Brownies cu ulei de măsline şi bucăţi de cacao

Dacă nu v-aţi dat seama până acum, am o adevărată obsesie pentru ciocolată şi trebuie să am mereu măcar o bucăţică de ciocolată în casă ca să-mi satisfac pofta. Dar mai sunt momente când o bucată de ciocolată nu mă mulţumeşte şi iese cam ce vedeţi mai jos. Brownies-urile sunt rezultatul unei pasiuni intense pentru ciocolată, a unei încercări de a mai renunţa la unt în deserturi şi de a le face pe acestea cât mai sănătoase, ca să le mâncăm fără remuşcări. Bine, sunt în continuare dulciuri şi au destule calorii, dar sunt “comfort food”-ul perfect pentru o zi mohorâtă, la propriu sau metaforic vorbind.

Deşi uleiul de măsline extravirgin ar părea un ingredient ciudat pentru deserturi, uleiul acesta e unul dintre puţinele pe care le puteţi consuma fără efecte adverse. Protejează împotriva bolilor cardiovasculare, scade colesterolul rău şi are multe grăsimi nesaturate şi antioxidanţi. Iar bucăţile de cacao pe care le-am găsit la Ki-life sunt şi ele tare sănătoase şi dau un crunch surprinzător fiecărei bucăţi. Vă spun cu mâna pe inimă că brownies-urile de mai jos sunt cele mai bune pe care le-am mâncat vreodată – au o textură perfectă, uşor umedă şi chewy (adică uşor gumate), ciocolata cu uleiul de măsline se combină perfect dând o felie de ciocolată decadentă şi catifelată. Aşadar, luaţi reţeta cu voi şi încercaţi-o cât de curând – o să aveţi o experienţă

Reţetă brownies cu ulei de măsline şi bucăţi de cacao


Brownies cu ulei de măsline şi bucăţi de cacao

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 30 minutes

Porţii: 12

Ingrediente:

  • 3 ouă
  • 200g ciocolată
  • 1 cană zahăr brun (vezi Note)
  • 1/2 cană ulei de măsline extravirgin
  • 50g bucăţi sfărâmătură de cacao (cocoa nibs)
  • 2 linguriţe extract vanilie
  • 1 linguriţă sare
  • 1/2 căni făină integrală
  • 1/2 cană cacao

Preparare:

  1. Taie ciocolata bucăţi şi topeşte-o la bain-marie, amestecând din când în când. Odată ce s-a topit, las-o deoparte să se răcească.
  2. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 180C/treapta mică spre medie.
  3. Într-un castron, bate ouăle până devin o spumă subţire, adaugă zahărul apoi mai bate-le 2-3 minute până devin o cremă mai groasă, similară ca textură unui milkshake.
  4. Redu viteza şi toarnă uşor uleiul de măsline, bătând bine cu mixerul pentru a-l încorpora. Dacă aţi făcut maioneză vreodată, vă va fi cunoscut procedeul. Adaugă apoi extractul sau esenţa de vanilie şi mai bate ouăle puţin. Adaugă ciocolata topită la compoziţie şi încorporeaz-o cu atenţie.
  5. Separat amestecă făina, cacaua şi sarea. Cerne amestecul uscat peste compoziţie, încorporându-l cu o spatulă în mişcări în formă de 8. Adaugă la final şi bucăţile de cacaua.
  6. Unge o tavă (preferabil una de brownies de 27 x 17 cm) cu ulei, apoi tapeteaz-o cu hârtie de copt.
  7. Toarnă amestecul în tavă şi pune-o în cuptor pentru 25-30 minute, până când compoziţia e fermă la mijloc, dar nu prea uscată.
  8. Lasă brownies-urile să se răcească, apoi taie-le cubuleţe. Sunt mai bune reci, după ce au stat o noapte la frigider. Enjoy!

Note/observaţii:

Redu cantitatea de zahăr la jumătate, cum am făcut eu, dacă vrei un gust mai intens.

În lipsa sfărâmăturii de cacao, poţi folosi nuci sau migdale tocate grosier.

Sfărâmătura de cacao e crocantă, amăruie şi plină de antioxidanţi. Am găsit-o la Ki-life, dar a doua oară când am fost nu mai aveau. Mai ştiţi alte locuri unde se poate găsi?




Comentarii la acest articol

  • Da, eu! In cupcakes! Am citit mult despre asta inainte, se pare ca e mai bun decat alt tip de ulei vegetal intrucat confera mai multa “umiditate” si fragezime produsului final :) Si asa a fost. Iar gustul de masline nu s-a simtit si nu a fost deranjant.

    • Si daca s-ar fi simtit, nu cred ca m-ar fi deranjat. Imi place tare mult aroma uleiului de masline si o sa-l mai incerc si in alte deserturi. Textura e chiar geniala, moist si chewy cum n-am mai vazut :)

  • Reteta ta de brownies din postarea cu cele mai bune brownies am incercat-o in repetate randuri. Asta pentru ca mi-a placut cel mai mult din ce am incercat. Deci clar o voi incerca si pe asta :) Textura, in poza, arata genial!

    • Deci nu numai eu am obsesie cu brownies-urile astea :) Cu textura i-a cucerit si pe cei ce au apucat sa le guste, nu e nevoie de nici un sos la ele. Eu unul n-am mai vazut asa textura din ce retete am gasit care sa nu fie data de prea multe oua sau prea mult unt asa ca voi folosi mai des ulei de masline in deserturi. Spor la bucatareli, multam de vizita!

  • arata incredibil de bine!:)

    • Andreea, sa-mi zici cum iti plac :) Spor la bucatareli!

  • Uite, am gasit acum din intamplare cocoa nibs-urile de care ziceai si mi-am amintit ca intrebai unde se mai pot gasi :)

    http://sugarspice.ro/ciocolata-belgiana-gourmet/234-cacao-boabe-bucati-raw-natural-cacao-nibs.html

    • Multam! Cam la banii astia le-am gasit si eu cand le-am cumparat prima data. Sunt geniale, trebuie sa le incerci daca-ti plac aromele intense :)

  • Cu sigurantã merge bine la prãjituri, eu am pregãtit checuri. Apropo de ciocolatã, am grijã sa nu mi se termine proviziile :D

    • Ha, am cumparat ultima data 1kg de ciocolata. Deci slabe sanse sa raman fara :D

  • Desi imi plac foarte mult brownies am evitat sa le fac in ultimul timp tot pe motiv de colesterol crescut. Sigur incerc reteta asta pentru un rasfat de duminica

    • Am eliminat cate putin untul pe ici, pe colo si s-au dus si problemele cu colesterolul putin peste limita admisa. Si daca vrei sa incerci ceva nou, brownies-urile astea sunt delicioase si textura geniala.

  • Ador brownies si acestea arata fantastic, ciocolatoase, fara a fi uscate. Ulei de masline nu am pus pana acum in brownies :) Ar fi cazul sa incerc :)

    • Le adoram la fel de mult. Am vazut ca si tu ai multe retete de brownies :) Te astept cu impresii, sigur o sa-ti placa! :)

  • arată genial..o încerc mâine..sper să-mi şi iasă :D

    • Nu are de ce sa nu-ti iasa :) Spor!

  • Am cumparat toate ingredientele si sunt pe punctul e a incepe sa pun in practica reteta, dar nu cred ca ai scris in ce moment se pune ciocolata topita și mi-e teama sa merg pe instinct.

    • Oana, o poti pune la topit la inceput. Important e sa fie calduta cand intra in contact cu ouale. Spor!

  • Oare se poate cu ulei de porumb?

    • Nu stiu ce gust are uleiul de porumb, dar tind sa cred ca va fi mascat de gustul ciocolatei. Daca incerci, sa ne spui si noua cum ti-a iesit :)

  • Buna. Eu Nu mai am mixer de cateva luni si m-am obisnuit sa folosesc telul pentru prajiturile mele. In general nu am avut probleme, insa fara mixer nu mi-a mai iesit pandispanul de nicio culoare :(
    Crezi ca ar fi posibil ca la reteta asta sa am probleme daca folosesc telul? De asemenea, daca nu am spatula, pot folosi o lingura de lemn mai plata? Sau ai alte sugestii?
    Eu am ramas indragostita de cealalta reteta a ta de brownies care mi se pare divina (definitia perfecta a brownies-urilor), iar maine vreau sa incerc reteta asta si cum e ziua prietenului meu mi-e teama ca nu va iesi din cauza de instrumente neportivite.

    • Madalina,
      Daca nu vrei sa faci muschi la brat ca Madonna, iti recomand sa-ti iei un mixer cat de curand. Reteta de brownies poate fi facuta si fara mixer, insa trebuie sa ai forta in maini pentru ca trebuie sa bati ouale bine pret de cateva minute pana cand se incorporeaza uleiul. Pentru rezultate mai rapide, foloseste un tel mare. Am incercat odata sa fac bezea doar cu telul si a fost un proces foarte laborios :)
      O lingura de lemn e ok, eu folosesc de obicei spatula pentru ca e mai usor de amestecat cu ea.
      O sa-ti iasa si brownies-urile astea, nu are de ce sa nu. Petrecere frumoasa si te astept cu impresii!

  • Buna. Mai am putin si o introduc in cuptor. Insa aluatul a iesit foarte tare, ca o coca de paine, cand o amestec acum la final nici nu pot sa o mai amestec in 8-uri ptr ca se face ca o bila…putin ajutor?! Cat de tare ar trebui sa iasa aluatul final? Am grsit cu ceva? Eu il loc de vaniele am adaugat o lingura de Gin, sa fie de la asta?

    • PS: Pe final a fost imposibil sa o mai amestec cu spatula asa ca am framantat-o cu mainile. Am pus prea multa faina (o cana juma’), trebuia de fapt doar jumatate de cana? E atat de tare ca o pot modela in bilute, chiar ma intreb daca e o idee buna sa o pun intava sau mai bine o fac bilute? Insa mi-e teama ca bilute fiind se vor face mai tari si nu vor avea consistenta delicioasa a negresei. Help please :)

  • Din pacate a fost un mare esec. Le-am modelat deoarece aluatul era prea tare ca sa fie intins. Si a iesit din ele aproape tot uleiul in tava si aproape ca le-a prajit pe partea de jos in cuptor. In 10 minute sunt gata si cred ca vor ajunge la gunoi, nu au prins crusta aia frumoasa, sunt inca moi si unsuroase de la ulei si asta a fost si prajitura mea ptr azi, am ramas fara ingrediente si chef sa mai prepar ceva.
    Nu stiu ce am gresit. De fapt banuiesc. La alte retete care necesitau ciocolata topita la bain marie de obicei foloseam ciocolata cu lapte si pe final obisnuiam sa adaug alcool in ciocolata pentru ca imi place gustul. Ea nu se intarea si totul era ok. Se pare ca la ciocolata neagra nu e cazul, am facut prostia sa adaug si alcool si practic cand am bagat-o in compozitia de ou era destul de tare, alcoolul a intrai-o si nu a mai vrut sa se topeasca. Si de aici cred ca mi se trage tot. Asa ca..nu faceti ca mine, urmati reteta si o sa iasa.

    • Imi pare rau ca nu ti-a iesit.

      Din ce-mi spui, e posibil sa fi fost din cauza ciocolatei care, da, nu trebuia sa se intareasca. Daca vrei sa adaugi alcool, il adaugi la inceput ca apoi, rece fiind, probabil raceste si ciocolata. E posibil si ca ciocolata sa fi fost topita la temperatura prea mare, lucru care o face sa se intareasca (a atins castronul apa?). Iar uleiul a iesit pentru ca nu a fost incorporat bine in oua sau ai adaugat prea mult prea repede.

      Cand mai ai probleme d-astea, adapteaza-te din mers reducand sau plusand la cantitati. Daca vezi ca ciocolata s-a intarit, adauga putin lapte in compozitie. Daca aluatul ti se pare prea tare, nu mai adauga faina.

      Din greseli inveti. Eu am dat-o in bara prima data cu niste brownies foarte uscate si sfaramicioase. :)

  • Ms mult. Ei, am comis-o cu lingura de alcool pusa cand era gata topita cioco si nu am avut lapte la indemana sa o dreg. Am modelat inimioare si le-am copt ca pe niste fursecuri. Sunt tari piatra cand musti din ele, dar in interior sunt putin mai moi (putiin) si se inmoaie in gura, sunt gustoase, dar nu se compara cu o prajitura bine facuta. Nu se compara cu ce ar fi iesit daca eram mai atenta si aveam si mixer, dar e ok. Am luat un pepene rosu imens ca sa ma revansez fata de invitati, care pot oricand sa isi incerce puterea muscatorii si cu inimioarele din aluatul cu pricina :)) si acum am un pui pe sticla in cuptor (care a stat 3 ore in vin si putin ulei de masline cu piper, nu am folosit boia cum stiam si eu reteta) si alte mici nimicuri pe langa. E ok. Ms ptr raspuns si abia astept sa o mai incerc odata, garantat imi va iesi.

    • Am stricat si eu ciocolata printr-o metoda asemanatoare si nu am mai putut s-o dreg. Dar data viitoare nu se mai intampla, deja stii ce trebuie sa faci si ce nu :)

  • “cacao nibs” am vazut mai nou de cumparat la plafarul Planteea din Cora Lujerului; misto reteta, o incerc si eu maine ca am toate ingredinentele; multumim; frumos blog, tine-o tot asa!

    • Mersi si eu de vizita, Ramona! Ma bucur ca-ti plac retetele si nu te sfii sa vii inapoi cu feedback :)

  • Acum sper sa nu se supere nimeni ca-mi dau si eu cu parerea despre uleiul de masline extravirgin. Eu nu l-as folosi niciodata la deserturi/mancaruri cu foc pt ca….unu la mana, isi pierde gustul la temperaturi mari (la cat e de scump mai bine folosesc un ulei “clasic” cu gust neutru) daca vreau o prajitura mai umeda, apoi pt ca in contact cu focul puternic+coacerea indelungata isi pierde din proprietatile pt care e asa faimos. Din umilele mele lecturi stiu ca uleiul de masline extravirgin e un ulei delicat, fiind presat la rece si deci nerafinat isi pierde repede aroma si beneficiile de care vorbesti tu mai sus la temperaturi mari. Poate ma insel sau poate exagerez, insa din cate am citit eu uleiul de masline extravirgin este recomandat la salate si sotare usoara…poate nu e asa caloric ca untul, insa nici nu are proprietatile alea “splendide” daca il “temperezi” la foc puternic…

    N-as vrea sa se intrepreteze ca fac reclama insa mi se pare un exemplu relevant: uita-te pe retetele postate de David Lebovitz, fost cofetar profesionist si vezi acolo la ce foloseste el uleiul de masline extravirgin si cum isi argumenteaza el alegerea.

    In alta ordine de idei imi place reteta, o sa o fac si eu ,insa cu un alt ulei. :)

    • Ramona, nu se supara nimeni; d-asta e formularul de comentarii pus aici.

      Pot sa-ti spun ca gustul uleiului de masline nu s-a pierdut. S-a combinat foarte bine cu ciocolata si a dat o textura geniala. In ceea ce priveste beneficiile, stiu ca uleiul de masline isi pierde proprietatile daca e incalzit la peste 220C. Italienii il pun in aluatul de pizza, spaniolii gatesc cu el deci ca-i chiar asa.

      Toate ca toate, nu te astepta ca desertul asta sa fie sanatos, chiar daca are ulei de masline. Are mai putine grasimi “daunatoare”, dar tot e bogat in calorii iar gustul merita fiecare calorie :D

  • In sfarsit, reteta am trecut-o de la traume la succese fulminante! Cei care aveti de gand sa o incercati, aveti grija la urmatoarele lucruri (la care nu am avut eu prima data):

    1. Folositi o tava foarte mica. Si destul de inalta. Eu asa am patit-o prima data, nu credeam ca tava mea e prea mare, dar la masuratoare s-a dovedit a avea 35 x 24 cm. Muuult prea mare, am folosit acum una rotunda, cu diametrul 24 cm.

    2. Aveti grija la procedeul ala cu amestecatul uleiului in compozitia de oua, asa am patit-o si eu. Prima data nu am citit bine reteta, am turnat tot uleiul dintr-o data si, ca rezultat, am avut o coca tare, amara si care mustea de ulei – asta si din cauza ca tava era prea mare. A doua oara, desi aveam emotii ca mi se va taia maioneza, ca eu nu prea stiu cum se face, am respectat intocmai reteta si a iesit perfect.

    3. Grija mare la cantitatile de faina si cacao! Mada, in reteta era trecuta o jumatate de cana, tu ai pus o cana si jumatate, de asta a iesit prea vartos aluatul, alcoolul ala nu era vinovat cu nimic. Practic, ar fi trebuit sa triplezi cantitatile tuturor ingredientelor ca sa iti iasa.

    4. Eu am pus ciocolata cu 72% continut de cacao, la cantitatea asta 200 g de zahar a fost numai bine, daca as fi pus mai putin, era prea amara. Poate la ciocolata cu 50-55% continut de cacao merge sa pui mai putin zahar.

    Eu cred ca ,daca respectati toate aceste instructiuni pentru incepatori, nu are cum sa va iasa. Iese ceva incredibil de ciocolatos si nu prea dulce – daca vreti mai dulce, puneti ciocolata mai dulce sau sporiti cantitatea de zahar. Il declar oficial cel mai bun brownie pe care l-am mancat vreodata. Eu am o problema cu dulciurile cu prea mult unt/prea multe oua, fierea imi semnaleaza imediat ca nu ii place ceva, dar nu a fost cazul la asta. Se va repeta cu siguranta! Eu nu am gasit cooca nibs, dar am folosit ciocolata cu éclats de fèves de cacao, care cred ca e cam tot acelasi lucru. Multumesc, Bogdan, geniala reteta!

    • Ma bucur ca ti-a placut. Iti multumesc si eu tare mult pentru feedback si explicatii, sigur va fi util celor care vor incerca reteta pe viitor! Eu nu-mi dau seama mereu daca procedeul de preparare e mereu clar, asa ca apreciez contributia :)

      • Nu am vrut deloc sa “intruzionez” cu explicatiile mele, insa eu numai asa invat, din greseli (ale mele:). Explicatiile erau cat se poate de clare, dar daca nu a fost cine sa le citeasca :)…
        Si reteta asta mi se pare prea buna pentru a nu o impartasi cu altii, insa, daca esti putin distrat, e foarte usor sa o gresesti.
        Eu cam ocoleam brownie-urile, din cauza gustului de gras care iti ramane dupa ce le mananci de la tot untul si/sau ouale folosite. Ei, bine, brownie asta reuseste sa ia tot ce e mai bun in ciocolata si sa fie umeda si frageda fara after-tasteul acela unsuros (ma inteapa chiar si acum fierea, numai gandindu-ma :). Cred ca e cea mai ciocolatoasa chestie pe care am mancat-o (in afara de tabletele de ciocolata respective, cred ca numai ele puteau fi mai ciocolatoase de atat). Asa ca am postat niste explicatii mai mult decat pas cu pas, poate le-o fi de folos si altora.

Comentează si tu

Read more:
Tartă de ciocolată dens fără făină

Am găsit tarta perfectă din care poţi mânca 2-3 felii fără a simţi urme de vină. Este franţuzească, uşoară de...

Close