Dulciuri din Anglia – Sticky toffee pudding (budincă lipicioasă cu caramel)

Mar 15, 2011
Bogdan

Se zice că englezii au dinţi urâţi şi asta pentru un motiv bine întemeiat – din cauza ceaiurilor şi, probabil, fiindcă majoritatea dulciurilor sunt bogate în zahăr sau vin însoţite de sosuri. Şi deşi bucătăria engleză nu are preparate prea fascinante (fish and chips?), deserturile au un farmec aparte. Desertul de astăzi e perfect pentru atunci când vrei să impresionezi cu ingrediente ascunse. Nu mi-aş fi dat seama niciodată că budinca rezultată conţine curmale dacă nu le-aş fi pus cu mâna mea. Aşadar în turul culinar de săptămâna aceasta, vă prezint un desert englez delicios:

Reţetă sticky toffee pudding (budincă lipicioasă cu sos de caramel)

budinca lipicioasa caramel


Ingrediente:
Pentru budincă
– 250 grame curmale
– 80 grame unt
– 100 grame zahăr (eu am pus şi mai puţin)
– 2 ouă
– 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
– 170 grame făină amestecată cu un vârf praf de copt şi unu bic. de sodiu
– scorţişoară, cuişoare, nucşoară
– 2 linguri praf ciocolată caldă
– 2 linguri iaurt
Pentru sos:
– 50 grame unt
– 50 grame zahăr brun
– 60 ml. smântână

Preparare:
Pentru început cureţi curmalele de sâmburi (am folosit un pachet întreg de curmale deshidratate). Am început cu cuţitul şi când am văzut cât de migăloasă poate fi sarcina, m-am folosit de mâini şi a mers totul mai repede. Am presărat bicarbonat de sodiu peste curmalele curăţate şi le-am acoperit cu apă fierbinte. Trebuie să stea 15-20 minute la înmuiat.

Amesteci apoi zahărul cu untul cu o lingură de lemn, adaugi treptat ouăle şi făina cu agenţii de creştere. Adaugi apoi condimentele şi praful de ciocolată caldă.

Fiindcă blenderul meu face faţă mai greu la solide, am stors curmalele de apă şi le-am pus în blender împreună cu 2 linguri de iaurt. Piureul astfel rezultat l-am amestecat cu compoziţia de mai sus şi l-am turnat într-o formă (sau forme ceramice mai mici) tapetate cu unt.

Totul a stat la cuptor timp de 35 minute la foc mediu.

budinca englezeasca

Pentru sosul de caramel, pune pe foc untul cu zahărul brun şi cu smântâna. Lasă totul la foc mic timp de 5 minute, pînă când zahărul se dizolvă. Eu am renunţat de data asta la sos şi am ales un sirop de zmeură şi nişte îngheţată de caramel.

budinca curmale

Secretul budincii e în sos – dacă nu ai în sos să torni peste ea, nu devine lipicioasă.

budinca curmale sos caramel

Rupe budinca în bucăţi înainte să torni sosul peste ea.

budinca cu sos caramel




Comentarii la acest articol

  • Am pregatit si eu acum ceva timp, dar a fost chiar sticky :), lipicioasa si “curgatoare”, dar era minunata la gust. Reteta ta cred ca are avantajul ca poate fi pregatita in forma individuale :) Like it :)

  • si eu am pregatit sticky toffee puding acasa acum cateva zile chiar de 2 ori intr-o sapt. ai mei au ramas mascaaaaaaaaaaaaa , delicios a fost, dar eu am facut diferit putin …avand acelasi rezultat

    • Siiii… ce are reteta ta diferit fata de asta?

Comentează si tu

Read more:
Pollo al Chilindrón
Pollo al Chilindrón – Pui cu ardei gras şi jamón

Nu ştiu cum e cu voi dar de câteva săptămâni încoace trec printr-o perioadă de foame cronică. Şi nu mă...

Close