Chec lipicios cu curmale şi ciocolată

Aug 13, 2013
Bogdan

Vara nu e sezonul cel mai bun pentru un blog culinar. Cum supele se mănâncă mai mult iarna, strugurii toamna, aşa şi postările aşteaptă să se coacă undeva în lista de drafturi. Iar timpul dedicat în mod tradiţional gătitului, făcutului de poze şi scrisului de reţete se duce în alte proiecte personale. Ba o fugă până acasă, ba levenit la plajă în rarele ocazii când e soare. Şi printre proiectele personale, am perseverat în a merge la sală.

Merg mai bine de câţiva ani, dar în ultimul timp m-am cam delăsat. Renunţasem la a mai alerga pe bandă acum câteva luni pentru că deja mergeam pe bicicleta zilnic vreo 30 minute şi tindeam să-mi scurtez exerciţiile din plictiseală. Aşa reveneam la obiceiurile din liceu când preferam să fiu scutit de la sport decât să mă transpir prin sălile de sport. Dar după ce am avut o febră musculară la spate ce a durat câteva zile de la contorsionat la yoga, am început să alerg din nou. Am făcut-o cu un 8 km/h, aproape constant, timp de aproximativ 20 minute, tare mirat că am putut îndura atât din prima.

Aşa că după acele minute alergat şi încă o oră de yoga pentru avansaţi, m-am simţit ca un milion de dolari. Ca şi cum am anulat efectul a 8 ore de stat la birou sau al ciocolatei mâncate la orele târzii ale nopţii. Şi un sentiment de euforie, de pace interioară cum credeam că numai o vacanţă îţi poate oferi. E un reminder pentru cât de important e sportul într-o viaţă echilibrată, alături de mâncatul sănătos pe care încerc să-l promovez de căţiva ani. Sper să fie şi o încurajare pentru voi să mergeţi la sală mai regulat sau în parc pentru 20-30 minute de alergat.

Ca să revenim la ale noastre, reţeta de azi s-a nimerit alături de o postare despre mersul la sală deşi nu se prea potrivesc. Checul nu-i chiar o bombă calorică dar merge perfect la micul dejun pentru vor fi arse caloriile de-a lungul zilei. E pufos, lipicios, parfumat şi ciocolătos. E ca budinca lipicoasă englezească, dar într-o formă mai uşor de transportat şi mai uşor de făcut.

Reţetă chec de curmale şi ciocolată

chec cu curmale

Chec cu curmale şi ciocolată

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 1 hour

Porţii: 10-12 felii

Ingrediente:

  • 250g pastă de curmale (aprox. 30 buc)
  • 2 ouă
  • 70g unt moale
  • 70g zahăr brun (1/2 cană)
  • 200ml apă (1 cană)
  • 200g făină (2 căni)
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 2 linguriţe bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 1/2 linguriţă nucşoară
  • 1/2 linguriţă sare
  • 100g ciocolată topită
  • 50g fulgi de ciocolată (opţional)

Preparare:

  1. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 170C. Unge o tavă de chec cu puţin ulei şi tapeteaz-o cu hârtie de copt.
  2. Încălzeşte curmalele (sau pasta) cu apă într-o crăticioară pe foc mic până se combină, 2-3 minute după ce dă în clocot. Adaugă bicarbonat de sodiu şi lasă compoziţia deoparte să se răcească.
  3. Combină condimentele uscate cu făină, sarea şi praful de copt într-un castron şi pune-le deoparte.
  4. Separat, bate untul cu zahărul până se aerează, apoi adaugă ouăle unul câte unul şi vanilia.
  5. Încorporează apoi cu o spatulă pasta de curmale, ciocolata topită şi răcită apoi ingredientele uscate,
  6. Transferă compoziţia în tavă şi pune checul la copt pentru o oră. Verifică dacă e copt în interior folosind o scobitoare.
  7. Serveşte checul călduţ, cu o cană de lapte. Enjoy!

chec cu ciocolata si curmale




Comentarii la acest articol

  • Sticky toffee pudding :D, am preparat-o de cateva ori pe saptamana, timp de 6 luni, cand am muncit la Royal Marine Hotel Dublin. Nu mereu usor de facut, adica tre sa fi atent bine la proportii.
    Fain!

  • Scuze,dar nu am inteles,cand se adauga curmalele in compozitie? Si pot fi inlocuite si cu alte fructe uscate,de exemplu prunele?

    • Le adaugi dupa oua si nu cred ca le poti inlocui. Pasta aceea lipicioasa de curmale face tot farmecul prajiturii :)

  • Eu am nimerit o data din greseala la un curs de yoga pentru avansati si mi-am jurat sa nu mai calc pe acolo, ca m-a durut ceafa vreo saptamana dupa el. Interesant e ca instructorul, care ne indemna heartily sa ne lasam spiritul sa haladuiasca si sa ne desprindem de lumea materiala in timpul cursului, s-a dus dupa aceea glont la un restaurant cu autoservire, l-am vazut cu ochii mei facand coada la casa…bine, e adevarat ca nu m-am uitat ce luase. In alta ordine de idei, mie imi placea foarte mult programul de aerobic de la o sala de sport din Bucuresti si aici nu-l regasesc nicicum, acum fac ceva tae bo advanced dupa dvd-uri, dar nu e acelasi lucru…

    • :))) Ce tare! Ala de avansati e intr-adevar cam intimidant dar ar trebui sa incepi de la 0 si incet incet sa-ti investi corpul sa te asculte. Poate Body Balance ti-ar prii, stiu ca prin Belgia au Health City (unde sunt eu) care tine astfel de cursuri.

Comentează si tu

Read more:
Sos de busuioc şi usturoi pentru grătar

De când mi-am luat o tigaie cu grătar, îmi vine să pun totul pe grătar, de la un banal piept...

Close