Dulciuri din India: Burfi de ciocolată

Jan 27, 2012
Bogdan

Nu ştiu despre voi, dar eu nu reuşesc să mă înţeleg cu curry-ul galben pe care-l folosesc indienii mai peste tot. Are o aromă pregnantă, prea puternică, care îţi acaparează papilele şi acoperă alte ingrediente. Cu dulciurile e altă poveste; din ce-am văzut pe interneţi şi am apucat să gust, dulciurile indiene sunt cremoase şi aromate, câteodată prea dulci dar mereu surprinzătoare. Cel mai des am dat peste deserturi făcute cu lapte condensat, făină şi zahăr, prăjite şi apoi trecute printr-un sirop. În cadrul turului culinar al deserturilor şi judecând după proviziile din casă de la acel moment, eu am ales să încerc un burfi, un desert rapid care se face ori cu lapte praf şi smântână, ori cu lapte condensat şi cocos. Astăzi veţi citi despre prima versiune, care este şi cea mai rapidă – un burfi lăptos la care se adaugă ciocolată. Rezultatul a semănat izbitor de mult cu o ciocolată de casă dar mai sănătoasă, unde untul şi siropul de zahăr au fost înlocuite de smântână dulce. Când aveţi poftă de un desert uşor exotic care să trezească amintiri din copilărie, un burfi merge la fix!

Reţetă burfi de ciocolată


Ingrediente:
- 2 căni lapte praf
- 200 ml smântână lichidă
- 1/2 cană zahăr pudră
- 50 grame ciocolată neagră tocată
- 1 linguriţă cacao

Preparare:
Cantităţile sunt pentru o tavă pătrată, de aproximativ 20x20cm. În reţeta originală, cantităţile sunt dublate, aşa că în funcţie de tavă, adaptaţi cantităţile.

Într-un castron rezistent la cuptorul cu microunde sau la bain-marine, amestecă laptele praf, zahărul pudră şi smântâna dulce. Pune castronul la bain-marine amestecând în continuu pentru 8-10 minute până când amestecul se îngroaşă puţin şi devine omogen. Dacă ai cuptor cu microunde, pune castronul pentru 8 minute, amestecând din minut în minut.

Pulverizează pe tava pe care o vei folosi puţină apă şi îmbrac-o în folie de plastic. Dacă foloseşti o tavă mai mare, poţi împărţi amestecul în două părţi egale, iar într-una să adaugi ciocolată, ca în clipul de mai jos. Eu am făcut o cantitate mică, am adăugat ciocolata şi cacaua în toată compoziţia şi am amestecat bine. Toarnă burfi-ul în tavă şi lasă-l la frigider aproximativ 2 ore să se întărească. Taie-l apoi bucăţi şi serveşte-l rece. Enjoy!

0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste curry. Am facut orez cu el si un fel de tocanita de pui dar intradevar gustul este prea puternic ca sa mai simti si altceva, chiar si atunci cand pui putin.
    Nu am stiut ca indienii folosesc mult lapte condensat. Am sa ma uit si eu dupa retete ca am o gramada de cutii pe care le-am luat ca sa le folosesc la dulciuri dar nu am gasit prea multe retete si le tot mancam cu lingurita. :)

    • Diana, ma bucur ca nu sunt singurul care simte la fel vizavi de curry.

      Am si eu o gramada de cutii, dar bine ca nu expira prea curand. Eu intentionez sa le folosesc la burfi cu cocos (care foloseste lapte condensat) si dulce de leche, care merge bine cam in toate deserturile. Sper ca ti-am dat idei! :)

  • Multumesc. Dulche de leche am incercat sa fac la microunde dar nu mi-a iesit si parca nu ma indur sa le fierb 3 ore. Dar o sa incerc burfi cu siguranta. :)

    • Poti pur si simplu sa pui cutia desfacuta in cuptor, in bain-marine. Apoi nu mai trebuie sa te preocupe vreo 2-3h. :)

  • Foarte interesant. O sa-l incerc in mod sigur. Cat despre curry….. indienii nu folosesc asa ceva. Praful de curry a fost inventat de occidentali ca sa le fie mai usor sa faca mancarea sa se asemene putin cu cea indiana. In India se folosesc coriandru, turmeric, scortisoara, garam masala, rizom de ghimbir si multe alte condimente. Poate daca o sa incerci asa, o sa ti se para mai buna mancarea indiana. Eu o ador :)

  • Am facut si eu ieri, si desi a iesit bun, m-am enervat foarte tare cu laptele praf care nu se omogeniza deloc Ramaneau cocoloase. A trebuit sa transfer compozitia in alt castron si sa bag blenderul in ea. Tu n-ai avut probleme cu asta?
    Oricum,e o alternativa foarte buna pentru ciocolata de casa. Eu am folosit smantana pentru gatit cu 15% grasime, pe cand la varianta traditionala, untul folosit are cel putin 65% grasime.

    • Ai vazut si tu ca se vad niste puncte albe in imagine, deci nu s-a omogenizat chiar uniform. Data viitoare iti urmez sfatul :)

  • e asemanatoare cu cicolata de casa doar ca se pune smintina in loc de unt nu prea cred ca e reteta indiana

    • Eu sustin ca e :) Arunca o privire peste site-urile cu retete indiene si o sa o gasesti si acolo :)

Comentează si tu

Read more:
Cea mai bună supă cremă de roşii

Ş-am sărbătorit zilele trecute o persoană specială cu un meniu decadent şi promiscuu de bun. Supa de roşii ce urmează,...

Close