Cheesecake pufos cu sos de caramel sărat

O să spuneţi că sunt prea multe dulciuri care atentează la siluetă. Dar să fim serioşi, de ce să nu te bucuri puţin de la dolce vita? Asta a fost şi gândul meu când căutam o variaţie de la clasicul cheesecake pe care l-am făcut de multe ori până acum. Cheesecake-ul în cauză are o textură mai pufoasă decât precedentul său, datorită albuşurilor bătute spumă şi în loc de un gem dulce-acrişor pe deasupra, brânzosul tort este inundat cu un sos de caramel făcut în casă (desigur!). Va ieşi un tort destul de mare, aşa că merge perfect la o aniversare.

Reţetă cheesecake pufos cu sos de caramel

cheesecake cu caramel

Cheesecake pufos cu sos de caramel sărat

Timp de pregătire: 30 minutes

Timp de gătire: 2 hours

Porţii: 10

Ingrediente:

    Pentru blat:
  • 200 grame biscuiți digestivi
  • 125 grame unt
  • 1 lingură
  • Pentru crema de brânză:
  • 900 grame cremă de brânză la temperatura camerei
  • 1/4 cană smântână lichidă
  • 115 grame unt moale
  • 1 cană zahăr
  • 5 ouă
  • 2 linguri amidon (merge şi făină)
  • coajă de la o lămâie
  • Pentru sosul de caramel:
  • 240 grame zahăr
  • 80 ml apă
  • 115 grame unt
  • vârf de sare
  • 150 ml smântână lichidă

Preparare:

  1. Pentru blatul de biscuiţi, sfărâmă biscuiţii bine, amestecă-i cu untul topit în prealabil şi cu cacaua. Tapetează amestecul rezultat pe fundul unei forme de tort şi dă-o la un cuptor încălzit dinainte 20-30 de minute. Odată ce s-a răcit, lasă-l să se răcească.
  2. Pentru crema de brânză, separă albuşurile de gălbenuşuri. Pune într-un vas crema de brânză, coaja de lămâie, amidonul, zahărul, smântâna lichidă şi untul moale. Amestecă având grijă să nu intre prea mult aer in compoziţie (foloseşte o lingură de lemn în loc de tel).
  3. Adaugă gălbenuşurile unul câte unul până sunt încorporate în compoziţie. Separat, bate albuşurile spumă şi încorporează-le uşor în compoziţie. Foloseşte o lingură de lemn, amestecând de sus spre fundul vasul ca să rămână albuşurile tari.
  4. Toarnă totul peste blatul de biscuiţi. Îmbracă tava de tort cu folie de aluminiu pe margini şi pe fund şi pune-o într-o tavă de cuptor în care torni apă caldă. Se foloseşte metoda asta pentru a găti crema de brânză uşor, fără să o ardă. Pune totul într-un cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 1 oră şi jumătate. După acest timp opreşte cuptor, deschide uşa şi lasă cheesecake-ul să respire 30 minute. După ce s-a răcit, pune-l la frigider câteva ore sau peste noapte.
  5. Pentru sosul de caramel, pune într-o oală apa cu zahărul şi vârful de sare la foc mediu până zahărul începe să se dizolve. E foarte important să nu fie mai mult de 80 ml apă pentru că atunci se face sirop, nu caramel. Dacă ai îndoieli, măsoară cu o lingură de bucătărie, care are capacitatea de 14 ml. Nu mesteca până ce zahărul s-a făcut maroniu, apoi adaugă untul. Dacă unele părţi se fac mai greu, înclină oala sau scurtur-o. Odată ce untul s-a topit şi l-ai încorporat în caramel, ia oala de pe foc, adaugă smântâna mestecând încontinuu şi pune caramelul pe foc mic, 10-15 mediu până are consistenţa unei creme. Când ai adaugat smântâna, caramelul va face spume, dar o să iasă perfect atât timp cât mesteci bine. Sosul merge perfect şi pe îngheţată, clătite sau vafe.
  6. Prezentarea lasă de dorit, fiindcă în vâltoarea unei aniversări e cam greu să îi iei omului felia din faţa ochilor să faci poze. Dar a ieşit genial, dacă-ţi plac cheesecake-urile dulci. Eu tind să le aleg pe cele cu un gust mai discret.

cheesecake pufos




Comentarii la acest articol

  • Din cate stiu eu, cheescake-ul original se face fara faina sau amidon, banuiesc ca, adaugand faina sau amidon nu se va mai aseaza cum face de obicei dupa ce se receste :( fiind scos din cuptor :P
    Am dreptate ?
    In rest felicitari pentru reteta, arata bine :D si pentru blog, am sa mai intru cu siguranta !

    cu drag Anastasia :)

    • Hello,

      Ai dreptate, cheesecake-ul se face fara amidon. Eu am adaugat pentru ca era cam multa pasta lichida si voiam sa ma asigur ca-i ferm Am facut aici unul ca la carte, fara prafuri.

      Multam de vizita si te mai astept pe aici! :)

Comentează si tu

Read more:
chec cu mac si portocale
Chec cu mac si portocale

Exceptând vremea, care e imprevizibilă ca mine în faţa rafturilor de la magazin, începe să-mi placă din ce în ce...

Close