Dulciuri din Liban – Ashtaliyeh (budincă de lapte)

De când am trecut fugitiv pe la Naser acum vreo săptămână, mi-a rămas gândul la desertul asta genial. Inițial n-am știut cum se numea ce am cumpărat, dar după câteva căutări febrile, numele mi-a apărut în fața monitorului din întâmplare. Ashtaliyeh este varianta orientală de pannacotta, o cremă de lapte făcută fără gelatină sau smântână și aromată cu apă de flori de portocal și apă de trandafiri. Budincă de lapte e ușoară și se servește rece, deci e perfectă pentru zilele de vară.

Rețetă ashtaliyeh (budincă de lapte libaneză)

Ingrediente:
Pentru budincă
– 500ml lapte
– 1/3 căni amidon de porumb (maizena/cornstarch)
– 1 lingură zahăr
– 1 linguriță apă de flori de portocal
– 1 linguriță apă trandafiri (eu am folosit boboci de trandafir uscați)
– 3 pietricele mastic (ia-l de unde nu-i, eu nu am avut)
– 75 grame cremă de brânză
Pentru sirop
– 1/2 căni zahăr tos
– 1/4 căni apă
– 1 lingură apă de flori de portocal
– 1 lingură apă trandafiri
– 1 lingură zeamă de lămâie
– fistic neprăjit, pentru garnisit

Preparare:
Amestecă tot laptele mai puțin 100ml cu zahărul și crema de brânză și pune compoziția într-o oală la încălzit, pe foc mic. Amestecă amidonul cu restul laptele până se dizolvă. Când laptele s-a încălzit (dar nu a dat în clocot), adaugă amidonul de porumb dizolvat și amestecă în continuu cu telul până compoziția se îngroașă.

Ia-o apoi de pe foc, adaugă câte o lingură de apa de trandafiri și de flori de portocal, precum și masticul zdrobit în mojar. Amestecă și trece budinca printr-o sită pentru o textură catifelată (dacă ai folosit mastic).

Unde găsești apă de flori de portocal și de trandafir?
Apele aromate se găsesc în orice magazin cu produse orientale (inclusiv la Fadel), dar și în Carrefour. Eu am luat din hypermarket, la 15 lei sticla. Bobocii de trandafir uscați îi am dintr-un magazin de ceaiuri din Ierusalim și, deși îi am de jumătate de an, de-abia acum am reușit să-i folosesc.

Toarnă budinca în forme (eu am folosit ramekins) și când s-a răcit, pune-o în frigider peste noapte.

Pentru sirop, pune pe foc zahărul cu apă, iar când a dat în clocot și zahărul s-a dizolvat adaugă zeama de lămâie. Fierbe pentru 12 minute, ia siropul de pe foc și adaugă apa de trandafir și de flori de portocal.

Scoate budinca din formă, toarnă sirop peste ea și presară fistic zdrobit în mojar. Au ieșit 4 porții delicioase servite pe apus la picnic. Data viitoare probabil voi face o cantitate dublă de ashtaliyeh pentru că a fost mult prea bună. Enjoy!

Ce este masticul?
Masticul este rășina copacului de mastic, ce se găsește în țările din bazinul Mediteranei. Din căutările mele, am aflat că nu se găsește în București, ci prin Grecia, Cipru şi Liban. Se spune că pe vremea Imperiului Otoman masticul valora cât aurul, aşa că nu mă miră raritatea lui pe plaiurile natale.




Comentarii la acest articol

  • Arata demential !! si unde mai pui ca-i plina de savoare…

  • asa gateam si eu candva , cu picioarele :))

  • Boboci de trandafiri gasiti la Demmers Teehaus din str. Academiei nr. 9

    apa de trandafiri si flori de portocal la magazinul Halal de pe sos virtutii

    • Mersi Mihai de ponturi. Fain blog ai! :)

      • Multumesc Bogdan, ma bucur cand aud vorbe frumoase despre micul meu blog :)

  • Interesanta reteta, o incerc neaparat pe caldurile acestea.Locuiesc in Cipru si aici e plin in toate magazinele si magazinasele de sticlute cu mastic( sub forma de margele mai mari mai mici si chiar granule marunte aproape praf), dar nu am stiut niciodata la ce se folosesc.Iata ca am aflat inca ceva util.Multumesc si succes cu micul blog!:))

    • Merg si eu zilele astea in Grecia si sper sa gasesc niste mastic pe acolo. Nici nu stiu ce aroma are. Iar daca gasesc, sigur vor fi si alte retete in care sa-l folosesc. Multam de vizita, te mai astept :)

  • Daaaa! Ce ma bucur ca am gasit aceasta reteta!:D Bun, bun, bun!

  • Scuza-ma , te deranjez cu o micuta intrebare : ce fel de crema de branza ai folosit ?

    • Philadelphia, dar poti folosi si Quark sau iaurt grecesc :)

  • -mastic se gaseste in magazinele cu specific turcesc se numesc “cam sakiz” .Eu il folosesc la un budinca cu piept de pui.

  • mastic magazinul grecesc din piata timpuri noi

  • Puteti sa gasiti mastic pe http://www.pastaidevanilie.ro … Este vreo 29 Ron/10 grame :) good luck

Comentează si tu

Read more:
tort de pandan
Note din Haga, ep. 3 – Orientale

Azi a fost probabil cea mai ploioasă zi pe care am văzut-o de când sunt aici şi asta mi-a dat...

Close