Blondies cu banane şi ciocolată

Feb 12, 2013
Bogdan

Dacă până acum vă scriam de câteva ori pe săptămână, de când cu sărbătorile, tot am fost reţinut de o întâmplare sau alta. După o aniversare ce s-a prelungit câteva zile, am dat o fugă până la “Marea Alpină” ca să-mi exersez datul cu placa şi mi-am revizitat oraşul preferat (Viena). Pe lângă asta, am făcut cunoştinţă şi cu Bratislava, un oraş micuţ cu un centru istoric ce-ţi aminteşte de Braşov şi o porţie de coaste ce te lasă mască. Cum se întâmplă cam în orice vacanţă, am uitat de orice reguli, diete şi ingrediente nesănătoase şi m-am pierdut în şniţele, ştrudele, sandvişuri de la Billa, chips-uri şi Radler. Acum vine sentimentul de vină, aşa că e momentul perfect să vă spun despre o reţetă care stătea de mult ascunsă în arhive, deşi merită să o lipiţi pe frigider să o faceţi cât mai des.

De ce? Pentru că se face cu banane pe care le-ai fi aruncat probabil, că erau prea coapte. Pentru că nu are unt, dar tot are o textură moale, fondantă şi densă. Pentru că-i perfectă pentru micul dejun, dar şi pentru desert. Pentru că ies nişte prăjituri imoral de delicioase, dar fără sentimente de vină.

Reţetă blondies cu banane şi ciocolată

Blondies cu ciocolata

Blondies cu banane şi ciocolată

Timp de pregătire: 15 minutes

Timp de gătire: 25 minutes

Porţii: 9-12

Ingrediente:

  • 200g banane coapte (aprox. 2 mari)
  • 60g fulgi de ciocolată (sau ciocolată tocată bucăţi)
  • 1/2 cană zahăr brun
  • 3 ouă
  • 50g făină (integrală, de orez etc.)
  • 75g ulei de cocos, topit, nu fierbinte
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 2 linguriţe praf de copt

Preparare:

  1. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 180C. Tapetează o tavă (pătrată, cam 20cm latura) cu hârtie de copt şi pune-o deoparte.
  2. Pasează bananele cu o furculiţă, apoi bate pulpa cu zahărul brun, folosind mixerul pe viteză mică pentru aproximativ 5-7 minute, până când obţii o textură spumoasă, dar nu neapărat netedă.
  3. Mixează apoi în continuare, adăugând ouăle unul câte unul, uleiul de cocos, făina, extractul de vanilie şi praful de copt. Încorporează apoi bucăţile de ciocolată, amestecând cu o lingură.
  4. Toarnă aluatul în tavă şi coace blondies pentru 25-30 minute, până compoziţia e fermă la atingere şi uşor rumenită la suprafaţă.
  5. Tăiaţi blondies când s-au răcit şi serviţi-le tot reci. Se pot păstra până la o săptămână într-un casoletă închisă, la frigider. Enjoy!

Prajitura cu banane si ciocolata

Foto de Andrei Chiş
0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • Cu ce se poate inlocui uleiul de cocos?

    • Unt de cacao sau chiar unt simplu. Avantajul cu uleiul de cocos e ca ramane tare la temperatura camerei si nu e chiar asa de “rau” ca untul clasic.

  • Uf, astea cred ca sunt urmatoarele pe lista, arata foarte apetisant. Saptamana viitoare insa fiindca azi doar ce am terminat brownies-urile de dieta ( reteta lui Gwyneth Paltrow ). Abia astept sa vad cum ies :)

    • Si pe asta le poti considera de dieta, daca nu te deranjeaza 50g de zahar :)

      Brownies de dieta? Cum sunt alea?

  • Este o reteta fara oua, fara ciocolata si fara zahar, dar nu reusesc sa pun aici link-ul, e reteta din cartea lui Gwyneth Paltrow, si este surprinzator de buna chiar daca nu are ingredientele ce le-am enumerat mai sus.

    • Daca ai timp, poate mi-o trimiti pe mail. Mereu imi vine sa incerc orice seamana cat de cat cu brownies

  • Excelente aceste blondies! Clar fara sentimente de vina :P

  • banane si ciocolata buna combinatia ;)

  • seamana foarte mult cu muffins de banane pe care le fac foarte des (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=258257484261168&set=a.147295512024033.39353.100002307559876&type=3&theater nu e reclama, stai linistit :D ). Chiar o sa incerc varianta ta asa cum e ea, sa vad care e diferenta la gust ;)

    • M-am uitat la toate pozele din album si aratau tare bine. Chapeau!

      Din ce vad in pozele tale, in reteta mea textura nu e asa aerata. Iese ceva mai des, mai untos, asemenea unei brownie. E ca un fudge de banane, ca sa zic asa. Sper sa-ti placa :)

Comentează si tu

Read more:
New York Cheesecake

Acum un an, mă apucase o pasiune pentru cheesecake-uri. Și cum numai la Starbucks se găsea unul decent, am devenit...

Close