Felii crocante de pâine cu seminţe şi stafide

Deseori când merg la magazin să cumpăr de ale gurii, tind să mă apropii prea mult de raftul cu produse crocante, precum chips-uri, nachos sau pufuleţi. Deşi le rezist, mă mai trezesc deseori la un film sau seara cu o poftă mare de a ronţăi ceva. Dacă sunteţi în aceeaşi situaţie, probabil veţi aprecia următoarea reţetă – felii crocante de pâine cu ulei de măsline şi iaurt, fără dospire, umplută cu tot felul de ingrediente sănătoase, precum seminţe de dovleac şi stafide. Pâinea e coaptă o dată apoi tăiată felii subţiri şi coaptă a doua oară pentru extra-crocănţime. Feliile astfel rezultate sunt perfecte pentru gustarea din timpul filmului, pentru servit alături de guacamole şi humus sau pentru mic-dejun, când cauţi ceva mai săţios. Reţeta e puţin mai minuţioasă decât alte gustări, dar vă asigur că merită!

Reţetă felii crocante de pâine cu seminţe şi stafide


Ingrediente:
– 2 căni făină
– 1 cană iaurt
– 1/2 cană ulei de măsline
– 1/2 cană apă
– 2 linguriţe bicarbonat de sodiu
– 1 linguriţă sare de mare
– 1/4 cană zahăr brun
– 1/4 cană miere/sirop de agave/sirop de arţar
– 1 cană stafide
– 1 cană nuci tocate grosier
– 1/2 cană seminţe de dovleac crude
– 1/2 seminţe de floarea soarelui crude
– 1/4 căni susan
– 1 lingură rozmarin mărunţit

Preparare:
Rumeneşte seminţele de dovleac, nucile şi floarea soarelui într-o tigaie, fără ulei, până prind puţină culoare. Porneşte cuptorul la 170C, treapta mică spre medie.

Într-un castron mare, amestecă făina cu bicarbonatul de sodiu şi sarea. Adaugă iaurtul, apa, uleiul de măsline, mierea şi zahărul brun şi amestecă aluatul cu o spatulă pentru a se omogeniza. Încorporează în aluat rozmarinul, stafidele, seminţele, nucile şi susanul. Toarnă aluatul într-o tavă pătrată tapetată cu hârtie de copt, de cam 20x20cm. Poţi folosi şi o tavă mai mare, însă feliile for fi mai mici. Ce vedeţi în imagine sunt jumătăţi de felii, deci pâinea mea a fost de două ori mai lată.

Pune pâinea la copt în cuptorul preîncălzit pentru 30-35 minute până se rumeneşte uşor. Când e gata, lasă pâinea să se răcească complet. Pentru a tăia pâinea felii foarte subţiri, îţi va trebui un cuţit foarte bine ascuţit, preferabil cu lamă zimţată. Deşi nu e neapărat necesar, poţi congela pâinea răcită (aprox. 2-3h) pentru a o tăia mai bine.

Încălzeşte cuptorul la 150C, treapta minimă. Taie pâinea foarte subţire, apoi aşază feliile una lângă alta pe o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Lasă feliile aproximativ 10 minute în cuptor sau mai mult până devin cât de crocante vrei. Cu puţină cremă de brânză şi ton afumat a fost perfectă. Ies cam 20-30 felii ca cele din imagine. Serveşte feliile alături de un sos sau simple. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Moama te-ai apucat de preparat paine!?!! Faine poze!! Si suna tare bine combinatia!

    • Am mai facut paine de cateva ori, insa nu mereu mi-a iesit cum am vrut eu (cu multe bule si coaja crocanta). Asta, insa, a iesit perfect. Iti recomand sa le incerci, sunt tare sanatoase. :)

  • Ce bine arataaaa si ce combinatie interesanta!

    • Multam, fetelor! Sunt tare bune, garantez ca va vor placea!

  • foarte bine arata, dar tot pt rontaiala recomand si morcovii :p

    • Desigur, sa nu uitam de morcovi :P

  • Astia sunt un fel de biscotti (bread remix). Suna destul de interesant.

  • Bogdan cu siguranta o voi incerca ! Mai o boala cu maiau si framantatul, asa ca asta mi se pare usoara! Revin cu impresii!

    • Reteta nu implica framantat, ci doar amestecat cu spatula. Sper sa iti placa, e sanatoasa si gustoasa! :)

Comentează si tu

Read more:
Budincă de ciocolată cu tofu şi ceai verde

Am avut mereu o mare aversiune faţă de tofu, pateurile vegetale şi alte derivaţii de acest gen. Nu-i vorba că...

Close