Dulciuri din Brazilia – Quindim (cremă de ouă şi cocos)

Feb 15, 2011
Bogdan

Până voi apuca să vizitez Brazilia, mă voi mulţumi cu degustarea câtorva preparate specifice, mai exact desertul care urmează şi o mâncare de pui foarte aromată ce va urma în scurt timp. Brazilienii mănâncă mult, sunt veseli şi creativi iar lucrul acesta se reflectă în bucătărie. Au atâtea preparate încât mi-a luat ceva timp să găsesc un desert brazilian ce se poate face cu ingrediente locale. La deserturi, folosesc mult lapte condensat, ouă (moştenire de la portughezi), nucă de cocos şi fructe exotice precum banane sau portocale. Pentru episodul de astăzi al turului culinar am ales quindim – un desert cu multe ouă, foarte dulce şi cu mult cocos.

Reţetă quindim (cremă de cocos şi ouă)


Dulciuri din Brazilia – Quindim (cremă de ouă şi cocos)

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 40 minutes

Porţii: 6-8

Ingrediente:

 • 7-8 gălbenuşuri
 • 230 grame zahăr
 • 100 grame nucă de cocos (preferabil proaspăt rasă)
 • 40 ml lapte
 • zeamă de la un lime
 • colorant galben (dar nu-i musai)
 • câteva linguri cu unt

Preparare:

 1. Unge formele de quindim cu unt. Eu am folosit o formă de brioşe dar ar fi mers mai bine nişte ramekins (forme de ceramică). Apoi umple-le cu zahăr şi varsă-l înapoi în castron, astfel tapetăm pereţii formei cu zahăr pentru a se dezlipi mai uşor odată ce-am copt prăjiturile.
 2. Amestecă galbenuşurile cu zahăr, cocos, lapte şi zeama de lime şi toarnă amestecul în forme. Quindim-ul se va coace la cuptor în bain-marie, aşa că pune formele într-o tavă adâncă şi toarnă apă fierbinte peste ele. Se dau la cuptor la foc mediu până se rumenesc deasupra. Prin coacere, cocosul se ridică la suprafaţa, lasând crema pe fundul vasului.
 3. Odată ce sunt gata, le laşi să se răcească şi le bagi la frigider 2 ore. Pentru a scoate quindim-ul din forme, taie cu un cuţit pe lângă margini, întoarce forma şi scutur-o puţin.
 4. Poza de mai sus, recunosc, nu e a mea. Voiam să vedeţi cum ar ieşi quindim-ul cu cocos proaspăt. Eu la acel moment n-am avut decât o cameră mediocră şi cocos colorat, motiv pentru caream avut rezultatul de mai jos. Trebuie ţinut cont de cantităţi, altfel quindim-ul iese mai mult cocos decât ouă.

quindim

crema cocos si ouaComentează si tu

Read more:
Gnudi: Gnocchi cu ricotta şi spanac

Într-o vineri, când era cerul mai însorit şi vremea mai călduroasă, am organizat un mic cooking session care să satisfacă...

Close