Dulciuri din Franţa – Tarte aux pommes (tartă cu mere)

Feb 8, 2011
Bogdan

În continuarea turului culinar, rămânem în Europa dar ne mutăm mai sus de Spania, adică în Franţa. A fost greu să aleg un singur desert din sutele de dulciuri faimoase de la prietenii noştri de la vest. Crème brûlée mai făcusem iar cartea Juliei Child, de unde mai luam inspiraţie, am dat-o cu împrumut. M-am rezumat la o reţetă simplă, dar cu un rezultat surprinzător şi pentru mine. Untul nu avea cum să lipsească, aşa cum este el prezent mai în toate reţetele franţuzeşti. Şi pe bună dreptate, e cea mai bun decât untul?! (Dacă ai de gând să înlocuieşti untul cu margarină, o să te găsesc şi o să ard într-un ritual voodoo toată grăsimea vegetală hidrogenată din casă)

Nu-mi amintesc să fi făcut prea multe deserturi uşoare, fără creme sau frişcă. Tarta franţuzească cu mere este poate prima reţetă simplă şi săracă în calorii, cu doar vreo 5 ingrediente. Rezultatul final depinde de calitate – să ai mere proaspete, unt bun şi gem de caise mai de calitate. Decoratul este puţin mai dificil, dar nu obligatoriu.

Reţetă tarte aux pommes (tartă cu mere)


tarta cu mere


Dulciuri din Franţa – Tarte aux pommes (tartă cu mere)

Timp de pregătire: 50 minutes

Timp de gătire: 1 hour

Porţii: 6

Ingrediente:

    Pentru aluat:
  • 125 grame unt rece
  • 200 grame făină
  • 1 praf sare
  • 1 gălbenuş
  • Compoziţie
  • 6-8 mere verzi (dar nu din acelea acre)
  • 2-3 linguri zahăr brun
  • 2-3 linguri unt
  • 100 grame gem caise

Preparare:

  1. Aluatul tartei este cel de pâte brisée care se foloseşte la toate tartele franţuzeşti, inclusiv quiche. În principiu, pui făina cu praful de sare într-un castron, adaugi untul tăiat cubuleţe şi te joci cu degetele, încorporând untul în făină până obţii o textură nisipoasă. Adaugi galbenuşul, frămânţi 2-3 minute şi pui bila obţinută la frigider 30 minute-1 oră. După ce-a stat la frigider, o întinzi pe forma de tartă, având grijă să pudrezi cu făină coca când este nevoie. Înţeapă aluatul cu o furculiţă pe alocuri şi mai lasă-l la frigider 30 minute. Ca să nu se lipească de suprafaţa de lucru, eu întind coca pe o foaie de copt pentru a o manevra mai uşor. După cele 30 minute, pune aluatul la cuptor timp de 10 minute. Acesta trebuie scos chiar înainte să se rumenească, se va găti complet odată cu merele.
  2. Taie merele în jumătate, făcând o secţiune verticală, de la coadă în jos. Ia câte o jumătate de măr deodată şi cu o linguriţă, scobeşte sâmburii. Taie tot de sus în jos o felie, ca să înlături restul cotorului, inclusiv codiţa şi partea neagră de jos. Pune jumătatea de măr obţinută pe tocător, cu partea rotundă în sus şi taie felii ca în imagine.
  3. Aranjează feliile de mere pe aluat, de la margine spre centru. Am încercat să aranjez feliile sub formă de floare, poţi vedea mai jos ce a ieşit.
  4. Presară zahărul brun peste mere şi câteva cubuleţe de unt.
  5. Pune totul în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de 40-60 de minute sau până merele au o culoare maro-aurie. La un cuptor imprevizibil ca al meu, a trebuit să las focul mic pentru a nu arde merele.
  6. Până ce se face tarta, încălzeşte gemul de caise cu 2 linguri de apă la foc mic până se încălzeşte şi devine mai lichid. După ce scoţi tarta, unge merele coapte cu gemul de caise folosind o pensulă de bucătărie. Se serveşte caldă, cu scorţisoară.

tarta cu mere

tarta cu mere usoara

tarta cu mere si scortisoara




Comentarii la acest articol

  • O tarta perfecta <3
    Am sa fac si eu, cu siguranta. Sa cumpar si inghetata de vanilie, cred ca ar merge bine ensamble :)

    • Da, cred ca merge perfect. Cred ca ar mai merge cuplata cu un sos de vanilie (de la IKEA) sau frisca. Enjoy!

  • A iesit dementiala :) A durat destul de mult timp, dar per ansamblu a meritat asteptarea! Un desert f usor si cu gem de caise un deliciu :)

    • Am facut si eu zilele trecute si mi-a luat cam o ora. Dureaza mult dar asteptarea meeerita. E unul dintre deserturile mele preferate :D

  • Excelent!!

  • Astazi am facut! Este delicioasa! :)
    Si merita toata asteptarea!

    • Ma bucur ca ti-a placut, Cristina. Pentru mine e unul dintre deserturile preferate cu mere. Data viitoare, incearca sa adaugi nuci macinate in blat sa vezi ce blat genial iese! :)

  • Mie mi s-a facut pofta uitandu-ma pe blogul tau la retete. Viziteaza-ma si pe mine, daca vrei.

  • […] catre minunata tarta este acesta: http://www.blogculinar.ro/dulciuri-din-franta-tarte-aux-pommes-tarta-cu-mere.html Abia astept sa ajung acasa sa o […]

  • Azi am incercat sa fac aceasta tarta pornind exact asa cum zici tu: faina+unt facut cubulete…adaugand galbenusul de ou(pastrand cantitatile exact!!!). Insa de abia am reusit sa fac o bila care sa nu se sfarame…iar dupa ce a stat la frigider… si am scos aceasta “bila”…s-a facut praf la prima atingere a sucitorului… so… don’t like it… sorry!

    • Madalina, iti inteleg dezamagirea… nici mie nu mi-a iesit aluatul din prima. Nu stiu din ce cauza nu ti-a iesit, dar iti pot face o sugestie.

      Sunt unele lucruri care cateodata trebuie improvizate, de aceea iti recomand ca data viitoare cand faci aluatul sa mai adaugi apa daca e prea sfaramicios. Spor!

  • Buna ziua,

    Nu sunt “artista” in tarte si de aceea va intreb 20 gr faina la 125 unt?
    Multumesc!

    • Scuze, Luminita, s-a strecurat o greseala. 200G :)

  • Mai intai “…să ai mere proaspete, unt bun şi gem de piersici mai de calitate.” Si apoi
    ” 100 grame gem caise ” . Banui ca, indiferent de care gem folosesti, tot buna va fi, nu ? :P

    • In curand, va trebui sa-ti dau comision pentru greselile gasite :) Mersi de atentionare!

      • cu placere ! desi cred ca, mai degraba, o sa ajungi sa zici “ce-a mai vazut asta iar ?” :) just kidding.

  • ‘neatza, am facut azi tarta, dar am avut o mare problema – foarte repede a disparut :)))))) Prietenii mei au fost super incantati, e delicioasa!!! Multumesc pentru receta.
    Succes!

    • Problema asta mi-a aparut frecvent si inca n-am rezolvat-o. Ba chiar s-au ars musafirii pe limba ca nu mai puteau sa astepte :)

      Mersi de vizita, spor la bucatareli!

Comentează si tu

Read more:
porc crocant cu sos de lychee
Porc crocant cu sos de lychee

Ce-mi lipsea în Bucureşti în cartierul în care stăteam era o măcelarie bună. Singura pe care o văzusem era chiar...

Close