Dovlecei umpluti cu legume şi ricotta

Aug 18, 2011
Bogdan

Deşi nu sunt vegetarian, seara mai simt nevoia de o porţie de legume fără proteină, o masă lejeră fără complicaţii şi indigestie. Şi cum lunile astea, tarabele sunt pline de legume, nu am putut rezista unor dovlecei dolofani pe care i-am umplut cu un amestec de legume şi ricotta. Surprinzător, 2 dovlecei au ajuns pentru 3 persoane pofticioase. Dublaţi cantităţile dacă vreţi mai multe porţii şi adăugaţi 2-3 cârnaţi de casă curăţaţi de piele şi mărunţiţi sau câteva sute de grame de carne de viţel tocată pentru o masă mai săţioasă.

Reţetă dovlecei umpluti cu legume şi ricotta


Ingrediente:
– 2 dovlecei
– 1 ceapă medie
– 2 bucăţi apio (tulpină ţelină)
– 1 morcov
– 100 grame ricotta
– 1 ou
– 2 linguri pătrunjel tocat
– 2-3 linguri parmezan (opţional)
– ulei măsline, sare, piper

Preparare:
Taie dovleceii în două şi scoate cu o lingură toată pulpa. Păstrează jumătate şi toac-o mărunt, apoi adaugă sare şi piper. Toacă mărunt ceapa, tulpinele de ţelină şi taie morcovul cubuleţe.

Încălzeşte puţin ulei de măsline şi căleşte ceapa pentru 2 minute. Adaugă tulpina de ţelină şi morcovul, lasându-le 2 minute, apoi pulpa de dovlecel, călind pentru 3 minute. Dacă foloseşti carne tocată sau cârnăţi de casă, adaugă-i la sfârşit şi lasă totul încă 4-5 minute. Asezonează la sfârşit cu sare şi piper.

Lasă amestecul să se răcească, apoi adaugă brânza ricotta, oul şi pătrunjelul. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească. Între timp, umple dovleceii cu amestecul de legume şi aşază-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Presară ulei de măsline peste dovlecei, eventual puţin parmezan. Pune tava la cuptor pentru 30-40 minute sau până când intră furculiţa cu uşurinţă în coaja dovleceilor. Să vă mai zic că au ieşit tare buni şi au plăcut şi unei persoane care nu mâncase dovlecei până acum? Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • super idee. noi avem dovlecei de nu stim ce sa facem cu ei (avem o mica gradina, impreuna cu niste prieteni si suntem invadati de dovlecei) Suntem pe dieta de dovlecei: lasagne de dovlecei, tarta cu dovlecei, chiftele de dovlecei si mai nou tagliatele de dovlecei cu sos bolognese. Mai da-mi idei… ma gandesc si la o supa “veloute” de dovlecei.A si cum pot sa-i pastrez peste iarna?

    • Acum mi-ai dat si tu idei. :) Ai putea sa-mi mai folosesti intr-o zacusca (pentru iarna), un gratin, un ratatouille sau o paine cu dovlecel. Pofta mare!

  • Nenicule 2 pentru 3 persoane?? bine ca nu eram la masa aia!! ;)) Arata tare bine.. de gust nu vorbesc, ca-mi plac clar!!

    • Acum ca ma gandesc, e putin dubios ca ne-a ajuns pentru 3 persoane. Dar mai rontaisem niste chestii inainte si ne potolisem oarecum foamea :)

  • la fix imi vine reteta asta! multam de idee!

Comentează si tu

Read more:
Scaloppini de viţel cu sos de capere

Pentru postul de astăzi, vom face un mic exerciţiu de imaginaţie. Mai exact, va trebui să vă imaginaţi că în...

Close