Galatopita (budincă de griş)

Grişul cu lapte e unul dintre deserturile mele preferate din copilărie. În fiecare zi de weekend când era mama liberă ne făcea un desert într-un tuci ponosit iar eu cu sora mea ne certam pe cine să mănânce grişul caramelizat de pe fundul tuciului. Atunci când mi-e dor de casă şi un telefon nu e de ajuns, reproduc una dintre reţetele mamei numai că de data asta a trebuit să-i dau o notă grecească pentru săptămâna cu acelaşi specific. La grişul cu lapte pe care-l ştim cu toţii am adăugat nişte unt, scorţişoară şi un sirop dulceag pentru un plus de aromă.  Când aveţi chef de un desert bun sau un mic-dejun hrănitor, budinca de griş de mai jos e delicioasă şi se păstrează bine pentru mai multe zile in frigider.

Reţetă galatopita (budincă de griş însiropată)


Galatopita (budincă de griş)

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 40 minutes

Porţii: 4

Ingrediente:

    Pentru budincă:
  • 800ml lapte (4 căni)
  • 50g unt
  • 100g griş (1/2 căni)
  • 1/2 cană zahăr
  • 3 ouă
  • 1 lg. extract de vanilie
  • Pentru sirop:
  • 1 cană apă
  • 1/2 cană zahăr

Preparare:

  1. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 200C. Unge o tavă (aprox. 25cm diametru) cu puţin unt şi pune-o deoparte.
  2. Într-o crăticioară, încălzeşte laptele cu untul, vanilia şi zahărul până se apropie de fierbere. Adaugă grişul şi amestecă până compoziţia se îngroaşă, cam 10 minute.
  3. Lasă amestecul să se răcească, apoi adaugă ouăle în compoziţie cu un tel, unul câte unul.
  4. Toarnă compoziţia în vasul uns şi pune-o la cuptor pentru 30 minute.
  5. Pentru sirop, fierbe apa şi când dă în clocot adaugă zahărul, apoi mai fierbe încă 10 minute.
  6. Adaugă siropul peste budincă după 30 minute şi mai las-o 10 minute în cuptor. Dacă faci budinca fără sirop, las-o aprox. 40 minute sau până se rumeneşte.
  7. Serveşte budinca cu scorţişoară deasupra şi fructe proaspete. Enjoy!

Note/observaţii:

Dacă vrei ceva mai uşor, renunţă la siropul de zahăr.

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • E grozava!!

  • Este un desert grecesc, pe care il pregatesc si eu. Simplu, delicios si atat de usor de preparat! :)

Comentează si tu

Read more:
Tartine cu smochine, prosciutto şi cremă de brânză

Dacă urmăriţi pagina de Facebook, ştiţi că acum câteva zile căutam smochine proaspete. Am făcut o vizită rapidă la Metro...

Close