ( nu i-a incercat niciodata – in sudul Italiei nu se prea gatesc astfel de specialitati :P ).

    • Banuiesc ca sotul e italian. Cred ca o sa fie si mai incantat de sarmale… e primul lucru pe care l-as gati unui strain :)

Comentează si tu

Read more:
Tartă de ciocolată şi migdale cu sos de portocale roşii

Nu voiam să vă cresc glicemia iar cu nişte poze cu şi despre ciocolată, dar având în vedere plimbarea de...

Close