Chocolate chip cookies sănătoase

Un lucru care-mi place la oraşele din Vest şi pe care la noi nu-l prea găseşti este amestecul de culturi şi naţionalităţi din care rezultă un peisaj foarte interesant pentru un gurmand. Pe aici cel puţin găseşti un restaurant pentru aproape orice specific ţi-ai dori dar şi magazine pentru comunităţile mai mari din zonă. Prima dată am dat peste un supermarket asiatic unde, deşi miroase cam dubios, găseşti cam orice ingredient chinezesc, thai, japonez sau indian ţi-ai dori. Apoi am găsit ce acum câteva zile a devenit cel mai mare supermarket bio, unde au de toate de la fructe şi legume, la pâine proaspătă, sucuri sau zeci de brânzeturi. A urmat magazinul oriental, de unde am luat, printre altele, halloumi, feta şi un ceai aromat cu smochine, curmale şi mere. Iar una dintre descoperirile de care am fost cel mai încântat a fost magazinul de expaţi, cu produse din US, UK şi Australia. M-am bucurat să găsesc pastă de vanilie, chocolate chips care fac obiectul postării de azi, pop-tarts şi o groază de alte chestii de care ştiam din filme sau din citite.

Imediat ce am găsit fulgii de ciocolată, mi-a venit în minte un desert la care pofteam de ceva timp dar nu l-am făcut fiind puţin reticent din cauza ingredientelor. Aluatul clasic se face cu muuult unt, 2 căni de zahăr şi câteva ouă şi nu se prea potriveau profilului blogului meu.  Aşa că am găsit o reţetă alternativă, chiar de post sau vegană, din care ies nişte fursecuri tare gustoase ce se pot mânca fără sentimente de vinovăţie. Fursecurile au fost însoţite de o foarte simplă îngheţată la fel de sănătoasă – o banană tăiată felii, îngheţată şi apoi pasată la robot cu puţină pastă de vanilie. O genială combinaţie şi iată cum o reproduceţi la voi acasă:

Reţetă chocolate chip cookies (fursecuri sănătoase cu fulgi de ciocolată)

Chocolate chip cookies

Timp de pregătire: 10 minutes

Timp de gătire: 9 minutes

Porţii: 10-14

Ingrediente:

  • 1 cană făină integrală
  • 4 linguri ulei de cocos
  • 2/3 căni zahăr brun
  • 1/4 cană sos de mere
  • 1 linguriţă extract/esenţă de vanilie
  • 1 vârf de sare
  • 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriţă praf de copt
  • 1/2 cană chocolate chips

Preparare:

  1. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 180C.
  2. Combină sosul de mere cu uleiul, apoi adaugă zahărul, extractul de vanilie, sarea, praful de copt şi bicarbonatul. Amestecă bine cu un tel până zahărul s-a dizolvat.
  3. Adaugă jumătate de cană de făină, încorporeaz-o, apoi restul de făină şi, în final, fulgii de ciocolată.
  4. Pune câte o linguriţă din compoziţie (sau lingură, pentru fursecuri mai mari) pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  5. Coace fursecurile pentru cam 8 minute, dacă le vrei moi sau 10-11, pentru fursecuri mai ferme. Savurează fursecurile reci, poate cu puţină îngheţată. Enjoy!

Note/observaţii:

Poţi înlocui zahărul brun cu zahăr muscavado pentru o aromă şi o culoare de caramel.

În loc de unt de cocos, poţi folosi 2 linguri de unt şi 2 linguri de ulei vegetal.

Reţeta a picat la fix, fiindcă azi e ziua internationala a vegetarianismului iar ciocolata merge perfect la sărbători. Merge perfect oricând, de fapt…

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • Te invidiez pentru acele magazinase de care povestesti…:P
    Iar desertul este super, bineinteles!

    • Angi, e intr-adevar un lucru tare bun pentru niste gurmanzi amatori. :)

  • Buna Bogdan,

    urmaresc de ceva vreme blogul tau si am incercat cateva retete ( mai ales dulciurile ) ; toate mi-au iesit foarte bune. Acum scuza-mi ignoranta dar cum se face sosul de mere?

    • Ioana, ma bucur ca le-ai incercat si sper sa-mi dai si feedback pe viitor daca ceva nu-ti place/iese. Eu cumparam sosul de mere de la Mega dar vad ca se face usor si acasa

Comentează si tu

Read more:
Dulciuri din India: Burfi de ciocolată

Nu ştiu despre voi, dar eu nu reuşesc să mă înţeleg cu curry-ul galben pe care-l folosesc indienii mai peste...

Close