Clafoutis cu ciocolată şi zmeură

Am citit acum ceva timp o ştire cum că în viitorul apropiat ciocolata va deveni un produs de lux pentru că ţara de unde provin boabele de cacao, Coasta de Fildeş, e lovită de conflicte şi război, neştiindu-se dacă va putea să acopere globului. De când am citit asta, mi s-a implantat cumva în subconştient ideea că în curând voi rămâne fără ciocolată şi trebuie să fac provizii pentru zilele negre (mai bine zis albe). Aşa că aproape de fiecare dată când intru în magazin, ajuns invariabil la raftul de ciocolată şi caut vreun sortiment la ofertă ori unul nou sau exotic. Tot făcând asta, am ajuns să am în casă şi la serviciu atâta ciocolată încât i-am pierdut şirul. Dar nu mă plâng! Nu poţi să ai niciodată prea multă ciocolată nu?

Revenind la reţetă, cea de mai jos este una dintre numeroasele de pe blog cu ciocolată. După prima mea experienţă tare plăcută cu clafoutis (cu pere şi migdale), am zis că o reţetă aşa simplă şi versatilă merită repetată şi cu alte ingrediente.  Compoziţia e simplă, nu prea dulce sau greţoasă iar ciocolata cu zmeura se complimentează aşa bine încât îţi vine să mănânci toate porţiile deodată. Ciocolata se lasă, zmeura se ridică la suprafaţa aluatului şi obţii aşa un aluat în trei straturi deliţios.

Reţetă clafoutis cu ciocolată şi zmeură

<

Clafoutis cu ciocolată şi zmeură

Rating: 51

Timp de pregătire: 15 minutes

Timp de gătire: 40 minutes

Porţii: 6-8

Clafoutis cu ciocolată şi zmeură

Ingrediente:

  • 250g zmeură
  • 200g ciocolată amăruie (sau cu lapte)
  • 1 cană făină
  • 200ml (1 cană) lapte
  • 100ml (1/2 cană) smântână dulce
  • 1/2 cană zahăr
  • 6 ouă, uşor bătute
  • 1 linguriţă extract vanilie

Preparare:

  1. Presară zmeura dezgheţată în formele de ceramică sau în tava pe care o vei folosi. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 180°C.
  2. Într-un robot de bucătărie, combină făina, zahărul şi ciocolata şi mixează până ingredientele devin o pudră omogenă.
  3. Combină apoi ingredientele umede (ouăle bătute cu laptele, smântâna dulce şi vanilia) cu cele uscate, amestecă bine şi apoi toarnă compoziţia peste zmeură.
  4. Pune clafoutis-ul la cuptor pentru 30-40 minute, până se încheagă şi se rumeneşte uşor pe margini. Serveşte-l uşor cald sau la temperatura camerei. Enjoy!

Note/observaţii:

Pentru desert, poţi folosi zmeură de la congelator dezgheţă în prealabil.

Eu am înjumăţit cantităţile fiindcă nu voiam o porţie aşa mare. Cu cantităţile date în reţetă, iese o tavă de 22-25cm diametru.

<

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • mmm…super bun !

  • arata foarte bine.. o sa o incerc cu siguranta :) nu am mai intrat pe site-ul asta pana acum, eu de obicei luam retele de pe http://www.prajiturii.com :) o sa revin sa iti spun cum mi-a iesit :D

    • Luai retetele de pe propriul blog? :D

  • exact! pentru ca propriul meu blog este singurul loc unde pastrez retetele cu prajituri… nu le am intr-un caiet cu notite sau ceva asemanator :P

  • este minunat acest desert. eu nu gasesc insa formele din ceramica. de unde se pot cumpara?

    • Esti din Bucuresti, Silvia? Daca da, incearca Kitchen Shop din AFI :)

Comentează si tu

Read more:
Gem de hibiscus

Ştiu, din hibiscus se face de obicei ceai. Dar fiind o floare aşa aromată, m-am gândit să încerc ceva diferit....

Close