Cum să-ţi înşeli gustul: lămâi dulci fără zahăr!

Unul dintre motivele pentru care mă bucur că mi-am făcut un blog e că mă face să caut reţete noi şi ingrediente mai exotice pe care să le încerc în bucătărie. Şi, dacă de obicei vă povestesc despre ce reţete am mai pregătit, de data asta vă voi scrie câteva cuvinte despre un fruct exotic cu nişte proprietăţi unice.

Am aflat despre miracle fruit sau miracle berries (“fructul minune”) într-una dintre perindările mele pe internet acum câteva luni şi mi-am amintit de el când i-am văzut pe unii dintre concurenţii de la Top Chef folosind-ul. Aceste bobiţe roşii asemănătoare cu nişte merişoare conţin un compus numit miraculin, folosit ca un înlocuitor pentru zahăr în diferite produse. Nu o să vă redau explicaţia ştiinţifică, dar vă spun că, odată consumat, acel fruct îţi schimbă temporar felul cum funcţionează papilele gustative. Altfel spus, nu vei mai simţi gustul acru al alimentelor pe care le consumi, ci doar dulceaţa lor.

Fructul în sine rezistă numai o zi, două proaspăt aşa că s-a inventat o alternativă – fructul este îngheţat/uscat, pulverizat şi comprimat în capsule ce au aceleaşi proprietăţi dar expiră în 6 luni – 1 an. Pastilele se găsesc în blistere de 10-12 şi pot fi cumpărate de pe internet. Efectul e acelaşi şi pastilele sunt 100% naturale şi fără efecte adverse.

Aşadar, chiar după revelion am încercat bomboanele de Miracle Fruit de vreo două ori, odată cu nişte lămâi şi limete, apoi şi cu nişte portocale. Bomboanele trebuie supte şi plimbate pe toată limbă pentru a acoperi papilele, iar efectul durează până la 1-2 ore. Efectul e instant şi ciudat la început – un fruct care de obicei îţi face gura pungă începe să aibă un gust de portocală cu miere. Eşti atât de încântat de noua senzaţie încât îţi vine să te lingi pe buze de zeama de lămâie rămasă şi să încerci cât mai multe mâncăruri.

Pe lângă citrice, bomboanele schimbă şi gustul căpşunelor, berii, grapefruit-ului, verzei de Bruxelles, oţetului sau chiar a brânzeturilor uşor acre. Nu am încercat decât citrice dar mai am câteva bomboane pe care vreau să le încerc cu nişte bere şi poate brânză de capră, că-i acrişoară.

Fructele minune mai au şi nişte întrebuinţări mai practice. Aţi putea face deserturi “îndulcite” cu zeamă de lămâie sau dulciuri pentru diabetici. Sau poate un cocktail pe bază de zeamă de lămâie (margueritas?). Orice vă decideţi să încercaţi, cred că bomboanele astea sunt un experiment tare interesant.

Ala că, dacă v-am trezit curiozitatea, bomboanele le puteţi cumpărat de aici. Vin într-un plin cu poşta normală şi costă 11 euro, aproximativ cel mai mic preţ pe care l-am putut găsi.
Comentarii la acest articol

  • Ce interesant! Dar mie oricum imi plac toate fructele acre, cand eram mica o terorizam pe mama, mancam toate lamaile din casa, si pe bunica, mancam fructele necoapte, asa, agurida, din gradina. Plus macris si mladite tinere de vita-de-vie. Si grepfruitul imi place la nebunie, afinele, porumbelele (alea chiar ca iti fac gura punga) si orice e acru. O fi de la colecist (deformat, asa m-am nascut cu el, functioneaza prost).

    Banuiesc ca bomboanele astea devin interesante pentru dulcioholici. Desi exista mai nou si stevia, inlocuitor natural de zahar, care e mai ieftin. Dar merita incercate si bomboanele, macar de curiozitate!

Comentează si tu

Read more:
Supă cremă de usturoi

Am mâncat supa aceasta acum câteva luni, la unul dintre restaurantele mele preferate din Bucureşti - Mystic Tree. Era aşa...

Close