Gem de gutui şi pere

Dec 3, 2011
Bogdan
Tags: , ,

Până mai de curând, producerea dulceţurilor, gemurilor şi în general a fructelor conservate pentru iarnă o lăsam pe mâna profesioniştilor. Îmi amintesc cu drag când făcea bunica magiunul de prune într-un tuci mare, la foc molcom. Aşa că, întors la casa bunicilor, între două tăvi cu plăcintă de dovleac, am zis să trebuie să văd şi eu cum se face la sursă un gem de fructe. Şi deşi îndrumătorul într-ale gemurilor mă avertiza că 5-6 gutui o să răpească toată seară, nu m-am descurajat. O oră şi 5 gutui mai încolo, am realizat că avem de-a face cu cele mai infestate şi uscate gutui, care mai erau şi verzi pe deasupra. Am decis să adăugam nişte pere pentru mai multă zeamă şi un pic mai multă aromă şi a ieşit ce vedeţi mai jos – un gem cu o aromă fină, care-mi aminteşte de copilărie şi care merge perfect pe pâine, biscuiţi şi în prăjituri. Scuzați calitatea pozei, nu am avut decât un telefon la îndemână.

Reţetă gem de gutui şi pere


Ingrediente:
– 5-6 gutui mari
– 4-5 pere
– 500 grame zahăr
– 1 lămâie

Preparare:
Curăţă gutuile şi perele de coajă, apoi scoate-le sâmburii. Trece fructele prin sita mare a răzătoarei, apoi pune totul la fiert într-o oală cu fund gros, împreună cu zahărul şi zeama de la o lămâie. Fierbe fructele 2-3 ore la foc mic, amestecând la fiecare 10 minute, până compoziţia se îngroaşă.

Toarnă gemul în borcane spălate în prealabil, sigilează-le şi pune-le într-o oală, acoperite cu apă până sub capac. Pune oala cu borcane la fiert aproximativ 30 minute, având grijă ca borcanele să nu se atingă şi completând cu apă dacă mai scade. Au ieşit vreo 4-5 borcane, care s-au consumat tare repede. Enjoy!
Comentarii la acest articol

  • hmmm… gemul de gutui al mamei iese roșu. de ce oare?

    • O fi de fapt dulceata? Dulceata mamei e rosie, gemul portocaliu-galbui :)

  • Mie cel mai fain din toata povestea mi se pare tocmai calitatea redusa a pozei si faptul ca ai fost rupt de marele oras, de o camera foto mai buna etc etc… si ca ai witnessed (and immortalized) the real thing :)

    • Bine spus. Imi place sa invat de la alti oameni pe care i-a invatat nevoia, nu neaparat placerea. Si e si mai fain sa o faci intr-un cadru natural, cum se facea acum 30-40 ani. :)

Comentează si tu

Read more:
chec cu mac si portocale
Chec cu mac si portocale

Exceptând vremea, care e imprevizibilă ca mine în faţa rafturilor de la magazin, începe să-mi placă din ce în ce...

Close