Dulciuri din Tailanda – Kao Niaw Ma-Muang (orez cu lapte de cocos și mango)

Mar 29, 2011
Bogdan

Când ai poftă de un desert ușor, nu prea dulce și sărac în calorii, orezul acesta tailandez e perfect pentru papilele gustative. Desertul pe care cu greu îl pronunți se servește cu mango copt sau cu durian, un fruct care se mănâncă ținându-te de nas, din cauza mirosului îngrozitor. Odată cu vizita virtuală în Tailanda, am învățat să prepar orez la aburi fără vreun aparat special și să nu fac compromisuri la mango. Mai jos, mai multe detalii:

Rețetă Kao Niaw Ma-Muang (orez lipicios cu lapte de cocos și mango)


Ingrediente:
– 125 grame orez thai (musai, fiindcă devine lipicios odată fiert)
– 250 ml lapte de cocos
– 4-5 linguri zahăr
– 1 linguriță amidon
– 1-2 mango copți
– cardamom verde (opțional)

Preparare:
Cum alegi un mango copt
Credeam că un ananas dulce e greu de găsit… un mango copt se găsește și mai greu. În magazine, mai toți sunt cruzi și fără gust. Mai poți avea noroc câteodată și să găsești un mango copt, care este de obicei portocaliu-gălbui, puțin moale (dar nu prea moale) și fără pete închise de culoare. Mai sunt unii colorați, dar tari – aceia sunt necopți, am descoperit pe piele mea. Mango-ul îl poți încuraja să se coacă, punându-l câteva zile la temperatura camerei, lângă mere și banane coapte.

Cum faci orezul la aburi
Lăsă orezul la înmuiat într-un castron cu apă timp de o oră. După asta, pui orezul la fiert într-o oală cu apă. Apa ar trebui să fie deasupra orezului cu un deget. Când apa a dat în clocot, dă focul la minim și mai lasă orezul la fiert timp de 2 minute. Oprește apoi focul, acoperă oala cu un capac și apoi cu un prosop și lasă orezul la aburit 20 minute. După asta, îl scurgi de apa și e gata pentru rețetă.

În continuare, fierbe laptele de cocos cu 3 linguri de zahăr la foc mic, până zahărul se dizolvă. Transferă orezul într-un castron și pune peste el 3-4 linguri de lapte de cocos, amestecând bine până laptele e absorbit. Vrem să saturăm orezul, fără să avem lapte în plus pe fundul castronului.

Cu restul laptelui de cocos, faci topping-ul. Îl pui la fiert, împreună cu 2 linguri de zahăr și lingurița de amidon până când zahărul se dizolvă și sosul se îngroașă.

În final, montează farfuria cu felii de mango, orez, mult topping pe deasupra și eventual niște cardamom, pentru o aromă orietală.Comentează si tu

Read more:
Frozen Yogurt

Deşi a trecut vara şi vremea îngheţatei, cred că o îngheţată bună servită cum trebuie e în sezon şi iarna....

Close