Curs de gătit la Veranda, Crowne Plaza

Am primit zilele trecute o invitaţie de a participa la prima dintr-o serie de lectii/demonstraţii de gătit organitate de Crowne Plaza în restaurantul La Veranda. Am acceptat fără ezitare, mai ales când am văzut că somonul era personajul principal. Astăzi am primit pozele şi vă pot povesti cum a decurs o seara interesantă:


Cursurile de gătit sunt ţinute bilunar de Ashlie Dias, Executive Chef la Crowne Plaza, şi au de fiecare dată o temă diferite; săptămâna trecuta a fost somonul, săptămâna viitoare va fi sparanghelul. În cursul lecţiei, bucătarul va găti mai multe feluri de mâncare, detaliind tehnicile sale şi reţetele folosite. Pentru mine, a fost probabil una dintre puţinele ocazii să trag de limbă un bucătar profesionist şi să-i fur câteva secrete.

Seara a început cu un cocktail şi o farfurie cu nişte aperitive apetisante: tartine cu prosciutto, brie şi roşii uscate plus o biluţă de mozzarella înotând într-un suc clar de roşii (ce avea gust de roşii de ţară deşi încă nu-i sezonul)

Am degustat aperitivele în timp ce Ashlie felia un somon imens şi ne prezenta meniul din acea seara.

Ca aperitiv, a preparat gravlax şi tartar de somon, apoi o supă bogată de somon (mai degrabă chowder) şi, ca fel principal, un somon perpelit în unt apoi rumenit la cuptor cu salsa de avocado şi fâşii de morcovi şi zucchini. Sosurile ar fi meritat o lecţie întreagă de gătit – aproape fiecare preparat era însoţit de un sos special, combinat cu un ingredient mai neobişnuit (de ex. sos de muştar cu mocha).

Gravlax-ul de somon este o tehnică scandinavă prin care se marinează somonul 2-3 zile într-o mixtură de condimente şi mărar. Mărarul nu s-a simţit prea mult, iar file-urile de somon au mers perfect cu pâine suedeză de secară.

Supa de somon a avut, printre altele, bucăţele de bacon şi somon ce se topeau în gură şi, deşi a fost cam grea, a fost excelentă. Somonul rumenit la cuptor a avut o pieliţă crocantă, chiar cum îmi place mie, şi o garnitură de legume moi şi aromate. Musai trebuie să încerc şi eu salsa de avocado cât de curând – merge de minune cu peste sau tacos. Am învăţat la seminar cum să “împachetez” salsa cu 2 linguri pentru montat pe farfurie.

La desert a urmat ceva uşor, deşi nu sunt adeptul fructelor imediat după masă – sorbet de fructe de pădure şi fructe asortate. Mie îmi făcea altceva cu ochiul – tortul cu morcovi şi îngheţată sau cheesecake-ul cu ceai verde.

Mi-a plăcut tare mult că am avut ocazia să interacţionez şi să urmăresc un bucătar profesionist în acţiune. Meniul a fost excelent, vinurile bune iar restaurantul demn de stele Michelin. Pe site-ul La Veranda, puteţi găsi mai multe despre meniul restaurantului, localizare şi despre seminariile de gătit. Eu m-am abonat la newsletter pentru a fi la curent cu tematicile cursurilor. De menţionat că în preţul unui seminar intră degustarea preparatelor, precum şi vinurile recomandate de bucătar.
Comentarii la acest articol

  • poti detalia putin prepararea gravlax-ului?

    • crys, reteta e destul de simpla. Pui cam 500 g file de somon somon la marinat cu 1/2 cana zahar, 1/4 cana sare de mare, piper, 2 leg de marar prospat, il impachetezi in folie de plastic si il lasi 72h la frigider.

      Spor!

Comentează si tu

Read more:
chec cu mac si portocale
Chec cu mac si portocale

Exceptând vremea, care e imprevizibilă ca mine în faţa rafturilor de la magazin, începe să-mi placă din ce în ce...

Close