Creveţi cu chorizo în sos BBQ

Nu pricepeam de ce se plângea toată lumea de vremea din Olanda. Ploua 1-2 ore pe zi în reprize scurte, cât să răcorească atmosfera şi să împrospăteze aerul, apoi ardea soarele pâna seara. Era vremea perfectă, destul de moderată încât să placă oricui. Dar asta a fost vara iar vara a trecut şi acum a venit toamna care e foarte toamnă. Pe lângă poeticul covor de frunze arămii, ploaia udă totul în marea partea a zilei şi vine în rafale însoţită de un vânt puternic care o face să semene unui taifun. Şi asta n-ar fi mare problemă dacă nu aş avea bicicletă. Iar când trebuie să faci un drum cu acea bicicletă, atunci simţi ce înseamnă cu adevărat toamna aici – am ajuns la destinaţie ud din cap până în picioare, cu ploaia ce mi-a intrat în şosete şi chiloţi. Un veritabil waterpark! DAAAR sunt hotărât să nu renunţ – îmi voi lua o pelerină, ghete impermeabile, o geacă groasă şi voi înfrunta din nou intemperiile.

Această defulare n-a venit fără scop, ci voiam să vă pictez un mic tablou care ar fi perfect pentru preparatul de mai jos. Un preparat aromat, cu un sos cald care să-ţi parfumeze casa şi să-ţi aburească lentilele, în care să întingi cu dumicatul până îl absorbi pe tot. Pe lângă creveţii suculenţi şi cârnatul uşor picant, puţin spanac sotat rapid în ultimul moment şi puţin ardei gras pentru crunch. O creaţie proprie pentru zile reci, cu arome mediteraneene pe care aş mânca-o în fiecare zi, făcută posibilă cu un interesant sos barbeque de la Jack Daniels.

Reţetă creveţi cu chorizo în sos BBQ

Creveţi cu chorizo în sos BBQ

Timp de pregătire: 10 minutes

Timp de gătire: 20 minutes

Porţii: 2

Ingrediente:

  • 300g creveţi
  • 10 felii chorizo
  • 1 ardei gras tăiat fâşii
  • 2 mâini spanac spălat
  • 1 ceapă, tăiată peştişori
  • 3 căţei usturoi, tocaţi mărunt
  • 1/3 cană sos barbeque
  • 1 linguriţă paprika afumată
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • ulei de măsline
  • sare, piper

Preparare:

  1. Cu câteva ore înainte sau în ziua precedentă, pune creveţii la marinat cu sosul de barbeque, zeama de lămâie, paprika afumată şi 2 linguri ulei de măsline într-un vas acoperit la frigider.
  2. Căleşte feliile de chorizo 2-3 minute, pune-le deoparte şi păstrează uleiul rămas. Căleşte creveţii câte 2 minute pe fiecare parte în uleiul rămas; nu arunca sosul pe în care i-ai marinat!
  3. În puţin ulei de măsline, căleşte ceapa peştişori până se înmoaie, apoi adaugă usturoiul şi ardeiul gras tăiat felii.
  4. Când fâşiile de ardei s-a înmuiat, adaugă creveţii, chorizo şi după 2 minute vinul şi sosul în care ai marinat creveţii.
  5. Gustă sosul şi adaugă sare şi piper, cât e nevoie, Adaugă spanacul şi lasă-l până se înmoaie, amestecând din când în când.
  6. Serveştii creveţii în sosul cald cu pâine prăjită, orez sau cartofi wedges. Enjoy!

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • Si stai sa vezi, ca vremea a fost calda vara asta. Mai ales in august. Dar sunt veri in care maximele nu depasesc 16-18 grade si ploua mocaneste. Vantul, ce sa zic, e prezent mai tot timpul, nu poti scapa de el. Asa ca trebuie sa-ti prevezi cel putin o saptamana pe vara in care sa evadezi in tinuturi mai calde. Daca vrei sa traversezi vara Franta dinspre Olanda inspre Spania (de exemplu), cu masina, va trebui sa depasesti sute de rulote si camping caruri cu numar de Olanda.
    De cateva veri, eu racesc sistematic vara, cand merg acasa (sau in tari mai calde). Deh, saltul de la 16 la 36 de grade.
    Trebuie neaparat sa incerc si eu crevetii!

    • Asa am auzit si eu… ca am fost privilegiat vara asta cu vremea. Nu vreau sa ma gandesc ce ma asteapta la iarna.

      Daaaar… banuiesc ca te obisnuiesti mai devreme sau mai tarziu cu asta. Am vazut ca olandezii deja sunt imuni la ploaie – nu poarta umbrele sau pelerine, o infrunta vitejeste :)

  • PS: Musai sa folosesc sos Jack Daniel’s sau merge si alt tip de sos barbecue cu aroma de whisky?

    • Ce te inspira, Ana :)

  • Pai olandezii sint alta rasa. Chiar alta rasa. Si belgienii la fel. Iti vei da seama de asta la iarna, cand vei vedea cercetasi (copii) in pantaloni scurti, fara strampi, fara nimic, cu picioarele dezgolite la minus cinci grade. Sau domnite olandeze in sandale. De fapt, nici nu stiu sigur daca vei vedea, asa e in Belgia, imi inchipui ca in Olanda nu e cu mult diferit. Mie mi se face pielea de gaina cand ii vad cum se exhiba la asa temperaturi.

  • Imi pace tabloult tau :) Frumoasa creatia si banuiesc ca si gustoasa

  • Are ceva daca calesc crevetii impreuna cu chorizo? Vad ca la ambele le trebuie cate 2-3 minute…

    • Creveti probabil nu vor fi asa moi, dar daca nu te deranjeaza atunci go for it!

  • A iesit super mancarea, multiumesc de reteta! Crevetii nu au fost deloc cauciucosi, desi erau dintre cei fierti in prealabil. Recomand cu caldura, miam-miam!

  • Iti apreciez creativitatea Bogdane. Si mie imi place sa merg pe carari neumblate, desi nu imi da mana sa si fotografiez rezultatul de cele mai multe ori, dar carnatii chorizo nu cred ca merita compania crevetilor. Au gustul mult prea puternic si cred ca anuleaza savoarea fructelor de mare. Pot sa dea o nota sosului, dar nu as pune si in farfurie.
    Spor la creat retete deosebite!

Comentează si tu

Read more:
chec cu mac si portocale
Chec cu mac si portocale

Exceptând vremea, care e imprevizibilă ca mine în faţa rafturilor de la magazin, începe să-mi placă din ce în ce...

Close