Dulciuri din Grecia – Bougatsa (foietaj umplut cu cremă de vanilie

Apr 5, 2011
Bogdan

Nu știu despre voi, dar Grecia e pentru mine țara ideală în care să trăiești, desigur exceptând situația economică actuală. Vreme blândă, mâncare bună și proaspătă, dolce far niente și niște dulciuri cremoase de te miri cum sunt cu toții așa slabi. Și fiindcă voiam sa recreez măcar o mică parte din momentele frumoase petrecute pe acolo, m-am gândit să fac o trecere printr-o țară ce multora ne-a ajuns la suflet. Dulciurile grecești au aproape invariabil doua componente de bază: foietajul și/sau cremele. Bougatsa, dulcele nostru de azi, le are pe amândouă. Foietajul crocant se îmbină perfect cu crema de vanilie pufoasă, creând o gustare perfectă pentru ceea ce fusese o zi încărcată.

Rețetă bougatsa (foietaj umplut cu cremă vanilie)


Ingrediente:
– 3 căni lapte
– 1 linguriță coajă rasă de lămâie
– 1 cană zahăr
– 1/2 căni griș
– 4 gălbenușuri
– un pachet foi de plăcintă (pt. aprox. 5-6 porții)
– 1 lingură esență vanilie sau 1 păstaie vanilie
– 150 grame unt
– zahăr pudră și scorțisoară pentru pudrat

Preparare:
Freacă gălbenușurile cu zahăr până acesta se dizolvă și pune amestecul deoparte.

Pune laptele la încăzit, cu coaja de lămâie și esența de vanilie sau semințele păstăii. Când laptele se apropie de punctul de fierbere, redu focul și adaugă grișul puțin câte puțin amestecând în continuu cu un tel. Compoziția ar trebui să aibă consistența unei budinci vâscoase.

Adaugă gălbenușurile frecate și amestecă până sunt încorporate bine. Ia crema de pe foc și las-o să se răcească.

Între timp, topește untul și mai lasă-l puțin pe foc până obții o culoare maro deschis. Astfel, untul o să aibă o aromă mai pronunțată.

Odată ce crema s-a răcit, întinde foile dezghețate pe suprafața de lucru. Unge o foaie cu unt și pune o altă foaie peste ea. Pune 2-3 linguri în centrul foilor și împăturește foile peste cremă (din lateral întâi, apoi din stânga și dreapta). Plicurile astfel obținute le pui pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, le ungi cu unt pe suprafața netedă (unde ai scrie destinatarul :) ) și le pui la cuptor la foc mediu (200°C) timp de 20 minute.

Bougatsa se servește caldă, cu o ploaie generoasă de scorțișoară și zahăr pudră pe deasupra.

0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • bun,bun

  • Ia uite, inca un motiv bun sa mai fac ceva foietaje; adaug un aperitiv si un fel de baza (am ochit ceva retete interesante pe aici) si gata petrecerea greceasca, sa ne amintim cu drag de vara care tocmai s-a dus…

    • Faci foietajele de mana? Faci si la comanda? :)) Mie ultima data mi-a luat o zi sa fac niste croissante

  • a, nu, in niciun caz :)) nu am atata timp la dispozitie, oricat de mult mi-ar placea dulciurile care au la baza aluat din foietaj; norocul meu si al multora ca cel congelat/refrigerat est numai bun pentru tot soiul de retete cu mille feuilles;

  • Buna,am locuit in Grecia 5 ani si bougatsa e printre dulciurile mele favorite in rest toate mi se pareau foarte foarte dulci cu mult zahar, miere….beah nu mi a placut nimic de la dulciuri in afara de bougatsa iar referitor la afirmatia ta ca grecii sunt slabi trebuie sa te contrazic :),cel putin femeile sunt grase de mici cind mai vezi una slabuta si draguta mai mult ca sigur nu e grecoaica, bucataria romaneasca ca varietate si gust este incomparabila si net superioara chiar daca nu gatim cu ulei de masline,in rest toate bune si multumim de reteta chiar ma intrebam daca voi mai minca o bougatsa vreodata !

    • Miha, sa fiu sincer femei frumoase mai rar am vazut in Grecia. De slabe nu mai zic… :D

      Majoritatea dulciurilor au cam mult zahar, dar sunt servite in portii mici. Nu-s de mancat zilnic, dar bune sunt cu siguranta. Iar in legatura cu comparatia dintre cele doua bucatarii, nu cred ca putem vorbi de o bucatarie romaneasca, ci de mai multe. Spre exemplu, in Ardeal lucrurile stau total diferit fata de Muntenia la varietate. Nu stiu tu de unde provii dar in sud, de unde sunt eu, varietatea nu e asa mare.

  • Nu inteleg,foietaj sau foi de placinta?

    • Foi, Mihaela :)

  • Vreau sa te intreb,daca fac o crema pasticerra,dar fara gris,nu pot executa in acelasi mod,adica asa cum ai facut tu aici pachetele ? Voiam sa fac un cremsnit ,dar cu foi de placinta.Am mai intrebat pe bloguri ,inteleg ca pentru cremsnit foile de placinta fiind prea subtiri trebuie inlocuite cu aluat foietaj.

    • O poti executa in acelasi mod, insa iti trebuie ceva care sa ingroase crema. Eu iti recomand sa folosesti amidon. Crema se va inchega asemanator unei budinci insa nu sunt sigur daca va umezi foile de placinta. Probabil va trebui sa le coci le ungi cu unt si sa le rumenesti in prealabil, apoi sa asezi crema intre ele. Sau poate vrei sa incerci un napoleon, o prajitura cu aluat de foietaj, crema de vanilie intre si diverse fructe…

  • Merci frumos ,ai mare dreptate,cum de uitasem de Napoleon ? :-)

Comentează si tu

Read more:
Mango cheesecake
Cheesecake cu mango

Având în vedere că ţin foarte mult la stilul meu de viaţă sănătos, imediat ce am ajuns pe meleaguri olandeze,...

Close