Budincă de cozonac

Jun 15, 2011
Bogdan

Prin regiunea noastră (adică prin sud) pe vremea asta se împart diferite bunătăți cunoştințelor. Tradiția de Rusalii spune că trebuie să dai orez cu lapte într-un castron sau o farfurie și diferite bomboane sau fructe de sezon. Cu această ocazie, m-am ales cu niște felii de cozonac pe care voiam să le folosesc într-o rețetă. Planul inițial era o sorbet cu ricotta, dar cum trândăveala primează duminica şi ricotta nu era pe stoc, am recurs la a doua opțiune și nu am regretat deloc alegerea. Totuși, un regret mic am – că nu am descoperit rețeta aceasta de Crăciun sau Paști, când cantitatea de cozonac întrecea capacitatea stomacurilor noastre.

Rețetă budincă de cozonac


Ingrediente:
– 5-6 felii cozonac groase (se poate folosi și pâine)
– 400 ml lapte
– 200 ml smântână lichidă
– 2 ouă
– 80 grame zahăr
– 50 grame unt + încă puțin pentru uns forme
– 3-4 linguri miere
– 2 lingurițe extract sau esență de vanilie
– o mână stafide sau fructe confiate tăiate bucăți
– puține nuci sau migdale tocate
– scorțișoară, nucșoară

Preparare:
Pune la fiert pe foc mic laptele, smântâna, vanilia, untul și zahărul iar stafidele în apă, la înmuiat. Laptele nu trebuie să dea în clocot ci doar să fiarbă destul pentru a topi untul și dizolva zahărul. Între timp, taie feliile de cozonac și/sau pâine cubulețe.

Ia laptele de pe foc, lasă-l să se răcească până devine călduț iar atunci adaugă miere și cele două ouă amestecând bine cu telul. Dacă laptele este prea fierbinte, ouăle se vor fierbe și nu vrem asta. Presară scorțișoară/nucșoară și nucile/migdalele și mai amestecă. Toarnă lichidul peste cozonac și lasă-l să se înmoaie 30 minute.

După acest timp, încălzește cuptorul la foc mic. Amestecă stafidele scurse de apă cu compoziția pentru budincă. Unge formele sau tava cu unt pe fund și pe pereți. Toarnă amestecul și pune-l la cuptor 30-40 minute până budinca se rumenește pe deasupra. Las-o să se răcească și servește cu înghețată sau lapte condensat. Eu am făcut un sos din smântână dulce şi ciocolată. Enjoy!

 




Comentarii la acest articol

  • Pfff….ce bine arata!!

  • foarte bun

Comentează si tu

Read more:
porc crocant cu sos de lychee
Porc crocant cu sos de lychee

Ce-mi lipsea în Bucureşti în cartierul în care stăteam era o măcelarie bună. Singura pe care o văzusem era chiar...

Close