Dulceaţă de lime, lămâie şi ghimbir

Îmi place lime-ul la nebunie şi, după tarta cu lime, tot voiam să-l încerc şi în alte reţete. Am găsit la Cătălina o dulceaţă interesantă de lime şi lămâi şi mi-am zis că trebuie să o încerc. Aceasta a fost prima mea dulceaţă şi, deşi alţii spun că a iesit bună, eu n-am fost pe deplin mulţumit. Vă detaliez mai jos experienţa cu dulceaţa de citrice (am înjumătăţit cantităţile), iar reţeta completă o puteţi găsi în link-ul de mai sus

Reţetă dulceaţă de lime, lămâie şi ghimbir

Ingrediente:
– 1,5 kg lămâi
– 700 grame lime
– 700 grame zahăr (eu am folosit brun)
– 2-3 steluţe de anason
– 2-3 fructe de cardamon
– un bucată cât degetul mare de ghimbir proaspăt
– apă

Preparare:
Am spălat bine citricele şi le-am lăsat câteva minute în apă cu bicarbonat de sodiu pentru a se curăţa mai bine. Am tăiat lămâile felii subţiri, am scos sâmburii şi apoi am tăiat feliile în două. Am tăiat şi lime-urile felii, dar nu le-am mai înjumătăţit. Lime-urile au o coajă foarte tare, deci vă trebuie un cuţit ascuţit.

Am folosit două oale în care am pus citricele, am turnat apă peste ele cât să le acopere şi am pus câte o farfurie întoarsă peste pentru a le ţine sub apă. Au stat 2 zile în frigider şi în timpul ăsta le-am schimbat apa de 2 ori pe zi.

După 2 zile, le-am scurs de apă, le-am amestecat cu jumătate din cantitatea de zahăr, anasonul, cardamomul şi ghimbirul ras şi am turnat restul de zahăr deasupra. Au mai stat în frigider o zi şi s-a format un sirop.

Vineri seara a venit timpul să facem efectiv dulceaţa. Am pus-o pe foc şi a fiert vreo oră, timp în care am tot amestecat. În paralel am spălat două borcane mari şi le-am pus lângă foc pentru a se steriliza. Am luat dulceaţa de pe foc şi am turnat-o în borcane şi le-am răsturnat, lăsându-le aşa un sfert de oră.

Rezultatul final se vede în poze. Dulceaţa este bună şi puţin amăruie, dar parcă nu-s 100% mulţumit de rezultat. Am citit că şi Cătălinei i-a ieşit amăruie prima dată, deci probabil trebuie să o mai fac o dată pentru un rezultat mai bun. Până atunci, voi căuta nişte reţete de mâncăruri în care se foloseşte dulceaţa. Aş fi făcut şi o dulceaţă de portocale, dar păcat că a trecut sezonul.
Comentarii la acest articol

 • Hey, buna. Ma bucur ca ai facut dulceata. Nu cred ca e posibil sa scoti toata amareala din fructe indiferent cat ai tine-o in apa.

  Cred, insa, ca daca ai curata coaja fructelor ai reusi. Insa fara coaja n-ar mai avea dulceata farmec. :)

  Merge bine la carnea de pui si vanat sau amestecata in aluatul de cupcakes (am o colega care mi-a facut comanda de astfel de cupcakes pentru nunta ei). Cred ca o sa-i gasesti si alte intrebuintari :)

  • Deci ti-a iesit si tie putin amaruie. Credeam ca am incurcat ceva :)

   O voi folosi cat de curand la un pui copt, pe post de marinata, banuiesc. Multam si spor la bunatati!

 • Dar desigur, binenţeles :)

 • […] Se spală foarte bine mandarinele, la nevoie se utilizează un burete, fără a se răni coaja sau se lasă o vreme în apă cu bicarbonat de sodiu după cum sugerează Bogdan. […]

 • Nu că aş fi încercat vreodată să fac dulceaţă de citrice, însă din ştiinţa mea partea amară este cea albă dintre coajă şi miez. Bănuiesc că dacă ai încerca să decojeşti citricele, apoi să cureţi pe cât posibil partea albă ar fi mai puţin amară dulceaţa sau deloc. My 2c

  • Ideal ar fi sa le tai pe toate “supreme” si apoi sa faci gemul. Dar nu-mi imaginez cum pot face asta la 2-3kg de citice. :))

Comentează si tu

Read more:
Dulciuri din Brazilia – Quindim (cremă de ouă şi cocos)

Până voi apuca să vizitez Brazilia, mă voi mulţumi cu degustarea câtorva preparate specifice, mai exact desertul care urmează şi...

Close