Electrolux duce Passion4Cooking la nivel national

Nu ştiu despre voi, dar pentru mine zona Ardealului are un loc special în inimă. Aşa că atunci când Roxana de la Golin Harris m-a invitat să particip la campania Electrolux dedicată reţetelor tradiţionale ardeleneşti, n-am putut refuza. Bine, nu am gătit multe preparate din Ardeal, dar le-am gustat şi sper să o nimeresc cu papanaşii de mai jos. Nu, nu acele gogoşi prăjite pe care le găsim de obicei în restaurant ci papanaşi ardeleneşti care sunt fierţi într-o apă aromată, tăvăliţi in pesmet, apoi serviţi cu un sos acrişor. Delicioşi au fost şi au dispărut în aceeaşi zi în care au fost făcuţi, aşa cum se cuvine unui desert bun. Apa aceea aromată nu-i parte din reţeta originală, dar mi s-a părut că dă un gust plăcut şi o aromă în plus papanaşilor. Şi nu sunt originar din Transilvania, aşa că tot ce descriu mai jos e auzite şi citite. Prin urmare, când aveţi chef de o bucăţică dulce de Ardeal, vă recomand să încercaţi papanaşii de mai jos!

Reţetă papanaşi ardeleneşti


Papanaşi ardeleneşti

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 30 minutes

Porţii: 30

Ingrediente:

    Pentru papanaşi:
  • - 500g brânză de vaci
  • - 4 linguri zahăr vanilat
  • - 8 linguri griş
  • - 2 ouă
  • - 4-5 linguri unt
  • - 1 cană pesmet
  • - scorţişoară
  • Pentru apa aromată:
  • - 3-4 cuişoare
  • - coajă de la un lime
  • - coajă de la o portocală
  • - 2 beţe scorţişoară
  • - 3 păstăi cardamom
  • Pentru sosul de mure
  • - 1 cană mure
  • - 4-5 linguri zahăr
  • - 1-2 linguri zeamă de lămâie

Preparare:

  1. Pune o oală de apă la fiert, împreună cu beţele de scorţişoară şi celelalte mirodenii.
  2. Amestecă într-un castron brânza de vaci, cu ouăle, zahărul şi grişul.
  3. Udă-ţi mâinile cu puţină apă şi formează biluţe de brânză apoi întinde-le pe o tavă.
  4. Când apa a dat în clocot, scufundă cu grijă câte 5-6 papanaşi deodată. Când se ridică la suprafaţă, pescuieşte-i cu o paletă şi adaugă alţi papanaşi. Repetă procesul până toţi papanaşii sunt gata.
  5. În timp ce papanaşii se răcesc, încălzeşte untul într-o tigaie, iar când s-a topit, adaugă pesmetul şi scorţişoara şi căleşte-l până printre o culoare arămie.
  6. Tăvăleşte papanaşii în pesmetul rumenit cu o lingură până sunt acoperiţi uniform. Repetă procesul pentru toţi papanaşii.
  7. Pregăteşte sosul combinând într-o tigaie mică murele, zahărul şi zeamă de lămâie. Amestecă din când în când, zdrobind câteva mure cu lingura, până sosul a scăzut.
  8. Serveşte papanaşii cu sosul de mure, eventual cu nişte fructe de pădure proaspete. Enjoy!

Note/observaţii:

Dacă nu ai mure proaspete, poţi face un sos din puţin gem de mure sau zmeură, înmulţit cu puţină apă.

Eu am adăugat pe lângă sosul de mure şi puţină melasă de rodii (suc de rodii plus zahăr redus pe foc mic vreo 20 minute) ce aştepta prin frigider să fie folosită. Papanaşii n-au fost prea dulci şi s-au combinat perfect cu gustul dulce acrişor al celor două sosuri. O nebunie ce creează dependenţă, atenţie!




Comentarii la acest articol

  • No haidi, astia’ s din Ardeal? Nu stiam. Buni rau mai sunt! Multa bafta, Bog!

    • Am intrebat prin stanga si-n dreapta si sunt din Ardeal.

      Multam si spor la bucatareli! :)

  • Mai intai de toate, frumos blog ! :) Noi facem un sondaj in randul profesionistilor ce apartin domeniului culinar din Romania si am dori sa aflam, daca binevoiti sa ne raspundeti, ce parere aveti despre un serviciu la nivel national de comandare mancare oricand si de oriunde ? Un portal care va cuprinde toate restaurantele din tara clasificate pe locatii, pe specific, pe oferte, etc. Asteptam raspunsul dumneavoastra, va multumim anticipat.

    • Paul, pentru inceput, poate vrei sa contactezi acei profesionisti prin email, nu prin comentarii. N-as vrea sa discutam aici asta pentru ca postarea are alt subiect. Asa ca imi poti scrie pe adresa mea de email :)

      • Multumim pentru deschidere ! Tocmai ti-am trimis un e-mail. O zi frumoasa !

  • sa ai bafta!

    • Multam Andreea!

  • De fapt sunt austro-ungari, în Austria poţi găsi direct praful de preparare, adaugi apa şi gata.Reţeta ta însă cred că e cu mult mai delicioasă. :)
    Antonina, e mai mult “noh haida”, cuvintele terminate în “i” sunt mai degraba regionalisme moldoveneşti.

    • Sunt, nu zic nu, dar am imprumutat si noi reteta si am adaptat-o. Am mancat si varianta austriaca – galustele sunt mai pufoase, se fac din curd cheese si sunt mai pufoase. :)

  • Bafta Bogdan!

    • Va multumesc fetelor! Fingers crossed!

  • Bafta pentru ce :)?

    • Pentru un mic concurs. Sunt mai multi participanti si din acesti participanti se vor alege doar 3 sa isi gateasca retetele :)

  • Aha. Bafta atunci.

    Apropo, intrebare la radio Erevan: cum faci tu sa masori canile (cups)? Te duci pe un site care le converteste sau iei pur si simplu o cana de ceai si masori? Eu am preferat prima varianta, ca am canile alea cu forme neregulate de la Ikea si nu stiu niciodata cat e 1/2 de cana (ca sa nu zic de subtilitati mai mari, 1/3 sau 1/4 cana). Asa ca m-am dus pe un site din asta de conversie si tarta ta vegana cu mere (care, apropo, a fost geniala) de-abia am reusit sa o intind cat sa imi incapa intr-o forma de 28 cm in diametru. Si tare ar mai fi mers in tava aragazului :). De aia am zis sa intreb.

    Si apropo, a iesit f. bun cheesecake-ul, ala cu blat de Oreo, am putut chiar sa desprind cercul de tort din jurul lui. Cred ca numai asa am sa il fac de acum inainte, nu mai incerc varianta cu 1 kg de branza, e mult mai bun asa. Multumesc de pont.

    Ana

    • Eu am o cana de ceai, cam de 200ml cu care fac masuratorile. Am folosit un cantar sa vad daca un cup e la fel cu o cana de-a mea de faina sau de zahar si era. Si de atunci folosesc aceeasi cana. Daca nu ai o forma standard, iti recomand sa faci la fel. Pentru restul, am un cantar electronic de la Ikea.
      Cheesecake-ul ala cu Oreo cred ca o sa-l repet si eu cat de curand. Iar tarta de mere e intr-adevar geniala, aluatul l-am mai folosit si la alte tarte si a mers perfect :)

Comentează si tu

Read more:
saganaki creveţi
Saganaki cu creveţi

Am găsit acum câteva săptămâni prin zonă o brutărie genială cu bucătărie "la vedere" ce coc în fiecare zi vreo...

Close