Crème brûlée cu vanilie

Nov 9, 2011
Bogdan

Dacă ar fi să aleg un desert pe care să-l mănânc toată viaţa, aş alege fără urmă de regret crème brûlée. Şi nu, nu mă refer la crema de zahăr ars pe care o cunoaştem cu toţii, ci la budinca de vanilie franţuzească cu un strat fin de caramel pe deasupra. O mare parte din farmec la acest desert e contrastul dintre caramelul crocant, pe care-l spargi la început, şi crema catifelată ce se ascunde sub el. Dacă îţi place vanilia sau caramelul, e un desert pe care musai trebuie să-l încerci. E tare uşor de făcut, atât timp îi acorzi atenţia cuvenită, adică încălzirea gălbenuşurilor cu atenţie şi coacerea cremei înconjurată de apă. Pentru mine, nu e prima dată când fac desertul dar este pentru prima oară când folosesc o torţă de bucătărie, o jucărie care caramelizează sau face crustă instant şi ramekins-urile de la Kitchen Shop. Cum s-a întâmplat şi cu brownies-urile, şi la crème brûlée am mâncat toate porţiile :)

Reţetă Crème brûlée


Ingrediente:
– 4 gălbenuşuri
– 400 ml smântână lichidă
– 1/4 cană zahăr + 3-4 linguriţe
– vârf de sare
– 1 păstaie vanilie sau 2 linguriţe extract vanilie

Preparare:
Porneşte cuptorul la 150 grade/treaptă minimă şi lasă-l să se încălzească. Curăţă păstaia de seminţe şi aruncă-le pe amândouă într-o oală, alături de smântâna lichidă. Fiarbe smântâna până dă în clocot şi începe să se formeze o spumă la suprafaţă. Pune smântâna deoparte să se răcească 10-15 minute şi să se infuzeze cu vanilie.

Bate gălbenuşurile cu 1/4 cană zahăr şi vârful de sare până zahărul s-a dizolvat. Dacă foloseşti extract de vanilie, adaugă-l la gălbenuşuri, nu la smântână. Scoate păstaia de vanilie din smântână şi toarnă smântâna treptat peste gălbenuşuri amestecând bine. Gălbenuşurile nu se vor coagula dacă adaugi smântâna treptat şi o amesteci în continuu.

Strecoară crema dacă are impurităţi şi toarn-o în formele ceramice. Pune formele într-o tavă înaltă pe care o umpli cu apă fierbinte până la jumătate. Acoperă tava cu o folie de aluminiu şi pune-o în cuptorul preîncălzit. După 30 minute, înlătură folia şi mai lasă crema încă 10-15 minute până s-a închegat. Scoate formele din tavă, lasă-le să se răcească apoi acoperă-le cu folie de plastic şi pune-le la frigider pentru 4 ore sau peste noapte.

Înainte de a servi, presară o linguriţă de zahăr pe fiecare formă şi caramelizează-l cu torţa sau cu funcţia de grill de la aragaz. Enjoy!
Comentarii la acest articol

  • eu am tinut-o la cuptor aproape 60 minute si s-a inchegat doar la suprafata, dedesubt era lichid. nu stiu daca am dat eu cuptorul pe o functie aiurea, sau e din cauza apei din tava, sau trebuia sa tin mai mult in cuptor??

    • Sa stii ca se mai incheaga la frigider in cele 4 ore cat va sta. Eu le-am tinut cam 50 minute si se inchegasera crema din fiecare forma mai putin una. La frigider s-a intarit bine :)

  • Cate castronele au iesit din cantitatile de mai sus? Daca nu am pastaie de vanilie, deci n-am ce infuza, mai fierb smantana dulce? Multumesc.

    • Au iesit vreo 4 castronele, deci 100 ml per recipient. Fierbe smantana dulce si toarn-o calda peste oua ca sa le cresti temperatura si sa se inchege mai bine in cuptor. Daca ai facut o budinca din oua pana acum, stii cum sa procedezi :)

Comentează si tu

Read more:
Jurnal de SUA: pui de baltă, rulote cu mâncare şi Whole Foods

Deseori, motivul pentru care tac pe blog e că ori sunt în pană de inspiraţie, ori sunt departe de bucătărie...

Close