Dulciuri din Austria – Kaiserschmarrn (clătite pufoase cu sos de mere)

Mar 1, 2011
Bogdan

Acum un an, când petreceam sfârşitul de an pe plaiuri nemţeşti, am găsit în spatele Marienplatz din centrul Munchenului un restaurant tipic german, cu cele mai bune mâncăruri bavareze. Totul a fost un festin care a culminat cu un desert dulce şi pufos pe numele său Kaiserschmarrn. Mai târziu am aflat ca aceste clătite pufoase sunt originare din Austria, numele însemnând amestecătura impăratului (king’s mishmash).

Desertul a fost iniţial creat pentru regina Elisabeth a Bavariei, când i-a cerut bucătarului să-i creeze un desert uşor care să nu-i afecteze talia. Desertul astfel creat i s-a părut prea săţios şi a refuzat să-l mănânce. Soţului ei, împăratul austriac Francis Joseph I i-a plăcut desertul şi, mai mult, a terminat şi porţia soţiei. Kaiserschmarrn-ul, împreună cu multe dintre deserturile austriece au apărut în secolul al XIX-lea, alimentate fiind de numărul mare de baluri dedicate viţei nobile.

Desertul de astăzi este unul simplu, dar fermecător prin simplitate. E perfect pentru când ai câteva persoane în vizită sau merge pus într-o tavă mare, la cuptor, când nu vrei să stai lângă tigaie. Este un desert demn de un rege şi sunt sigur că nu va dezamăgi.

Reţetă Kaiserschmarrn (clătite pufoase tocate cu sos de mere)

kaiserschmarrn


Kaiserschmarrn (clătite pufoase cu sos de mere)

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 30 minutes

Porţii: 4-6

Ingrediente:

    Pentru clătite
  • 3 linguri stafide
  • 3 linguri rom sau esenţă de rom
  • 4-5 ouă
  • 1 linguriţă esenţă de vanilie (sau 1 plic zahăr vanilat)
  • coajă de lămâie rasă (opţional)
  • 3 linguri zahăr
  • 300 ml lapte
  • 1 cană făină
  • unt, vârf de sare
  • zahăr pudră
  • sos de mere cumpărat sau făcut (reţetă mai jos), gem de fructe de pădure sau de merişor
  • Pentru sos de mere:
  • 3-4 mere
  • 2-3 linguri zahăr

Preparare:

  1. Pune stafidele la înmuiat în rom pentru aproximativ 20 minute. Separă albuşurile de gălbenuşuri şi bate albuşurile cu puţină sare până se fac o spumă moale.
  2. Într-un castron separat, bate gălbenuşurile cu cele 3 linguri zahăr până prind o culoare de galben pal. Adaugă esenţa de vanilie, coaja de lămâie, laptele şi puţin câte puţin făina, amestecând în continuu cu telul pentru a evita cocoloaşe.
  3. Adaugă spuma de albuşuri, amestecând uşor din vârful castronul spre fund. Trebuie să împătureşti albuşurile cu atenţie pentru a nu-şi pierde forma. Lasă aluatul obţinut să se odihnească 10 minute.
  4. Într-o tigaie preferabil de teflon topeşte o linguriţă de unt, toarnă un polonic din compoziţie şi presară deasupra câteva stafide.
  5. Taie clătita cu o lingură de lemn în câteva bucăţi
  6. După 5 minute sau când vezi că s-a rumenit puţin, întoarce clătita pe cealaltă parte.
  7. Pentru sosul de mere, curăţă merele de coajă de seminţe, taie-le bucăţi şi fierbe-le până se înmoaie. Pasează-le apoi cu un blender şi cu puţin zahăr. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • eu le-am botezat clatite “masacrate”,o prietena filo-germana mi-a aratat prima data reteta,sunt bestiale!:)

    • Oricum le-as zice (ciopartite, masacrate, tocate), parca-i film de groaza, nu? :))

      Bune oricum, cred ca cele mai bune clatite pe care le-am mancat pana acum

  • Copiii mei comanda mereu acest desert in Germania si Austria. Le place foarte mult. Problema e ca pana la sfarsitul mesei, pana la desert, nu mai pot manca (portiile nemtesti:)).
    Acum, cand s-au prins, au inceput sa le comande ca fel principal :) Ce fericiti!
    Poate le fac o bucurie cu reteta ta…

    • Eu am mancat 3 portii ca cea din poza si tot nu m-am saturat. :) Cred ca data viitoare le fac intr-o tava mare

  • Eu n-am mancat si sunt bine merci !!!!

    • Imi pare rau pentru tine :D

  • cam cate clatite ies dintr-o portie?

    • Din ce-mi amintesc, cam 6-8. Pofta mare!

Comentează si tu

Read more:
Ruladă de curcan și spanac umplută cu feta

Rulada de carne sau meatloaf mi se părea până acum una dintre cele mai plictisitoare preparate din bucătăria americană. Nu...

Close