Chec cu mirodenii şi curmale

Până acum n-am avut ocazia să-mi exersez aşa bine creativitatea în bucătărie – aveam nevoie de nişte gramaje şi proceduri pentru inspiraţie, altfel mi-era teamă că îmi va ieşi ceva fără gust. Dar pe măsură ce-am dobândit puţine cunoştinţe de bază în domeniul gătitului şi mi-am optimizat papilele gustative, am reuşit să deviez de la reţeta originală fără riscuri de nereuşită. Reţeta de mai jos, checul condimentat, este o combinaţie dintre banana bread (pâine cu banane), pain d’epice (pâine cu condimente) şi arome orientale, date de curmale. Judecând după cât de mult mi-au plăcut curmalele în chec, sigur le voi mai folosi pe viitor şi la alte bunătăţi.

Reţetă chec cu mirodenii şi curmale


Ingrediente:
– 2 căni făină
– 125 grame unt (la temperatura camerei)
– 3 ouă
– 3/4 căni zahăr brun
– 1 cană curmale
– 4 linguriţe bicarbonat de sodiu
– 1/2 cană lapte
– 1 linguriţă ghimbir pudră (eu am folosit ghimbir confiat)
– 1 şi 1/2 linguriţe scorţişoară
– 1/2 linguriţă nucşoară
– 1/4 linguriţă cardamom
– 1 linguriţă coajă rasă portocală
– 1 linguriţă zeamă de lămâie
– 2 banane coapte

Preparare:
Pune cam 300 ml apă la încălzit. Curăţă curmalele de sâmburi, pune-le într-un castron şi presară 3 linguriţe de bicarbonat de sodiu peste ele. Toarnă apă fierbinte peste ele şi lasă-le 20-30 minute la înmuiat. Amestecă într-un castron făina cu mirodeniile uscate şi pune-l deoparte. Freacă untul cu zahărul până cel din urmă se dizolvă.

Scurge curmalele de apă şi amestecă-le într-un robot de bucătărie, cu bananele şi ghimbirul confiat, în caz că foloseşti, până obţii o pastă consistentă. Amestecă untul şi zahărul cu pasta de curmale, apoi cu ouăle, unul câte unul. Adaugă alternând laptele şi făina.

Unge o tavă de chec sau de tort cu unt, toarnă amestecul şi pune totul la cuptor 30-40 minute sau până scobitoarea iese curată din aluat.

Checul merge perfect la micul dejun, cu o cafea sau un ceai. E puţin lipicios (deci nu uscat) are gust de caramel şi se simt toate mirodeniile. Mi-a ajuns pentru toată săptămâna chiar şi pentru împărţit prin birou. Nişte nuci sau migdale ar fi mers bine în blat, sau chiar nişte bucăţi de ciocolată. Ideea e că se combină cu multe ingrediente cu uşurinţă. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • E interesanta ideea, cred ca o sa il incercam cu fistic (si el merge bine cu mirodeniile orientale) si cu apa de trandafiri, tot in ton. :)

  • Foarte interesanta reteta, am o nedumerire insa, la ingrediente nu este trecute banane doar la metoda. Se pun si banane??? Te rog sa mi raspunzi vreau sa l incerc de sf. Nicolae:) Pupici

    • Buna Diana. Sunt trecute la ingrediente 2 banane, le pasezi si le amesteci cu curmalele. Pentru un plus de gust, poti adauga nuci macinate sau fructe confiate taiate cubulete. Spor!

Comentează si tu

Read more:
Electrolux duce Passion4Cooking la nivel national

Nu ştiu despre voi, dar pentru mine zona Ardealului are un loc special în inimă. Aşa că atunci când Roxana...

Close