Dulciuri din Peru – Alfajores (biscuiţi cu cremă de lapte condensat)

M-am lovit de un mic impas zilele astea şi anume că-i tare greu să găseşti de fiecare dată dulciuri noi dintr-o ţară diferită. Acesta-i şi motivul pentru care am luat o scurtă pauză cu turul culinar. Revenim în forţă cu ceva bun din Peru, unde lapte condensat primează şi e folosit în majoritatea reţetelor. Alfajores sunt nişte fursecuri/biscuiţi făcute cu unt, făină şi zahăr iar crema de lapte este un amestec de lapte condensat şi lapte evaporat.

Reţetă alfajores de manjar blanco (biscuiţi umpluţi cu cremă de lapte condensat)

Ingrediente:
Pentru biscuiţi
– 200 grame unt la temperatura camerei
– 2 căni făină (aprox. 400 grame)
– 1 gălbenuş
– 3 linguri lapte rece
– 2-300 grame zahăr pudră
Pentru cremă
– 1 cutie lapte condensat
– 1 cutie lapte evaporat sau 100 grame lapte praf, apă şi 2 linguri unt (reţeta mai jos)
– 1 linguriţă esenţă de vanilie

Preparare:
Amestecă cu degetele untul şi făina până obţii o textură nisipoasă. Adaugă gălbenuşul şi cele 3 linguri de lapte rece (sau 4-5 dacă nu se leagă coca) şi amestecă totul într-o cocă.

Întinde coca pe suprafaţa de lucru într-o grosime de jumătate de centimetru. Cu un pahar de shot-uri, taie biscuiţii şi pune-i deoparte. Frământă coca rămasă, întinde-o şi mai taie câţiva biscuiţi până nu mai rămâne aproape deloc cocă. Eu am folosit făină neagră, motiv pentru care sunt mai închişi la culoare.

Întinde biscuiţii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, înţeapă-i de 2-3 ori cu o furculiţă şi preîncălzeşte cuptorul la foc mediu. Din cantităţile date, mi-au ieşit 2 astfel de tăvi cu biscuiţi.

biscuiti de unt

Când cuptorul s-a încălzit pune tava la cuptor şi coace biscuiţii timp de 20 minute sau până se rumenesc.

Pentru cremă, pregăteşte laptele evaporat – pune într-o oală pe foc mediu 100 grame lapte praf, 300 ml apă caldă şi 2 linguri de unt. Când compoziţia a dat în clocot, ia oala de pe foc şi bate laptele astfel obţinut cu telul sau cu mixerul 1-2 minute până face spumă. Lasă-l apoi să se răcească.

Amestecă într-un vas, pe foc mediu 1 cutie lapte condensat cu laptele evaporat obţinut, amestecând în continuu cu un tel. Este o operaţiune migăloasă, dar rezulatul merită. Va dura aproximativ 20-30 minute până se va evapora apa vom avea o cremă densă. Lăsăm crema obţinută să se răcească, timp în care se va mai îngroşa puţin.

Pentru asamblare, pune o lingură de cremă între doi biscuiţi şi tăvăleşte-i prin zahăr pudră. Biscuiţii merg de minune cu o cafea sau un ceai dimineaţa.

alfajores




Comentarii la acest articol

  • alfajores sunt populare cam peste tot prin America de Sud, insa in Argentina sunt la nivel de mandrie nationala, au lanturi de cofetarii (Havanna) dedicate, care doar asta vand :)) uite aici reteta argentiniana, tot cu dulce de leche, dar care insa foloseste amidon in loc de faina

    • Salut si multam de vizita!

      Stiam ca am mai vazut reteta asta undeva, dar nu-mi aminteam unde. Amidonul da o textura sau un gust diferit?
      Arata excelent ai tai :)

      • da, amidonul ii face mai fragezi si in acelasi timp mai sfaramiciosi in sensul bun, daca intelegi cam ce vreau sa spun :) incearca si o sa vezi diferenta.

  • Stii, nu numai ca par excelente, as usual, dar ma inspiri sa te ajut intr-un fel. Mai ales ca ai zis ca ramai un pic fara inspiratie de dulciuri reprezentative pentru diverse tari.

    Am gasit pe-aici contactul asta salut /coadădemaimuță/ blogculinar punct ro si ma gandeam sa-ti trimit un mail cu niste idei. Nu le postez aici pentru ca 1) nu vrem sa plictisim the bystanders si 2) doar nu o sa impartasim toate aceste secrete minunate cu ei asa… din prima :D

    O sa mai dureze vreo zi doua pana imi adun gandurile (si linkurile) dar revin. Daca imi zici ca ar fi o idee buna si te-ar ajuta intr-adevar. :)

    Tschuss.

    • Inspira-ma te rog. Mi-am cam pierdut muza in ultimele saptamani si nu mai reusesc sa gasesc dulciuri tentante :)

      Astept mail-ul tau si daca te pot ajuta si eu cu ceva – shoot!

      • sfatul meu e sa-ti iei o masina de inghetata (de aici)
        si apoi cartea The Perfect Scoop by David Lebovitz si brusc o sa ti se deschida un nou univers al dulciurilor (eu vara trecuta am facut numai inghetate si sorbeturi vreo doua luni :))

        • Chiar mai devreme salivam la blogul lui Lebovitz. Primul pe lista de cumparaturi este un mixer/blender mai performant, apoi poate masina aceea de inghetata care are un pret foooarte tentant. :D

      • K, revin cu sweet stuff :)

        Si eu imi iau in curand masina de inghetata. Dar am o nelamurire: inghetata iese deja facuta din ea sau mai trebuie bagata la congelator ca sa fie gata?

        • Inghetata iese moale din masina, cam ca o inghetata din aceea la cornet, poate putin mai moale, deci necesita congelarea inca vreo ora, doua cel putin, asta ca sa poti face scoops frumoase din ea, ca altfel o poti manca imediat ce-ai scos-o din masina, ca tot buna e :)

        • Mirian, din cate am citit compozitia trebuie racita in prealabil la frigider. Apoi masina ti-o amesteca si ti-o prelucreaza, dandu-i o textura mai catifelata. Fara masina, trebuie sa amesteci constant in inghetata pentru a sparge cristalele de gheata.

  • vezi ca tot acolo gasesti roboti de bucatarie la preturi exceptionale (eu mi-am luat un Kenwood FP950 de care sunt super happy). btw, masina de inghetata va fi sold out foarte curand, ca vine vara (ei o au in stoc doar iarna, sau cel putin asa a fost anul trecut), asa ca poate iti schimbi putin prioritatile, ca robotii sau mixerele se gasesc tot timpul :)

  • o cutie lapte condensat??? de 250 ml, de 500…???
    multumesc

    • Eu o gasesc la 400 ml. Spor :)

  • de care faina se pune pt.acesti biscuiti?a facut cineva biscuiti fara gluten acasa?daca ”DA”dati-mi si mie reteta va rog mult!

    • Andreea, poti pune amidon in loc de faina, asa scapi de gluten.

Comentează si tu

Read more:
Ghidul de fructe exotice al gurmandului

De când am găsit prima dată fructul pasiunii acum aproape un an în Cora, gândul mi-a rămas la el. De...

Close