Galetă cu mere, îngheţată de scorţişoară şi sos de caramel

Deserturile cu mere, atât timp cât nu sunt rase, sunt printre preferatele mele iar tarta de mai jos e una dintre lucrurile cu care mă mândresc cel mai mult pe blog. Desigur, când spun de asta, nu uit de tarte tatin sau tarte aux pommes dar ce avem mai jos cred că e combinaţia perfectă între cele două. Aromele, texturile şi temperaturile se îmbină perfect în fiecare muşcătură. E o tartă simplă, dar care impresionează prin simplitate şi aromele sale.

Reţetă galetă cu mere, îngheţată de scorţişoară şi sos de caramel


Ingrediente:
Pentru galetă:
– 1 cană făină
– 100g unt rece, tăiat cubuleţe
– 3 linguri apă rece
– vârf de sare
– 1 lingură zahăr tos
– 2 mere
– 1 ou
Pentru îngheţată de scorţişoară:
– 1 cutie iaurt grecesc
– 1 lingură scorţişoară
– 1 lingură miere
Pentru sos de caramel:
– 5-6 linguri zahăr tos
– 200ml smântână lichidă
– vârf de sare

Preparare:
Pentru îngheţată, amestecă iaurtul cu mierea şi scorţişoara şi pune-l în congelator.

Pentru aluat, amestecă făina cu zahărul şi sarea, apoi adaugă untul cubuleţe şi amestecă cu degetele până obţii o textură nisipoasă. Adaugă 3 linguri de apă, frământă puţin să se lege aluatul într-o bilă şi pune-l în frigider într-o folie de plastic. Lasă-l aproximativ 30 minute.

Urmează sosul de caramel – pune zahărul la topit, pe foc mic. Când începe să se caramelizeze, miscă vasul în care este pentru a se topi uniform. Nu folosi o lingură pentru a amesteca! Când culoarea de caramel e uniformă şi nu se mai văd granule de zahăr, adaugă smântâna lichidă treptat, cam 2 linguri deodată. Lasă sosul să fiarbă câteva minute, până s-a îngroşat şi bucăţile de zahăr caramelizat s-au dizolvat. Odată ce ai adăugat smântâna, poţi amesteca sau rupe bucăţile de caramel mai mari.

Curăţă merele de coajă şi taie-le în două. Scobeşte-le miezul cu o linguriţă, apoi taie-le felii subţiri. Acoperă feliile de mere cu apă pentru a nu se oxida în timp ce lucrezi la aluat.

Încălzeşte cuptorul la foc mediu/200C. Scoate aluatul din frigider şi întinde-l într-o foaie aproximativ rotundă. Transferă-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi aranjează feliile de mere pe aluat. Lasă puţin loc pe margini pentru a le împături peste mere. Unge marginile cu puţin ou bătut şi presară puţin zahăr pe deasupra. Pune galeta la cuptor pentru 30-40 minute sau până merele încep să se rumenească.

Lasă galeta să se răcească puţin şi serveşte-o cu o porţie de îngheţată de scorţişoară şi sos de caramel din belşug pe deasupra. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Buna Bogdan,

    pentru galeta, in loc de inghetata si sos de caramel, am folosit crema de lamaie (posset). A avut un succes extraordinar.

    • Suna tare bine! Ma bucur ca v-a placut :)

Comentează si tu

Read more:
3 aluaturi de tartă franţuzeşti

Când vrei să faci o tartă cu fructe sau un quiche şi să eviţi semipreparatele din comerţ, aluaturile franţuzeşti sunt...

Close