Fast-food sănătos – Cartofi wedges

Fiindcă e vară și cartofii noi sunt cam peste tot, mi-am zis să profit de ocazie și să fac niște cartofi wedges, cei care se găsesc în meniul restaurantelor fast-food. Rețeta mea de cartofi wedges folosește numai câțiva stropi de ulei, câteva condimente care îi fac irezistibili și un truc de la Blumenthal care făcea cartoful copt perfect în timp ce îi pregăteam pe ai mei. Cartofii merg perfect cu un burger de curcan sau niște crispy strips făcute în casă.

Rețetă cartofi wedges

Ingrediente:
– 500 grame cartofi noi (pt o porție sănătoasă)
– usturoi granulat, oregano, rozmarin
– ulei de măsline virgin
– sare, piper

Preparare:
Pune apă cu sare la fiert. Spală cartofii și taie-i în felii, ca în imagine. Când apa a dat în clocot, pune cartofii în apă și fierbe-i 3-4 minute, până se înmoaie puțin. Opărirea în apă sărată va da cartofilor o crustă crocantă și frumoasă culoare arămie. După câteva minute de fierbere, pune cartofii într-o sită până se scurg de apă.

Pornește cuptorul pe treapta medie. Pune cartofii într-un castron, adaugă ulei de măsline, sare, piper și usturoi granulat și amestecă până sunt acoperiți uniform. Nu am ales usturoi natural de data asta pentru că s-ar fi ars și ar fi dat un gust amărui cartofilor. Pune cartofii într-o tavă, pe hârtie de copt și dă-i la cuptor 20-30 minute sau până se rumenesc, amestecând la fiecare 5 minute.

La sfârșit, când sunt aproape gata, presară oregano și rozmarin praf sau tocat mărunt. Eu i-am servit simpli, dar merg perfect cu ketchup, mujdei cu smântână sau tzatziki. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • eu in loc de ulei pun grasime de rata (de la confit de canard in general) si in loc de tzatziki fac Bibeleskaas, o branzica de vaci (fromage blanc), dupa o reteta alsaciana, cu ierburi, usturoi, foarte buna

    • Rata cu greu gasesc pe aici prin Bucu, in schimb vreau sa incerc Bibeleskaas cat de curand :) Daca ai vreo reteta alta decat ce se gaseste pe Google la o cautare superficiala, ti-as fi recunoscator :)

      • reteta de Bibeleskaas, nu stiu daca se gaseste pe google dar alsacianul meu asa o face:
        taie ceapa, o caleste dar nu o caramelizeaza
        amesteca branzica de vaci alba gen cum gasesti aici dar in forma cea mai lichida http://en.wikipedia.org/wiki/Quark_%28cheese%29
        cu smantana
        ca sa aromatizeze totul, pune ciboulette, sau pe romaneste cozi de arpagic pe care le gasesti la punguta, herbe de provence nu prea pune ca i se pare prea sec.
        Si hopla, cum ar zice alsacianul, asta e.

  • Bogdan, mentioneaza te rog temperatura. iarta-mi nestiinta, dar treapta medie a cumptorului inseamna…cate grade?
    Cartofi sunt excelenti dar incerc sa perfectionez procesul :-)
    Multam fain!

    • Eu am cuptor pe gaz, asa ca-i mai greu cu temperaturile. Eu as zice ca 200C sunt suficiente pentru cartofii nostri :)

  • Care-i trucul de la Blumenthal?

    • Mihai, trucul e chiar in primul paragraf de la Preparare. Apa sarata le face o crusta gustoasa!

  • Buna,
    Bogdan,e reteta romaneasca dupa mine!!!
    faimosii cartofii aurii!!!pe care si bunica mea ii facea si sunt in bucataria romaneasca de ani si ani!!! :)
    sunt pt.prima data pe blogul tau si am vazut doar 3-4 retete,suficient sa imi dau seama ca esti tare priceput si ai retete absolut minunate!Felicitarile mele sincere,motiv sa mai revin cu mult drag!

  • m am tot uitat dupa retete de cartofi wedges si doar reteta ta m a convins, arata deliciosssss…..
    chiar acum ma duc sa fac :))
    o zi frumoasa

    • Multumesc, Jasmine! Sigur o sa-ti placa, eu ii fac in fiecare saptamana :)

Comentează si tu

Read more:
Frozen Yogurt

Deşi a trecut vara şi vremea îngheţatei, cred că o îngheţată bună servită cum trebuie e în sezon şi iarna....

Close