Burgeri de vinete şi feta cu sos de avocado

Nu credeam că o să-mi lipsească vara de la noi, dar parcă mi-e dor puţin de caniculă. Aici e o săptămână mohorâtă în care de-abia dacă prinzi 1 oră de soare pe zi. Trecând peste asta, de mai bine de o săptămână mi-am revenit în ritm – am început să gătesc şi altceva în afară de sandvişuri şi paste. Iar burgerii ăştia sunt printre cele mai delicioase preparate fără carne ce mi-au încântat papilele. Sunt uşori, au o aromă genială şi textura ce parcă imită perfect carnea tocată. Cu sosul de avocado proaspăt şi răcoros, cred că burgerii sunt o schimbare binevenită de la grătarul cu multe cărnuri din perioada verii. Vă recomand neapărat să-i încercaţi şi dacă, prin absurd, nu vă place să veniţi să mă trageţi de ureche că trebuie să fie ceva în neregulă cu mine. Revin zilele viitoare cu nişte reţete lejeră pentru vara calduroasă pe care mi-o doream. Până atunci, spor la bucătăreli!

Reţetă burgeri de vinete şi feta şi sos de avocado

Burgeri de vinete şi feta cu sos de avocado

Timp de pregătire: 30 minutes

Timp de gătire: 40 minutes

Porţii: 6-8

Ingrediente:

    Pentru burgeri:
  • 3 vinete mari (vezi Note*)
  • 1 ceapă mică
  • 2 căţei usturoi
  • 1 gălbenuş
  • 1 cană pesmet sau firimituri de pâine
  • 1/2 linguriţă paprika
  • 1 linguriţă mix italian de ierburi sau chimion
  • 2 linguriţe pătrunjel tocat
  • 1 linguriţă mentă tocată
  • 180g feta
  • 6-8 chifle
  • câteva felii de roşii şi frunze de salată, pentru garnisit
  • 2-3 linguri făină
  • ulei de măsline
  • sare, piper
  • Pentru sosul de avocado:
  • 2 avocado
  • 2-3 linguri creme fraiche
  • 1 linguriţă zeamă lămâie
  • sare, piper
  • 1 lingură busuioc tocat

Preparare:

  1. Dacă vinetele sunt mari, taie-le felii mari, presară sare peste ele şi lasă-le 30 minute pentru a scăpa de gustul amar al cojii. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 180°C.
  2. Taie vinetele felii şi întinde-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Stropeşte-le cu puţin ulei vegetal, condimentează-le cu nişte sare şi piper şi lasă-le la cuptor 30-40 minute.
  3. Pentru sos, amestecă avocado tăiat cubuleţe cu sucul de lămâie, creme fraiche pasând cu furculiţa avocado-ul. Adaugă sare şi piper după gust şi ţine sosul la rece până serveşti burgerii.
  4. Căleşte ceapa tocată mărunt în puţin ulei de măsline 2 minute, apoi adaugă usturoiul tocat pentru 30 secunde. Când vinetele s-au copt, păstrează 4-5 felii iar pe restul pasează-le într-un robot de bucătărie alături de ceapă şi usturoi.
  5. Adaugă pesmetul, brânza feta, condimentele şi pasează-le în robot preţ de 30 secunde. Scoate compoziţia într-un castron, adaugă cele 4-5 felii de vinete tocate grosier (pentru textură), gălbenuşul şi eventual nişte pesmet sau firimituri de pâine dacă vezi că burgerii nu-şi păstrează forma. Adaugă sare şi piper la sfârşit, după gust.
  6. Formează burgeri din compoziţie şi tăvăleşte chiftelele aplatizate prin făină. Încălzeşte într-o tigaie puţin ulei de măsline şi prăjeşte burgerii cam 2-3 minute pe fiecare parte.
  7. Serveşte burgerii cu nişte frunze de salată, felii de roşii şi sosul de avocado. Enjoy!

Note/observaţii:

Eu am avut 3 vinete mai subţiri, aşa că am adăugat şi o bucată de zucchini galben la amestec. Reţeta originală conţine maioneză în plus şi mai mult pesmet în compoziţie. Cred că varianta mea e mai lejeră :)

Sexy close-up:




Comentarii la acest articol

  • Chiar am primit niste mango bio si ma gandeam ce sa fac cu ele (mananci doar asa, dar cate poti?), asa ca reteta asta a ta ma incanta. M-am pierdut putin la creme fraiche. Ce e aia? Se cumpara din magazin sau o faci tu?
    Si inca ceva? Ce contine ierburile italiene? Sa fie cu rozmarin, dar apoi?
    Nu aruncati cu pietre, va rog! Aici intreaba un amator!

    • Hey Alina!
      Sa le luam pe rand:
      Cu mango poti face o tarta, cam ca asta, in care sucul de lime e inlocuit de pulpa de mango.
      Creme fraiche e o smantana mai grasa si mai cremoasa, ca un iaurt grecesc. Poti folosi si smantana normala (sour cream) sau iaurt grecesc.
      Ierburile italiene au busuioc, oregano, rozmarin si patrunjel. La urma urmei, poti folosi ce ierburi iti plac tie mai mult. De gustibus! :)

      Sper sa-ti placa. Take care!

      • Multam de sfaturi! Am sa le pun in aplicare, cu prima mea zi libera!

  • Wow, chiar e o idee bună, genială pentru căldurile apocaliptice de afară. Mersi de rețetă.

Comentează si tu

Read more:
Sos tzatziki pe cartofi la cuptor

Ce bine o duc grecii - program de bugetari, siesta, soare tot anul, plaje şi multă mâncare bună. Iar elementul...

Close