Dulciuri din Norvegia – Kvæfjordkake (tort cu vanilie şi bezea)

Feb 21, 2011
Bogdan

Cunoscut şi ca Verdens Beste, Kvæfjordkake este un tort popular în Norvegia făcut cu bezea, cremă de vanilie şi migdale. Este uşor de făcut, în ciuda aparenţei, fiind un amestec interesant de bezea pufoasă şi migdale crocante. Tortul cu bezea a fost votat tortul naţional al ţării în 2002, întrecând Kransekake, un tort impresionant făcut de sărbători. Reţeta datează încă din anii 1930 şi a rămas aceeaşi până în ziua de astăzi. N-am reuşit să-i pronunţăm numele, dar am reuşit să-l devorăm rapid în timpul unui joc de Catan.

Reţetă Kvæfjordkake (tort cu bezea, vanilie şi migdale)

Dulciuri din Norvegia – Kvæfjordkake (tort cu vanilie şi bezea)

Timp de pregătire: 40 minutes

Timp de gătire: 30 minutes

6

Ingrediente:

    Pentru blat:
  • 125 grame unt moale
  • 100 grame zahăr
  • 4 gălbenuşuri
  • aprox. 150 grame făină
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 3 linguri lapte
  • Pentru bezea:
  • 4 albuşuri
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet
  • 100 grame zahăr
  • 50-100 grame migdale tocate în bucăţi mari
  • Pentru crema de vanilie (Alternativ, poţi folosi budincă de vanilie instantă pregătită conform instrucţiunilor):
  • 4 gălbenuşuri
  • 50 grame zahăr
  • 400 ml lapte
  • 1 linguriţă esenţă vanilie sau 1 jumătate păstaie vanilie
  • 1 linguriţă amidon de porumb (sau, dacă nu este, făină)

Preparare:

  1. Pune hârtie de copt unsă cu unt pe o tavă întinsă. Porneşte cuptor la treapta medie şi lasă-l să se încălzească.
  2. Pentru blat, bate untul cu zahărul cu un mixer până devine spumă. Adaugă şi încorporează în cremă câte un gălbenuş. Combină făina cu praful de copt şi adaugă câte puţină făină şi lapte, amestecând cu o lingură de lemn. Aluatul rezultat nu va arăta ca un aluat tipic de tort, dar nu-i problemă - iese şi la un cuptor cu gaz. Întinde compoziţia pe tava cu hârtia de copt cu o spatulă sau o lingură de lemn, nivelând bine.
  3. Bate într-un castron albuşurile cu o linguriţă de zeamă de lămâie sau oţet. Când albuşurile s-au făcut o spumă moale, adaugă câte o lingură de zahăr, încorporeaz-o cu mixerul şi adaug-o pe următoarea. Bezeaua rezultată va fi una tare şi va trebui întinsă peste blat. Presară peste bezea jumătate din migdalele tocate şi dă totul la cuptor pentru 25-30 minute sau până bezeaua se rumeneşte. Când este gata, pune tava deoparte şi lasă blatul să se răcească.
  4. Pentru crema de vanilie, pune laptele la fiert cu esenţa de vanilie sau cu seminţele din păstaia de vanilie. Bate gălbenuşurile cu zahărul şi adaugă jumătate din cantitatea de lapte fiert puţin câte puţin peste compoziţie amestecând în continuu. Astfel, aduci ouăle la temperatura laptelui fără să le găteşti. Varsă apoi compoziţia peste restul laptelui şi pune totul la foc mic. Adaugă amidonul şi amestecă bine timp de 3-5 minute, până crema se va îngroşa. Lasă crema să se răcească.
  5. Taie blatul în două. Pe o jumătate, toarnă budinca de vanilie, restul de migdale şi pune deasupra cealaltă jumătate. La mine, blatul a fost prea înalt şi comesenii prea mulţi, aşa că nu am mai tăiat blatul în două.




Comentarii la acest articol

  • Am stat in Norvegia numai vreo 4 ore, in pauza unei croaziere, apoi ne-am intors in Danemarca. Daca stiam de acest tort il incercam. Pare destul de multa munca (ma refer la crema de vanilie, care ma sperie de fiecare data :)), dar sigur merita fiecare pas. Delicios!

    • Crema deja pare o joaca de copii cand o faci de mai multe ori, intra in reflex. Poti sa trisezi si sa folosesti budinca de vanilie.
      Overall, n-a fost prea impresionant gustul. Eh de gustibus…

Comentează si tu

Read more:
Paste la cuptor cu pui şi spanac

Nu evit grăsimile bune din peşte sau din uleiul de măsline, dar câteodată parcă simţi nevoia să mănânci ceva uşor...

Close