Dulciuri din Germania – Tort de ciocolată cu cremă de cocos

Pentru început, mă voi scuza spunând că tortul nu este 100% german. În căutarea unui desert nemţesc, nu am găsit prea multe variante care să se potrivească preferinţelor mele. Pentru Black Forest nu era sezonul, cheesecake făcusem deja şi turta dulce parcă nu impresiona aşa mult. Toate ca toate, tortul a iesit decadent de bun, dens, ciocolătos chiar şi în lipsa unei însiropări prealabile. Înduraţi cu mine, reţeta e lungă.

Reţetă tort german de ciocolată

tort de ciocolata


Dulciuri din Germania – Tort de ciocolată cu cremă de cocos

Timp de pregătire: 1 hour

Timp de gătire: 3 hours, 30 minutes

Ingrediente:

    Pentru blat
  • 1 cană zahăr
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1 cană faină
  • 1/2 cană cacao
  • 1 linguriţă sare
  • 2 ouă
  • 1/2 cană lapte
  • 1/4 cană ulei vegetal (eu am folosit ulei de cocos)
  • 2 linguriţe esenţă/extract de vanilie
  • 1/2 cană apă fierbinte
  • Pentru cremă
  • 1 cutie (400 ml) lapte condensat
  • 100 grame cocos
  • 50 grame nuci tocate
  • 2 linguriţe esenţă/extract de vanilie
  • Pentru glazură
  • 300 grame ciocolată amăruie
  • 200 grame unt

Preparare:

  1. Într-un vas iena, varsă conţinutul cutiei de lapte condensat şi adaugă esenţa de vanilie. Pune vasul într-o tavă adâncă de cuptor şi toarnă apă caldă în tavă până ajunge la jumătatea vasului de iena. Acesta ar trebui să stea acoperit în cuptor, dar dacă nu ai capac poţi pune deasupra folie de aluminiu. Pune tava cu vasul în cuptor pentru 30 minute. După 30 minute, amestecă laptele condensat, pune totul înapoi în cuptor pentru încă 30 minute. Dacă apa s-a evaporat, mai umple tava până la jumătatea vasului de iena. După 30 minute amestecă iar şi mai lasă-l la cuptor pentru încă 30 minute. În total laptele ar trebui să stea la cuptor o oră şi jumătate. La sfârşit laptele va avea culoarea de caramel deschis
  2. După ce s-a făcut crema, pune cocosul şi nuca tocată în cuptor la foc mediu timp de 3-5 minute sau până cocosul se rumeneşte uşor. Pune-le deoparte.
  3. Pentru blat, amestecă ingredientele uscate - făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, cacaua şi sarea. Adaugă esenţa de vanilie, ouăle, laptele, uleiul şi amestecă cu o lingură de lemn până se omogenizează. Adaugă apa fierbinte şi amestecă iar. Toarnă compoziţia într-o formă de tort şi pune-l la cuptor pentru 20-30 minute la foc mediu. În cuptorul meu, blatul a fost gata în aproximativ 20 minute. Poţi testa cu înţepând blatul cu o scobitoare sau cu un băţ de bambus - dacă iese curat, e gata. Lasă-l să se răcească 10-15 minute şi taie-l în două bucăţi.
  4. Între timp, încălzeşte o oală mare cu apă pentru bain-marine. Pune ciocolata şi untul într-un vas mai mic deasupra apei ce fierbe şi amesteci din când în când.
  5. Amestecă nucile cu cocosul şi dulcele de leche şi întinde crema între blaturi. Cu o spatulă sau un cuţit lat, întinde ciocolata topită peste tort şi presară, eventual, cocos ras peste ea.
  6. Lasă tortul să se răcească 1-2 ore înainte de servit. Enjoy!

Note/observaţii:

Pentru cremă, am folosit lapte condensat din care am făcut dulce de leche. Dacă aş fi folosit reţeta de dulce de leche aş fi stat 3 ore să se facă. Merg amândouă variantele în funcţie de cât de mult timp ai la dispoziţie. Dacă iese prea groasă crema, o poţi înmulţi cu lapte sau smântână lichidă. Metoda folosită pentru a transforma laptele condensat în dulce de leche este una mai uşoară pentru că nu rişti să se lipească de recipient. Tortul rezultat este dens şi într-un cuptor mai bun decât al meu nu ar fi ieşit aşa uscat blatul, ci de consistenţa unui brownie. Din cantităţile de mai sus, vei avea vreo 8 porţii sănătoase.

Reţeta originală presupune cantităţi duble pentru a face 4 blaturi. Fiind un tort neînsiropat, m-am gândit că 4 blaturi ar fi cam mult. Pentru cremă, am păstrat cantităţile iniţiale şi am folosit-o pe toată. Dacă vrei un strat mai mare de cremă, recomand să faci un dulce de leche mai gros şi să-l înmulţeşti cu lapte.

Glazura mi-a ieşit puţin mai tare pentru că am înlocuit jumătate din cantitatea de unt cu ulei de cocos.

 

tort ciocolata si cocos



Comentează si tu

Read more:
Limonadă cu suc de castravete

Înainte să vă strâmbați cu dezgust, aflați că banalul castravete e sărac în calorii și bogat în vitamine și fibre....

Close