Un cuţit nou de la Fiskars

Nu ştiu dacă v-am spus până acum, însă să menţii un blog culinar activ şi să tot publici reţete e o muncă solicitantă. Pe lângă faptul că trebuie să caut şi să încerc tot timpul reţete noi, bucătăria mea, deşi are toate sertarele pline, are mereu nevoie de ustensile şi accesorii noi. Fie că e un robot de bucătărie, o farfurie mai colorată sau nişte pahare pentru deserturi, mereu e ceva de cumpărat. Iar deseori nu apuc să iau toate ustensilele de care am nevoie că mă trezesc ieşind cu o pungă plină cu te miri ce din Ki-life.

Aşa se face că am neglijat capitolul tacâmuri până acum şi m-am mulţumit să folosesc nişte cuţite de la Ikea care au trecut de floarea vârstei. Le ascut regulat, însă parcă şi-au pierdut flerul pe care le aveau când m-am apucat de gătit – nu mai încap bine în mână, se văd zgârieturi pe lamă, care şi-a mai pierdut forma. Îmi place tare mult să toc ceapă sau verdeţuri dar parcă fără un cuţit bun o fac de nevoie, nu de plăcere. Fără lamă ascuţită, îmi ia de două ori mai mult timp şi efort să toc o legătură de pătrunjel şi nu-i chiar ideal.

Din fericire, zilele trecute, am primit un mic cadou care m-a făcut să redescopăr plăcerea de a toca. Nu mai auzisem de Fiskars înainte, însă cercetând mai îndeaproape site-ul lor aflu că au un portofoliu tot felul de ustensile de bucătărie şi grădină, de la cuţite la tigăi sau seminţe pentru grădină.  Eu am avut ocazia să fac un “test drive” unui cuţit Deba din gama Fuzion şi unei foarfeci de bucătărie FunctionalForm. Cu foarfeca m-am jucat puţin, e perfectă pentru tocat verdeţuri a la minute, chiar înainte de servire preparatului fără un fund de lemn. Încap perfect în mână iar lamele sunt super ascuţite având zimţi care fixează produsele pentru tăiat.

Cuţitul, în schimb, îl folosesc de câteva zile încontinuu pentru mai toate sarcinile din bucătărie. Toacă ceapa, taie morcovii şi telina fără efort, ca şi cum ar trece un cuţit cald prin unt. E doar pentru legume, din ce am văzut în descriere, însă l-am folosit şi pentru tăiat deserturi, cartofi sau carne. Are o priză bună, încape perfect în mână, cu un mâner finuţ care nu alunecă. Cand am inspectat cuţitul pentru prima oară, lama nu părea să aibă urme vizibile că ar fi ascuţită… am şi inspectat-o uşor cu degetul şi nu părea tăioasă. Am aflat apoi că aceste cuţite, conform tehnicii japoneze după care sunt făcute, sunt ascuţite doar pe o parte dintr-un unghi acut, lucru care le face să taie mult mai bine decât altele.

Aşa că dacă v-am trezit curiozitatea şi vreţi să învăţaţi cum să tocaţi ca un bucătar profesionist sau doar să vă uşuraţi munca, un cuţit Fiskars ar fi asistentul ideal în bucătărie. Îl găsiţi, împreuna cu alte produse de la Fiskars în hypermarket-uri (Metro, Carrefour) sau în magazinele de bricolaj (Bricostore, Selgros, Dedeman, Baumax, Obi, Hornbach). Eu vă urez spor la gătit până exersez nişte tipuri de tăieturi… poate chiar reuşesc să tai un brunoise perfect.
Comentarii la acest articol

  • Eu stiu de ei de vreo 10 ani sau mai mult, de cand eram studenta si mi-am cumparat foarfeca cu parghie de taiat pomi si vie, pe care fie vorba intre noi o am si acum si taie aproape la fel ca la inceput.

    Si am si cutit de bucatarie de care sunt foarte multumita :)

    • Nu stiam ca sunt pe piata de atata timp. Ma si miram sa nu ii stiu, doar sunt finlandezi :)

  • mi-ar placea un asa cutit! :)

Comentează si tu

Read more:
Unele lucruri nu se mănâncă la restaurant

Ies la restaurant des şi nu neapărat de necesitate, ci din curiozitate. De obicei, aleg restaurant care au ceva special...

Close