Burger de somon cu ceapă marinată şi sos de avocado

Nu ştiu de la ce mi se trage, dar de vreo 2 săptămâni încoace, am o mare poftă pentru burgeri. Am început cu burgerii din vinete şi feta, am continuat cu nişte burgeri cu ciuperci făcute pe grătar şi punctul culminant, zic eu, au fost burgerii de mai jos. Burgeri făcuţi cu somon proaspăt cu ierburi aromate şi câteva condimente simple dar gustoase, serviţi cu nişte castraveţi muraţi şi cu înlocuitorul meu pentru maioneză – puţină smântână şi un avocado cremos. Simfonia de arome a fost încoronată de o salată de ceapă marinată în zeamă de lămâie pentru a-i lua din iuţeală şi frecată cu puţină sare de mare grunjoasă şi paprika. E o reţetă de care mi-s tare mândru, un burger pe care m-aş aştepta să-l găsesc într-un restaurant mediteranean bun şi pe care l-aş comanda într-o suflare. Aşa că notaţi-vă ingredientele şi preparaţi-l cât mai repede, sigur o să vă placă. Şi dacă vreţi ceva alături, nişte wedges sau cartofi dulci copţi ar merge de minune.

Reţetă burgeri de somon cu sos de avocado şi ceapă marinată

Burger de somon cu ceapă marinată şi sos de avocado

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 10 minutes

Porţii: 6

Ingrediente:

    Pentru burgeri:
  • 5-600g file de somon
  • 1 lingură mărar tocat
  • 1 lingură pătrunjel tocat
  • 2 felii pâine mai veche
  • 1 gălbenuş
  • 1 linguriţă praf de usturoi
  • 1 linguriţă sos soia
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie
  • 1/2 linguriţă sare
  • puţin piper
  • Pentru sosul de avocado
  • 1 avocado
  • 2-3 linguri creme fraiche (sau smântână)
  • 1 vârf sare
  • 1/2 linguriţă zeamă de lămâie
  • Pentru ceapa marinată
  • 1 ceapă
  • 1/2 linguriţă sare
  • 1/2 lămâie
  • 1 vârf de paprika
  • Pentru montarea burgerilor
  • frunze de spanac sau rucola
  • 6 chifle
  • 3-4 castraveţi muraţi

Preparare:

  1. Taie ceapa peştişori şi amestec-o cu zeama de lămâie, sarea şi paprika. Las-o la marinat.
  2. Asigură-te că somonul nu are oase, înlătură-i pielea şi pasează-l într-un robot de bucătărie. Mută carnea tocată într-un castron.
  3. În acelaşi robot, pune feliile de pâine rupte în câteva bucăţi şi macină-le până devin firimituri.
  4. Combină firimiturile de pâine cu carnea de somon şi adaugă restul ingredientelor: usturoiul, mărarul, pătrunjelul, gălbenuşul, sosul de soia, zeama de lămâie, sarea şi piperul.
  5. Formează 6 chiftele din compoziţie şi aplatizează-le.
  6. Prăjeşte-le în puţin ulei de măsline, cam 3 minute pe fiecare parte până se rumenesc puţin. Alternativ, le poţi coace în cuptorul preîncălzit la 180C pentru 10-15 minute.
  7. Pentru sosul de avocado, scobeşte miezul de la avocado, taie-l cubuleţe şi stropeşte-l cu puţină zeamă de lămâie. Pasează-l şi amestecă-l cu puţină smântână până obţii o consistenţă cremoasă; adaugă sare după gust.
  8. Taie chiflele în jumătate, rumeneşte-le puţin într-o tigaie fără ulei. Montează burgerii cu frunzele de salată, somonul, feliile de castraveţi muraţi, sosul de avocado şi ceapa marinată. Enjoy!

Dacă nu vreţi să vă treziţi dimineaţă cu un parfum mai “câmpenesc”, sugestia mea e să nu lăsaţi ceapa marinată în frigider peste noapte pentru că îşi cam strică gustul şi parfumează tot frigiderul. Burgerii sunt buni şi a doua zi, dar mai gustoşi sunt proaspeţi şi calzi.




Comentarii la acest articol

  • Supertare :).
    Am vazut ca in ultimul timp nimic cu carne, ai abandonat-o? Esti vegetarian, ca parca nu te stiam veg?

    • Am avut o perioada cand mancam mai putina carne, dar am realizat ca nu cresc in greutate, desi mi-ar trebui cateva kg. in plus sa ajung la greutatea ideala. Acum, avand nevoie de proteine dupa sala, mananc tot ce zboara, fuge sau inoata :)

  • Funny chestia cu mirosul campenesc. Am patit-o de multe ori cu ceapa si usturoi ramase prin frigider.

  • Are timpul de preparare foarte scurt ,este o reteta tocmai buna cand esti pe graba.

Comentează si tu

Read more:
Pui cu bere neagră și piure de mazăre

Nu știu alții cum sunt, dar mie-mi place carnea suculentă. Și rețeta de mai jos e chiar asta - o...

Close