Cooking Lessons #2 – Sparanghelul

Săptămâna trecută a venit din nou timpul pentru încă un curs de gătit/demonstraţie de la Ashlie Dias, bucătarul şef al restaurantului La Veranda. Tema serii a fost sparanghelul, o legumă ce nu-i printre preferatele mele dar care a ajuns să-mi placă gătită în anumite combinaţii. Cu această ocazie, l-am cunoscut şi pe Florin, omul din spatele blogului Crazy Mother Cooker, cu care am făcut schimb de impresii şi secrete. Înainte de a citi mai departe, să scuzaţi vă rog pozele – ghinionul a făcut ca toţi din cei care voiau să facă poze să-şi uite camera.

curs gatit cu sparanghel

Cursul de gătit avea să includă 3 feluri de sparanghel – baby, verde şi alb – cu care să gătim în acea seară 4 preparate, unul mai gustos şi mai rafinat decât celălalt. Printre altele, am avut ocazia să fac un risotto sub supravegherea lui Ashley, când s-au dovedit utile toate dăţile când am ţinut să bat albuşurile de mână. Am amestecat 20 minute încontinuu în risotto şi nu s-a lipit deloc :)

curs gatit risotto

Primul preparat din meniu a fost o salată de sparanghel cu creveţi baby şi o vinegretă cu caviar. Salata a avut un gust rafinat şi fin, dar felul cum a fost montată pe farfurie m-a făcut să vreau să repet şi eu procedeul acasă.

salata sparanghel

Am continuat cu sparanghel şi creveţi tempura cu sos ponzu. Încerc să evit prăjelile pe cât posibil, dar de data asta voiam să gust tempura şi să văd cum diferă faţa de legumele pane făcute la noi. Crusta a fost mai crocantă şi mergea perfect cu sparanghelul şi legumele făcute al dente. Morcovii şi castraveţii muraţi erau tari gustoşi, dar n-am aflat cum au fost făcuţi.

tempura sparanghel creveti

La risotto mi-am adus şi eu aportul, amestecând 20 minute în continuu în risotto să nu se lipească şi să-şi elibereze amidonul treptat. Deşi bun, risotto-ul cu sparanghei alb şi ulei de trufe a fost puţin cam greu, chiar şi în porţia din imagine. Pe lângă orez, a avut unt, smântână dulce, ulei de trufe şi măsline, parmezan şi nişte sparanghel tânăr pe deasupra.

risotto sparanghel

La ultimul fel, am gustat ceva uşor şi am văzut cum se prepară în papillote – legumele şi fructele de mare sunt ambalate în hârtie pergament sau hârtie de copt şi gătite în cuptor în abur. Este o metodă sănătoasă de a găti legume fără a-şi pierde vitamine pe care am încercat-o şi eu acasă. Aşadar, sparanghelul a fost făcut în papillote aături de scoici şi creveţi. Când aproape că terminasem porţia, am realizat că nu îi făcusem poză.

sparanghel in papillote

La următorul curs, cel de pe 19 mai, va avea ca ingredient principal roşiile. Sunt tare curios să văd ce va include meniul. Pe pagina Facebook a La Veranda puteţi face rezervări pentru următorul curs sau îl puteţi urmări în direct, atunci când vine timpul.

Cronica primului curs de gătit, cel cu somonul, o puteţi găsi aici.




Comentarii la acest articol

  • Arata delicios chiar daca sparanghelul este pe lista legumelor pe care le evit, nu imi dau seama daca mi-ar place sa gust ceva facut de voi cu sparangel, dar de aratat arata bine, curios ar fi de stiut si cum miroase

Comentează si tu

Read more:
Clafoutis cu pere şi fulgi de migdale

Perele sunt unele dintre fructele mele preferate şi mi-am plănuit să le includ în multe reţete când vine sezonul lor....

Close