Dulciuri din Olanda: Poffertjes (mini-clătite din hrişcă)

Dacă citiţi Blogul Culinar de câteva luni, probabil nu ştiaţi de o rubrică specială pe care am pornit-o la începuturi, anume Turul culinar al deserturilor. Turul culinar voia să fie o explorare a bucătăriilor lumii prin deserturi pentru a mai diversifica puţin meniul în casele noastre şi a ne îndepărta de checuri, negrese sau budinci la plic. Nu am mai postat nimic de câteva luni, dar intenţionez să reiau postările pe măsură ce timpul permite. Astăzi vreau să vă plimb puţin prin Olanda, unde bucătăria nu e aşa variată sau interesantă, dar majoritatea deserturilor îţi lasă gura apă. Zilele trecute am avut ocazia să încerc un desert olandez care-mi stârnise de mult curiozitatea. Poffertjes sunt nişte mini-clătite făcute cu puţine ouă, drojdie, rumenite în unt şi servite cu mult zahăr pudră pe deasupra. Sunt pufoase, nu prea dulci şi se combină perfect cu crema de lămâie, piure-uri de fructe sau gemuri.

Update: Am actualizat reţeta acum că sunt am ajuns în Olanda şi am găsit o tigaie specială de poffertjes. Pozele cu noile ustensile le găsiţi mai jos.

Reţetă poffertjes (mini-clătite din hrişcă)


Poffertjes (mini-clătite din hrişcă)

Timp de pregătire: 1 hour, 10 minutes

Timp de gătire: 20 minutes

Ingrediente:

  • 300 ml lapte
  • 1 plic (7g) drojdie uscată sau 15g drojdie prospătă
  • 125g făină albă
  • 125g făină de hrişcă
  • 1 vârf de sare
  • 2 ouă
  • zahăr pudră
  • câteva linguri de unt topit

Preparare:

  1. Încălzeşte laptele până devine călduţ. Amestecă drojdia cu jumătate din cantitatea de lapte şi pune-o deoparte pentru 5 minute. Combină laptele cu drojdia cu făină, adăugând-o treptat, apoi încorporează ouăle şi sarea.
  2. Acoperă castronul cu un prosop curat şi pune-l într-un loc călduţ timp de o oră să crească. După acest timp, aluatul ar trebui să formeze bule la suprafaţă. Foloseşte un tel şi bate puţin aluatul pentru a-i uniformiza textura.
  3. Pune tigaia specială de poffertjes pe foc şi unge-o cu untul topit. Cu un tub de plastic (sau polonic ori un ibric) toarnă aluatul în formele din tigaie. Lasă clătitele 2 minute pe o parte, apoi întoarce-le şi mai lasă-le tot atât. Repetă procesul până rămâi fără aluat. Presară zahăr pudră din belşug şi serveşte-le calde sau cu sirop de arţar. Enjoy!

Note/observaţii:

Pentru gustul autentic de poffertjes, folosiţi făină de hrişcă. Forma unica a clătitelor se obţine folosind o tigaie specială care se găseşte în magazinele olandeze de bucătărie (Hema, Blokker).

Aşa arată setul pentru poffertjes – tigaia specială cu şi un tub pentru dozat cantitatea de aluat, exact cât trebuie să umple acele găurele




Comentarii la acest articol

  • Ai un site extraordinar !! Felicitari !!

    Cristina

    • Iti multumesc, Cristina! Te mai astept pe la mine!

  • Sper sa gasesc setul asta si pe la noi ca altfel nu cred ca are acelasi farmec:)…..arata asa apetisant!

    Succes in continuare Bogdan

    • Nu cred ca se gaseste, dar poate e pe Amazon. Daca nu, spune-mi daca vrei si iti pot lua eu unul de aici :)

  • Multumesc Bogdan!!! O sa vad daca gasesc pe Amazon .

  • foarte misto reteta si ideea de tur culinar al deserturilor; oare merg facute numai din faina de hrisca?

    • Ramona, faina de hrisca nu are gluten si ca sa actioneze, drojdia ar avea nevoie de gluten. Asa ca nu ti-as recomand sa incerci doar cu hrisca :)

  • Dar in tigaia obisnuita, de clatite, crezi ca le-as putea face? :)

    • Eu asa le-am facut la inceput dar au iesit subtirele. N-a fost mare problema doar ca s-a pierdut textura.

  • Bogdan, ce parere ai? e buna aceasta tigaie pentru mini-clatite de hrisca?
    http://www.shopu.ro/tigaie-pentru-oua-rb1515-p-13905.html

    • Daniela, gaurile pentru poffertjes sunt mai mici, de marime unui ou. Tigaia asta ar fi mai degraba potrivita pentru pancakes. Nu ai vreun drum prin Olanda sau Belgia sa-ti iei o tigaie originala?

  • Bogdan, vreun drum prin Olanda sau Belgia…suna tare bine, dar deocamdata numai in vise se realizeaza :)

Comentează si tu

Read more:
Blog Culinar pe mobil!

Inspirat de statisticile de trafic, care arată că o parte bună dintre voi accesează blogul meu de pe mobil, m-am...

Close