Dulciuri din Portugalia – Pastéis de nata

Jan 25, 2011
Bogdan

Portugalia este o ţară fascinantă din punct de vedere gastronomic, cel puţin în ceea ce priveşte deserturile. Sunt decadente, au ouă şi mult, mult zahăr. Portugalia avea acces pe vremuri la mai mult zahăr decât orice altă ţară europeană iar acest lucru se reflectă în bucătărie – multe dintre preparate conţin mai mult zahăr decât este probabil nevoie. Fiicele aristocraţiei care nu se puteau mărita ajungeau în mănăstiri unde-şi alinau durerile cu dulciuri. De aceea, mănăstirile au devenit faimoase pentru reţetele de dulciuri bine păstrate, în special produse de patiserie. În multe dintre aceste deserturi, bază este o cremă de patiserie făcută din gălbenuşuri şi zahăr, aromată cu vanilie sau scorţişoară. Până să ajung acolo, m-am mulţumit cu nişte delicioase pastéis de nata, adică mini-tarte cu cremă de patiserie mai sus amintită cu scorţişoară şi vanilia, rumenite la cuptor până se fac auriu-maronii.

Reţetă pastéis de nata

Dulciuri din Portugalia – Pastéis de nata

Timp de pregătire: 1 hour

Timp de gătire: 20 minutes

Porţii: 15-20

Ingrediente:

    Aluat (se pot face şi cu un aluat puff pastry, de la Mega Image sau hypermarket-uri):
  • 100g unt moale
  • 300 faină + 100 grame pentru pudrat suprafaţa de lucru
  • sare
  • 150 ml apă
  • Cremă
  • 1 litru lapte
  • 1/4 cană amidon de porumb
  • 150 grame zahăr (sau mai mult, după gust)
  • 7 gălbenuşuri şi 1 ou
  • o păstaie de vanilie
  • coajă de lămâie
  • scorţişoară praf şi băţ

Preparare:

  1. Pune faină cu un vârf de sare pe suprafaţă de lucru şi fă o adâncitură în mijloc. Toarnă apă şi amestecă cu 4 degete până începe să se lege. Frământă până se face o cocă. Dacă este prea tare mai adăugă apă, dacă coca este prea lichidă, mai adăugă faină. Lăsa coca să se odihnească puţin.
  2. Pune la fiert un litru de lapte cu coajă de lămâie (nu rasă, feliată) şi un băţ de scorţişoară. Crestează băţul de vanilie în două, ia seminţele cu vârful unui cuţit şi pune păstaia şi seminţele în oală cu lapte. Lasă-le la fiert la foc mic până dă în clocot. Odată ce a fiert, strecoară laptele de lămâie, scorţişoară şi de păstaie.
  3. Cu coca vom face puff pastry în stil portughez. Întinde-o într-un strat dreptunghiular şi unge-o cu jumătatea din cantitatea de unt, ca şi cum ar fi o felie de pâine. Împarte dreptunghiul imaginar în trei părţi egale şi pliază părţile din stânga şi dreapta peste cea din centru. Împachetează coca în folie de plastic şi las-o la frigider 10-15 minute.
  4. Odată ce e gata, pune-o pe suprafaţă de lucru pudrată în prealabil cu faină. Întinde coca într-un dreptunghiu şi unge-o cu cealaltă jumătate de unt. Începând de la bază, rulează marginile spre interior ca un sul. Taie secţiuni de câţiva centimentri grosime, cât să intre in formele de brioşe. Cu degetele, împinge coca spre margini până arată ca un coşuleţ. Lăsa “coşuleţele” la frigider pentru a se întări untul.
  5. Adăugă amidonul şi zahărul în laptele aromat şi pune-l pe foc câteva minute până se îngroaşă; lasă-l apoi 10 minute să se răcească. Adăugă gălbenuşurile şi oul unul câte unul amestecând în continuu cu un tel. Toarnă crema obţinută în coşuleţe dar nu le umple până la margine.
  6. Într-un cuptor preîncălzit, pune pastéis la cuptor pentru aproximativ 15 minute, până se rumeneşte crema. Lasă-le să se răcească şi serveşte-le cu scorţişoară. Din cantitaţile date, ies aproximativ 15-20 pasteis.




Comentarii la acest articol

  • buna!!!

  • AVEAU CALUGARITELE AMIDON PENTRU PRAJITURI?

    • Poate puneau faina pe vremea aia?

Comentează si tu

Read more:
Taraba cu condimente de la Matache

Unul dintre lucrurile care mă fascinează pe mine la alte ţări este faptul ca în pieţele lor poţi găsi orice...

Close