Chec cu kaki, migdale şi smochine

Nov 27, 2013
Bogdan

Ați auzit de kaki? Nici eu până acum câțiva ani când l-am văzut pe taraba aprozarului de unde îmi luam eu fructe. Nu părea prea apetisant, având coaja ușor lovită și nu mirosea a nimic. Dar împrins de curiozitate am zis să profit de ocazie și să-l încerc. Nu aș putea să vă descriu exact gustul, dar cred că seamănă cu papaya – are o aromă vagă de mango sau piersică și o textură cremoasă cu puține fibre. Nu m-a impresionat prea tare așa că l-am uitat până recent, când l-am văzut la tarabele din piața locală. Și cum opţiunile la fructe în perioada asta mai friguroasă sunt limitate, am mai luat câteva să le adaug unui mix de fructe pe care obișnuiesc să-l mănânc seara. Am uitat de ele într-un sertar în frigider vreo câteva zile până au prins o textură foarte moale, făcându-le cam nepotrivite pentru o salată. Aşa că am profitat de ocazie şi am făcut o cercetare rapidă să văd cu ce s-ar potrivi fructul ăsta exotic.

După câteva căutări prin cartea virtuală de rețete, am pus mai multe rețete cap la cap și a iesit ceva uimitor. Spun asta în condițiile în care mă feresc de obicei de checuri (gătit, comandat în cafenele sau cumpărat) pentru că sunt uscate și fade. Cele postate pe blog, alături de cel de jos, nu intră in categoria ante-menționată. Sunt umede, lipicioase, parfumate și gustoase, cu sau fără o cafea ori un ceai alături. Iar checul cu kaki e lipicios, fără a părea necopt, se topește în gură iar migdalele și smochinele echilibrează perfect textura, dând o crocănțeală (crunch, adică) interesantă. Desigur, puteţi înlocui smochine cu alte fructe uscate care vă plac (poate papaya sau mango) iar în loc de migdale, poate merg şi nişte caju sau, mai bine, fistic. Revin în zilele ce urmează cu nişte povestiri despre cele mai recente călătorii ale mele. Până atunci, aveţi grijă de voi!

chec cu kaki


Chec cu kaki, migdale şi smochine

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 1 hour, 20 minutes

Porţii: 6-8

Chec cu kaki, migdale şi smochine

Ingrediente:

 • 1 + 3/4 căni făină
 • 50g unt, tăiat cuburi
 • 2 ouă
 • 3/4 căni zahăr
 • 100g smochine uscate, tăiate cuburi
 • 100g migdale crude, tocate grosier
 • 1 cană piure de kaki (cam 2-3 fructe, curățate de coajă și pasate)
 • 1/2 linguriță nucșoară rasă
 • 1/3 linguriță cardamom verde, măcinat
 • 1 vârf sare
 • 1 linguriță extract de vanilie
 • 1 linguriță bicarbonat de sodiu

Preparare:

 1. Preîncălzește cuptorul la 170C. Unge o formă de chec cu puțin ulei și tapeteaz-o cu hârtie de copt.
 2. Amestecă ingrediente uscate (zahărul, făina, nucșoara, bicarbonatul și sare), apoi combină-le cu unt folosindu-te de degete. Textura ar trebui să fie una nisipoasă, ca atunci când faci pate brisee.
 3. Adaugă apoi ouăle, unul câte unul, amestecând cu un tel, vanilia și piureul de kaki.
 4. Încorporează apoi migdalele tocate și smochinele uscate.
 5. Toarnă compoziția în forma de copt și coace checul pentru aproximativ 1 oră, 1 oră și 20 min. Checul e gata când o scobitoare introdusă în aluat iese curată.
 6. Lasă checul să se răcească și servește-l alături de un ceai sau o cafea. Enjoy!

chec cu smochine si kaki

 Comentează si tu

Read more:
Somon cu cartofi în unt

Prânzul decadent a constat din somon la cuptor, copt într-o folie de aluminiu cu o pastă de roșii și ardei...

Close