Dulciuri din Spania – Dulce de leche (dulceaţă de lapte)

Jan 31, 2011
Bogdan

Nu sunt un mare fan al mâncărurilor spaniole – în afară de paella, nu au prea multe lucruri care să-ţi surâdă. La deserturi e puţin diferit – la pregătirea lor, folosesc marţipan şi migdale (de care eu nu mă satur) şi fac un caramel din lapte care se adaugă peste multe dulciuri. Acesta va fi şi obiectul de studiu în al doilea episod din turul culinar în jurul lumii. Sosul de lapte nu este popular numai în Spania, ci poate fi găsit în multe din tările sud-americane sub diferite nume. Prepararea dulceţei de lapte este simplă şi presupune fierberea laptelui pentru câteva ore, până se evapora apa şi se îngroaşă. Sosul rezultat se poate folosi ca şi cremă pentru torturi, tarte sau biscuiţi, dar merge perfect pe toast, cu clătite sau îngheţată.
Reţetă dulce de leche (dulceaţă de lapte)

 

Dulce de leche (dulceaţă de lapte)

Timp de gătire: 3 hours

Ingrediente:

    Metodă 1:
  • 1 litru lapte gras
  • 300-500 grame zahăr (în funcţie de cât de dulce îl vrei)
  • aromă (esenţă de vanilie sau de rom, nucşoară sau scorţişoară)
  • Metodă 2
  • 1 cutie lapte condensat

Preparare:

    Metodă 1:
  1. Fiindcă la noi nu se prea găseşte lapte condensat, am preferat sa folosesc reţeta de mai sus. Însă dacă ai o cutie de lapte condensat la îndemână, ia-i eticheta, fă-i două găuri deasupra şi pune-o la fiert într-o oală cu apă. Ai grijă să înveleşti cutia într-un prosop şi să o găureşti, altfel e posibil să explodeze din cauza presiunii. Durează cam 3 ore să se facă dar nu mai ai grija laptelui care poate să ardă.
  2. Metoda 2:
  3. Metoda aceasta e mai uşoară şi nu trebuie să verifici laptele din 10 în 10 minute. Pui laptele cu zahăr şi esenţa sau torni laptele condensat într-un vas de iena, pe care-l pui într-o tavă adâncă de cuptor. Umpli tava cu apă caldă până ajunge la jumătatea vasului de iena. Dai totul la cuptor timp de 2-3 ore, amestecând din 30 în 30 minute şi umplând tava de cuptor cu apă caldă dacă se evapora.




Comentarii la acest articol

  • Interesant. Nu ma omor cu laptele dar poate fi o idee buna cand cauti un inlocuitor pentru o crema de tort sau prajitura.

    • Da, cred ca ar merge perfect pe un blat insiropat sau pe cupcakes. :)

  • Foarte gustos este dulce de leche, indiferent dupa care din cele 2 metode este preparat. Dar este desert argentinian, nu spaniol http://en.wikipedia.org/wiki/Dulce_de_leche .

  • Se aseamana ca si gust cu caramele de pe vremea Raposatului, pentru cei ce nu au rabdare sa o prepare, puteti comanda gata preparata.

  • reteta e bunicica…..dar comentariul cum ca nu prea au mancaruri sa-ti surada……e ca si cum ai zice ca noi nu avem decat sarmale…..sau mici……ha

    • Asta era acum 3 ani. S-au mai schimbat lucrurile de atunci :)

  • “nu prea au multe lucruri sa-ti surada”……probabil mananci paella cu paine…..comentariile despre gastronomía spaniola nu ti se potrivesc……

Comentează si tu

Read more:
ciorba de fasole
Ciorba de fasole a mamei

Dacă e o mâncare ce-mi lipseşte aici, aceea e mai mult ca sigur ciorba. Nu o găsesc în majoritatea meniurilor...

Close