Cremă de caramel de portocale și stafide îmbătate

În serile friguroase de iarnă, când te apucă pofta de dulce şi nu-ţi vine să ieşi din casă nici să iei apă, trebuie să te mulţumeşti cu ce ai în casă.  Pentru mine, în casă nu erau decât ouăle, laptele, zahărul şi niste spice-uri pentru dulciuri. Prima opţiune pentru a-mi potoli setea de dulce era crème brulée, dar parcă nu aveam la dispoziţie câteva ore să aştept să se închege cum trebuie. Aşa că nevoia m-a adus la un desert ce-mi aduce aminte de copilărie, pe lângă compotul de anans sau plăcinta cu mere. Crema de caramel sau de zahăr ars este un desert fără riscuri – dacă reuşeşti să treci de proba de foc (caramelul) fără răni şi leziuni, eşti aproape la mal. Iar partea bună e ingredientele de calitate nu contează aşa mult atât timp cât se intăreşte crema.

Reţetă cremă de caramel


Clasica cremă de caramel

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 1 hour

Porţii: 6

Ingrediente:

    Pentru caramel
  • 100g zahăr
  • 3 linguri suc de portocale
  • Pentru cremă
  • 3 ouă
  • 375ml lapte (vezi *Note)
  • 100g zahăr
  • 1 linguriţă extract vanilie
  • 1 vârf de sare
  • 1 linguriţă coajă de portocală rasă
  • Pentru stafide îmbătate
  • 100g stafide
  • 2 linguri rom

Preparare:

  1. Încălzeşte cuptorul la 200C/treapta medie şi lasă stafidele să se înmoaie cu romul şi puţină apă caldă.
  2. Pune 100 grame zahăr într-un vas cu sucul de protocale la foc mic până se face arămiu. Dacă zahărul nu se caramelizează uniform, inclină vasul şi încearcă să acoperi cu caramel zahărul netopit. Ai grijă să nu iasă fum fiindcă semnul unui caramel amar.
  3. Odată ce ai obţinut caramelul, întinde-l pe pereţii vasul de iena şi acoperă-i pereţii înclinându-l în părţi până tot interiorul e acoperit de caramel. Lasă vasul să se răcească.
  4. Bate ouăle şi adaugă treptat zahărul, laptele, vanilia şi coaja de portocală. Pune compoziţia astfel obţinută în vasul cu caramel. Pentru a găti crema uniform, pune tava cu crema de caramel într-una mai mare, umplută cu apă fierbinte şi pune-o în cuptor 50 minute - 1 oră.
  5. Adaugă din când în când apă pentru a o completa pe cea care se evaporă. Scoate crema când începe să se rumenească şi e aproape închegată. Lasă crema să se răcească şi pune-o în frigider aproximativ o oră.
  6. Înainte de a o servi, separă crema de pe margini cu un cuţit crema de pereţii vasului, pune o farfurie deasupra şi întorce-o repede.
  7. Serveşte crema cu stafidele scurse de lichid. Enjoy!

Note/observaţii:

Pentru o versiune mai catifelată, pune 200ml smântână pentru frişcă şi 175ml lapte.

Pentru a evita accidente cu caramelul întins, foloseşte un vas de ceramică sau iena care rezistă pe aragaz, iar apoi în cuptor.





Comentarii la acest articol

  • […] This post was mentioned on Twitter by Dan Sandu, blogculinar. blogculinar said: Ce iese intr-o seara friguroasa din oua, lapte si zahar http://fb.me/HVgORMYJ […]

  • Sigur e fffff buna, dar din reteta in sine lipseste… laptele. Eu stiu cand si cum se adauga acest ingredient, dar te rog sa rectifici si sa introduci si laptele in prepararea acestei delicioase creme.

    • Laptele era la ingrediente, iar eu am uitat sa-l includ in preparare. Editat, multam Anca!

Comentează si tu

Read more:
chec cu mac si portocale
Chec cu mac si portocale

Exceptând vremea, care e imprevizibilă ca mine în faţa rafturilor de la magazin, începe să-mi placă din ce în ce...

Close