Gem de smochine cu oţet balsamic

Nov 2, 2011
Bogdan

Recunosc, reţeta aceasta am făcut-o acum două sau trei săptămâni, dar cum smochinele încă se găsesc prin piaţa şi magazine, m-am gândit că aveţi timp destul să o încercaţi. Combinaţia de smochine cu oţet balsamic e cel puţin inedită, dar odată ce o vei gusta, vei înţelege alăturarea. Gustul de oţet balsamic nu e predominant, ci dă un parfum plăcut gemului şi un gust discret, tăind puţin din dulceaţă. E un gem perfect mai puţin pentru micul dejun şi mai mult pentru servit ca aperitiv cu o brânză untoasă sau alături de un platou cu brânzeturi fine. Aşadar, dacă vreţi un gem deosebit prin care să păstraţi gustul smochinelor şi în anotimpul rece, încercaţi neapărat reţeta următoare!

Reţetă gem de smochine cu oţet balsamic


Ingrediente:
– 1kg smochine proaspete
– 1 cană zahăr
– 1/2 cană oţet balsamic
– 1 linguriţă zeamă de lămâie
– 1 linguriţă boabe de piper

Preparare:
Spală smochinele şi toacă-le cubuleţe. Pune smochinele într-o oală la foc mediu, împreună cu oţetul balsamic, zahărul, zeama de lămâie şi boabele de piper înfăşurate într-un tifon. Amestecă totul până când ingredientele au dat în clocot, apoi redu focul la minim. Fierbe încă 10-20 minute, pasând cu o lingură bucăţile mai mari de smochine. Gemul nu ar trebui să fie pasat complet, ci să-i mai rămână chunky. Scoate la final tifonul cu boabe de piper din gem.

Pentru a testa consistenţa, ia o linguriţă de gem şi pune-o la frigider pentru 5-10 minute. Dacă gemul din linguriţă nu este pe cât de gros îţi doreşti, mai fierbe-l 5-10 minute. Ies cam 2 căni de gem de smochine, care poate fi păstrat la frigider în borcane sau casolete. Serveşte cu felii de baghetă rumenită şi felii de Camembert sau Brie. Enjoy!
Comentarii la acest articol

  • ideal pentru micul – dejun!

Comentează si tu

Read more:
Muffins cu banane, ciocolată şi ovăz

Deşi am de ceva timp în dotare foi de muffins achiziţionate de pe net, nu am apucat până acum să...

Close